İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çocuklar okusun diye…

Çocuklar  okusun diye…

Arzu HAKSUN GÜVENİLİR

Beethoven Çorbayı Neden Fırlattı adlı kitabıyla tanıdığımız Steven Isserlis’den yeni bir kitap: Handel’in Kıpır Kıpır Peruğu. Kitap Handel, Haydn, Shubert, Çaykovski, Dvorjak, Fauré olmak üzere altı ünlü bestecinin hayatına ve müziğine eğlenceli bir gözlükle bakıyor.

Müziği sevmiyorum, dinlemiyorum diyen yoktur herhalde. Hele ki çocuk yaşlarda şarkılar söyleyip müzikler eşliğinde oynadığımız oyunlar unutulmazdı… Çocukluğumuza dair unutulmayan sadece o şarkılar değildi tabii ki, sevdiğimiz çizgi film kahramanlarını izlerken onların maceralarına eşlik eden müzikler, klasik müzik bestecilerinin repertuarlarından özenle seçilirdi.

Oysa klasik müzik denince öteden beri “kapı gıcırtısı”, “entel işi”, anlaması zor bir müzik canlanırdı çoğumuzun kafasında. Toplumdaki hâkim yargı böyleydi. Çizgi filmlere eşlik eden müziklerin de “onlardan” olduğu aklımıza bile gelmezdi. Bugün okullardaki müzik derslerine renk getirecek, bestecilerin yaşamlarına başka bir gözle bakmamızı sağlayacak alternatif başvuru kitaplarının sayısı artmaya başladı. Pan Yayınları tarafından piyasaya çıkarılan Handel’in Kıpır Kıpır Peruğu da bunlardan biri.

Kitabın yazarı Steven Isserlis, aynı zamanda önemli bir çellist. 2001 yılında, altı bestecinin hayatını konu alan Beethoven Çorbayı Neden Fırlattı adlı kitabı özellikle ismiyle ilgi görmüştü.  Öncelikle oğlunu düşünerek kaleme almış bu eğlenceli kitabı. Başka çocuklar da okuyup keyif aldıkça, ikinci kitabı yazması için bir bahane doğmuş. Handel’in Kıpır Kıpır Peruğu, şimdiye kadar bu yönleriyle bilmediğimiz, son derece ilginç yaşam öykülerine sahip altı bestecinin hayatlarını ve eserlerini anlatıyor. Handel, Haydn, Shubert, Çaykovski, Dvorjak, Fauré… Hem hayatları hakkında anekdotlar okuyor, hem de hangi bestelerini dinleyelim diye tavsiyeler alıyoruz kitaptan.

Kitabın öyle bir iddiası yok ama bence kitabı okurken tüm bestecilerin müziğini dinlemeden edemeyeceksiniz. O müzik gerçekten o kadar korkutucu mu, o kadar heyecan verici mi gibi sorulara ister istemez yanıt arayacaksınız. Bir yaş sınırlaması olmamalı, müziği seven, ilgi duyan, profesyonel ya da amatör, 8-80 yaş arası herkes mutlaka bu kitaptan keyif alacak, eğlenceli bir şeyler bulacaktır.

Handel’in Kıpır Kıpır Peruğu Steven Isserlis Çeviren: İnci Ötügen Pan Yayıncılık, 332 sayfa
Handel’in Kıpır Kıpır Peruğu Steven Isserlis Çeviren: İnci Ötügen Pan Yayıncılık, 332 sayfa

 

Show More