İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çocuklar inanmak ister!

Çocuklar inanmak ister!

Yankı ENKİ

Chris Wooding’in Zehir adlı kitabını okuyanlar, devam kitabı Kaos’u merakla bekliyor olmalı. İlk kitabın sonunda kahramanımız arkadaşlarını Zehir adlı bir çizgi romanın içinde, yani bir paralel evrende bırakmıştı. Bakalım ikinci kitapta onları kurtarabilecek mi?

Yeni bir dünya yaratmak, yazarların hep yaptığı bir şey. Biz de her kitapta yeni bir dünyaya girip, son sayfayı çevirdiğimizde o dünyayı terk ediyoruz. Bazen terk ettiğimizi sansak da orada kalıyoruz aslında. Hayatımız boyunca zihnimizde taşıdığımız romanlar, öyküler var. Kahramanı olduğumuz masallar, kurtarıcısı olduğumuz diyarlar var. Artık onlarsız yaşayamadığımız arkadaşlarımız, ailelerimiz var belki de…

Chris Wooding de Zehir ve Kaos adlı romanlarını yazarken, asla terk edemeyeceğimiz bir kitap fikrinden yola çıkmış olsa gerek. Kitap içinde kitap gibi de düşünebiliriz Wooding’in bu iki eserini. Zehir bir çizgi-roman aslında, ancak aynı zamanda çocukların Sırık Jake adlı kötü bir kahraman tarafından kaçırıldığı ve hapsedildiği karanlık bir dünya. Evet, ilk duyduğunuzda şaşırabilirsiniz, ama kitabın içine şöyle bir göz attığınızda romanın bazı bölümlerinde karşınıza kısa bölümler halinde bir çizgi roman çıktığını da göreceksiniz. Daha kapaklarından itibaren benzersiz birer eser olduğunu belli ediyor Wooding’in kitapları. Zarife Biliz’in Türkçeleştirmesi de kitabın değerine değer katıyor.

Kahramanlarımız, bildiğimiz gerçek dünyadan Zehir’in dünyasına, yani bir çizgi-romana gidebiliyorlar, ama oraya girmesi de dert çıkması da… Tabii oraya gidip, Sırık Jake’in tüm kötülüklerine rağmen Zehir’i terk etmek istemeyen çocuklar da var. Kitabın en önemli noktalarından biri de bu. Aileler çocuklarını kafalarındaki ideallere ne kadar yakıştırmaya çalışırlarsa, çocuklar da içlerindeki özgür çocuğun kararlarına o derece sığınabiliyorlar.

ZEHİR’İ KİM YOK EDECEK?

İşte böyle dediğim dedik anne ve babaların çocuklarını kandırıp Zehir’e götürmek işten bile değil Sırık Jake için. Kitapta söylendiği gibi, “Gençleri hedef aldılar, çünkü onlar yetişkinlere göre böyle düşüncelere daha açıktır. Çocuklar inanmak ister.” Bu inanma isteği çocuğu çocuk yapan özelliklerden biridir. Bizim edebiyata olan ihtiyacımızı da açıklayan bir inanma isteği bu. Hepimiz inanmak isteriz; bu yüzden kitapsız, romansız, öyküsüz ve tabii ki çizgi-romansız yapamayız.

İlk kitap Zehir’in devamı olan Kaos’ta başkahramanımız Seth, anne ve babasıyla çok da iyi anlaşamayan bir genç. Ayrı dünyaların insanlarından oluşuyor diyebiliriz bu aile için. Seth, televizyon izlemekten daha önemli şeyler olduğuna inanan ama ailesine neyin önemli olduğunu anlatmayı da başaramayan biri. Öykü, Seth’in evi terk etmesiyle başlıyor. İlk kitabın sonunda Zehir’de bıraktığı arkadaşları Kady ve Justin’i bulmak istiyor. Kaos ise Sırık Jake’e karşı mücadele eden bir örgüt ve Justin ile Kady de Kaos’a katılmak istiyorlar. Aslında Kady Kaos’un eski lideri, ama Zehir’den çıkanlar hafıza kaybına uğradığı için Kady kendi geçmişini hatırlamıyor. Artık yeni bir lideri var Kaos’un ve Kady’nin geri dönmesi pek de iyi bir haber değil bazıları için. Seth ise bir yandan Zehir’e dönmeye çalışıyor ve aslında bunu başarıyor da. Arkadaşlarıyla birlikte tek bir hedefi var elbette: Sırık Jake’ten kurtulmak, sonsuza kadar.

Bu romanın en az Seth kadar kahramanı olduğunu iddia edebileceğimiz Alicia da Kaos’a dışarıdan yardım ediyor. Zehir’in basıldığı matbaayı buluyor ve işin başındaki Icarus Scratch’i takip ediyor. Seth ve arkadaşlarının mücadelesine o da bizim dünyamızdan destek veriyor.

Seth ve arkadaşları Sırık Jake’ten kurtulabilecekler mi? Zehir’e ne olacak? Kimler geri gelecek, kimler o dünyada kalmak isteyecek? Bunları bu kitabı okuyacak olan şanslı okurlar öğrenecek. Şanslı diyoruz, çünkü aksiyonu bol bu fantastik macerayı her çocuk ve genç okumalı, inanmak istemeye devam etmeli. Yetişkinlerin tehdit olarak gördüğü bu gücü kullanmayı öğrenmeli…

Kaos Chris Wooding Resimleyen: Dan Chernett Çeviren: Zarife Biliz Desen Yayınları, 400 sayfa
Kaos Chris Wooding Resimleyen: Dan Chernett Çeviren: Zarife Biliz Desen Yayınları, 400 sayfa

 

Show More