İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Antoine Lebic’in destansı hayatına hoş geldiniz!

Antoine Lebic’in destansı hayatına hoş geldiniz!

Tuğba ERİŞ

Fransız yazar Sophie Dieuaide’in yarattığı Antoine Lebic, içi dışı bir, neşeli, dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanan, yalanı olmayan, uslanmaz bir dalavereci. Hayykitap bizi Lebic’le tanıştırıyor ve iki macerasını birden yayımlayarak mest ediyor.

Hayykitap sayesinde delişmen bir kahramanla tanıştık: Antoine Lebic. Fransız yazar Sophie Dieuaide’in yarattığı karakterler arasında neredeyse en sevdiği olan Antoine Lebic, yazarın kendi sözcükleriyle “içi dışı bir, neşeli, dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanan, yalanı olmayan ve uslanmaz bir dalavereci”. Bu tanıma, Jacques Azam’ın eğlenceli çizimlerine bakarak şunları da eklemek mümkün: karman çorman saçlı, kocaman ağızlı, çelimsiz yapılı.

18-0’LIK YENİLGİ

Dünya Şampiyonu ve Yüzyılın Bomba Haberi ile bir giriyoruz, pir giriyoruz Antoine Lebic’in destansı hayatına. İki ay boyunca et grevi yapan, hayatında en çok utandığı günü en ince ayrıntısına kadar hatırlayan, kan görmeye dayanamayan, pek güçlü bir müzik kulağı olmayan, saçlarını küçüklükten beri anneannesine kestiren sıradışı bir çocuk Antoine.

Yüzyılın Bomba Haberi’nde An- toine’ın şu cümlesi onu çok iyi tanımlıyor: “Hayatımın sorgulamasını geçtiğimiz sene, ikinci sınıfta, yani küçükken yapmıştım.” Öğretmeninin, “Büyüyünce ne olmak istiyorsunuz?” diye sorduğu o meşum gün, bir tek Antoine cevaplayamıyor soruyu, nedeni basit: Bilmiyor. 28 Mayıs gecesi saat 10’u 32 geçe ise her şey değişiyor. İlk kez tanışacağı, annesinin gazeteci kuzeni onlara yemeğe geliyor ve mesleğine dair öyle havalı şeyler anlatıyor ki Antoine kesin kararını veriyor: “Hoşça kal okul, ben gazeteci olacağım.” İlk girişimi, arkadaşlarıyla Facia adında bir gazete çıkarmak. Kendisi bomba haberler uzmanı ve Pulitzer Ödülü’nden sorumlu gazeteci. Gerçi bomba haberin ne olduğunu tam kavrayamadığından ilk bomba haberini uyduruyor ve okul müdürünün spor araba kaçakçılığı yaptığını iddia ediyor. İddiasına ekip arkadaşları ve dahası kendisi de öyle inanıyor ki kanıt bulmak için beraber araştırmalara başlıyorlar. Mahallelileri sorguladıktan sonra müdürün berberle işbirliği yaptığından şüpheleniyorlar. Takip, müdürün yeni aldığı teleskopuyla gözlem yapmaya gittiği şehir dışında onları yakalamasıyla son buluyor ve Facia ekibi okuldan bir hafta uzaklaştırmayla paçayı sıyırıyor.

Futbolun f’sinden anlamadığı halde takım kaptanı olan var mıdır acaba? Tabii ki Antoine Lebic. Futboldan hiç çakmayan yedi kişilik takımını da unutmayalım. Sonuç: okullar arası futbol şampiyonasının ilk turunda elenmek. Ama yenildikleri takımın antrenörü iki ayağını da kırınca talihleri dönüyor. Şampiyonanın kuralı bu: Bir takım oyundan çekildiğini ilan ederse, bir önceki turda yenildiği takım onun yerine geçiyor. Ama Dard Hoca’nın resti net; antrenmanlara tam katılım olmadığı sürece onlara antrenörlük etmeyeceğini söylüyor, futbol kurallarının öğrenilmesi ve bedensel kondisyonun geliştirilmesi de cabası. 18-0’lık yenilginin ardından kendilerinin ve okulun onurunu kurtarmak için çok çalışmaya karar veren Antoine ve takımı, amigoları Magali sayesinde futbolun psikolojisini de öğreniyorlar. Rakip takımı, çeşitli aksesuarla süsledikleri formalarıyla ve korkutucu takma adlarla korkutmaktan tutun, karşı takımın oyuncularını kışkırtarak oyundan attırmaya kadar ciddi bir savaş biçimi bu psikoloji. Hakem, üstünde Ölüm Meleği, Drakula, Terminatör gibi adların yazdığı formalarını giymelerine izin vermese de Dünya Şampiyonu 2-1’lik galibiyetle sona eriyor.

Gazete toplantılarını ısrarla okulun bahçesindeki ıhlamur ağacının altında düzenleyen Antoine Lebic’i sevmemek elde değil. Türkiyeli okurlara bu küçük Fransız kahramanın, mizahın eksik olmadığı serüvenlerini sabırla beklemek düşüyor.

Yüzyılın Bomba Haberi Sophie Dieuaide Resimleyen: Jacques Azam Çeviren: Ece Nahum Hayykitap, 96 sayfa
Yüzyılın Bomba Haberi Sophie Dieuaide Resimleyen: Jacques Azam Çeviren: Ece Nahum Hayykitap, 96 sayfa
Dünya Şampiyonu! Sophie Dieuaide Resimleyen: Jacques Azam Çeviren: Ece Nahum Hayykitap, 104 sayfa
Dünya Şampiyonu! Sophie Dieuaide Resimleyen: Jacques Azam Çeviren: Ece Nahum Hayykitap, 104 sayfa
Show More