İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dünyanın ahvali Gökbilen Nine’nin ellerinde…

Dünyanın ahvali Gökbilen Nine’nin ellerinde…

Tuğba ERİŞ

Toprak Işık’ın, Fen ve Teknoloji müfredatında işlenen konuları roman kurgusuyla harmanladığı serinin dördüncü kitabı çıktı. Yazar, Nine Bizi Kurtarsana adlı bu kitapta yarattığı gerçeküstü dünyada “Dünya ve Evren” konusunu ele alıyor.

Ben ilkokuldayken Fen ve Teknoloji dersi korkulu rüyamdı. Ama bu dönemde ilköğretim 4., 5. ve 6. sınıflarda okuyanların bu olası korkusunun bir nebze azaldığını söylesek abartmış sayılmayız. Neden mi? Toprak Işık’ın, Fen ve Teknoloji müfredatında işlenen konuları roman kurgusuyla harmanladığı kitaplarından en azından birini okumamış olan var mı hâlâ? “Canlılar ve hayat” konularını içeren Babam Okulun En Çalışkanı, “madde ve değişim” konuları üzerine bir direniş hikâyesi olan Baba Beni Anlasana, zaman yolculuğu ekseninde fiziksel olayları anlatan Anne Beni Geri Getir sürükleyici bir hikâye okurken de Fen ve Teknoloji konularında bilgi edinilebileceğini göstermesi açısından önemli. Doğan Gençsoy’un çizimleriyle renklenen dizinin dördüncü kitabıysa Nine Bizi Kurtarsana.

YÜCE BİLGE’NİN İRADE TAŞI

Hayatını Dünya’nın ve Güneş Sistemi’nin sırlarını çözmeye adamış Yüce Bilge, keşfettiği her şeyi sır dilinde yazıya dökmüş. Ama yüz yaşını doldurduğu için günleri sayılı. Yüce Bilge’nin ölümünü dört gözle bekleyen yardımcısı Büyücü ise Sırlar Kitabı’na ve İrade Taşı’na sahip olduktan sonra büyük bir güce ulaşacağı için sabırsızlanıyor. Çünkü İrade Taşı, Yüce Bilge’den sonra göktaşlarını, Ay’ı ve Dünya dışında Güneş Sistemi’ndeki bütün gezegenleri kontrol etme gücüne ulaşacak. Büyücü, gizemine erişilemediği için kontrol de edilemeyen Dünya’ya egemen olmayı başarırsa Yüce Bilge İrade Taşı’nın içinde sonsuz yaşam keyfini sürebilecek.

Evet, böylece Büyücü, Yüce Bilge’nin vasiyetini yerine getirmek üzere önce Dumanlı Dağ’daki İrade Taşı’nı almak için harekete geçiyor. Taşı korumakla görevli devasa bir kuş olan Alp Karakuş’u kandırıp mavi tozla uyutuyor. Taşı aldıktan sonra da ilk olarak Hançer adlı genç bir kralın, etrafı surlarla çevrili ülkesinin yolunu tutuyor. Ülkenin bütün insanlarına ve sonrasında Hançer’e büyülü sudan içirerek herkesi kontrolü altına alıyor. İradeleri alınan her insanın alnında itaat kristali denen camdan bir taş oluşuyor.

SIR DİLİNİ KİM BİLİYOR?..

Büyücü kısa sürede bütün ülkeleri art arda egemenliği altına alıyor, itaat kristali bir salgın gibi yayılıyor; sadece küçücük bir ülke olduğu için Nefisova’ya ordu göndermeye fırsat bulamıyor. Sır dilini az çok bilen Gökbilen Nine evindeki eski yazıtları okuyunca, çarenin Alp Karakuş’u dağdan çıkarmak olduğunu öğreniyor. Alp Karakuş’u Nefisova’ya getiriyorlar getirmesine ama Büyücü, Alp Karakuş’a büyülü sudan içirmeyi başardığı gibi, Gökbilen Nine’yi de esir alıyor. Tek bir umut kalıyor, o da Alp Karakuş’un anlattığı, insanları özgürlüğüne kavuşturacak olan, Dumanlı Dağ’ın karnındaki Benözgürüm Taşı. Gökbilen Nine, Büyücü’nün Yüce Bilge’yi safdışı edip dünyanın tek hâkimi olma hırsını kullanarak onu oyalamaya çalışsa da, Nefisovalılar da Büyücü’nün itaatkâr kulları arasına katılıyorlar kısa sürede. Bir tek Şair ve Parıltı kaçmayı başarıyor ve Benözgürüm Taşı’nı bulmak üzere yola koyuluyor.

Hikâye elbette iyiliğin kötülüğü alt etmesiyle son buluyor, ama İrade Taşı ortadan kalktığı için var olma nedeni kalmayan kocaman kalpli Alp Karakuş’un gökte bir yıldıza dönüşmesi okurların içini bir nebze de olsa burkacak gibi görünüyor.

Dizinin önceki üç kitabında hikâyesini fantastik öğelerle kurgulamayı tercih eden Toprak Işık, Nine Bizi Kurtarsana’da tamamen gerçeküstü bir dünya kuruyor ve özgürce yaşamak isteyen Nefisovalıların, bütün dünyaya hâkim olma hırsıyla gözü dönmüş Büyücü ile mücadelesini evrenin sırlarıyla örülü sürükleyici bir hikâyeye dönüştürüyor. Arka kapaktaki “son kitap” ibaresini, “şimdilik son kitap” olarak yorumlamak kalıyor bize de.

Nine Bizi Kurtarsana Toprak Işık Resimleyen: Doğan Gençsoy  Tudem Yayınları, 152 sayfa
Nine Bizi Kurtarsana Toprak Işık Resimleyen: Doğan Gençsoy
Tudem Yayınları, 152 sayfa
Show More