İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir noktanın becerdiklerine bakın!..

Bir noktanın becerdiklerine bakın!..

Nurduran DUMAN

Peter H. Reynolds’ın Nokta adlı kitabı, kendi küçük ama yaptığı iş çok büyük olan noktayı anlatıyor. Kitabın diğer meselesi de yaratıcılığı cesaretlendirmek.

Nokta. Nokta, her kültürde üstünde zihinlerce düşünülen, sayfalarca yazılan şey. Hem tek bir şey, küçücük; ama gördüğü iş büyük. Hiçbir şey onsuz tamam olmaz mesela (yazarken cümleleri o tamamına erdirir). Ya da her şey aslında ondan meydana gelir (matematikte öğrendik ya, her şey o minik noktaların bir araya gelmesiyle oluşur). Günü bile var noktanın. Uluslararası Nokta Günü, 2009’dan bu yana her yıl 15 Eylül’de kutlanıyor. Peter H. Reynolds’ın Nokta adlı kitabından ilham alınarak hem de.

Bir öğretmenin, kitabın yayın tarihinden altı yıl sonraki basılış gününde, öğrencilerine yaratıcılık cesareti aşılamak için Nokta’yı dağıtmasıyla akla gelen fikir, başka sınıflara, okullara sıçrayıp, kütüphanelere, müzelere bile yayılarak dünyaca kutlanan bir güne dönüşmüş. Filmi bile var; yedi dakikalık bu animasyon film, 2005’te Amerikan Kütüphaneciler Birliği tarafından Carnegie Madalyası ile ödüllendirilmiş ve aynı yıl “Çocuklar İçin En İyi Video Filmi Ödülü”nü almış.

Reynolds kitabında, önce resim sanatına hiç yeteneği olmadığını düşünen ve buna öfkelenen, öğretmeninin teşvikiyle kâğıdın orta yerine resim olsun diye bir “nokta” koyarak işe başlayan ve ertesi gün aldığı övgü ile cesaret bulup, “Bu noktadan daha güzelini yapabilirim,” diyerek yaratıcılık yolculuğuna çıkan bir çocuğun hikâyesini anlatıyor. Kitabın “nokta” gibi değerli diğer meselesi de yaratıcılığı cesaretlendirmek. Bir küçük insanın yaratıcılığını keşfetmesi üzerinden, yaratma süreci, yaratım sonrası alınan beğeni ve övgü, yeteneğin üstüne gidildiğinde nasıl parlatıldığı gibi, yaratıcılık meselesinin birçok adımını da izliyoruz sayfalar ilerledikçe. Kahramanımız Vashti’nin öykünün sonunda, kendi yaratım süreci deneyiminden öğrendiklerini bir başka çocukla paylaşma cömertliği ise rekabetin her yerde ve fırsatta, gerekmediği zamanlarda bile şart koşulduğu günümüz dünyasında içe ferahlık veriyor, insanlık adına da umut verici.

DUYGULARIN RENGİ VAR

Kitabın suluboya tekniğiyle resmedilmiş görselleri, Vashti’nin yaratım yolculuğuna paralel olarak renklenmekte. Bu öyküdeki duyguların, yaşananların her birinin kendi rengi var. Umutsuzluk, keder gibi duyguları anlatırken gri ile başlayan çizgiler, öfkenin kırmızısıyla renk alıyor, Vashti’ nin noktalarıyla birlikte başka başka ve canlı, sıcak renklere boyanıyor. Cömertliğin rengi ise sarı ve turuncunun tonları.

HER ÇOCUK YARATICIDIR!

Peter H. Reynolds’ın kahramanımız Vashti ile benzer bir çocukluk yaşamış olması dikkat çekici. Yedi yaşındayken, ikiz kardeşi Paul ile birlikte, yazdıkları kitapları, çizgi romanları ve gazete yazılarını babalarının fotokopi dükkânında çoğaltarak yayın dünyasına adım atmış. Ortaokulda ise bu uğraşını edebi dergi ve gazetelerde yazar ve illüstratör olarak geliştirmiş. Onun da Vashti gibi cesaret aldığı bir öğretmeni var belli ki, kitabını matematik öğretmeni Bay Matson’a ithaf etmiş çünkü. Bay Matson’a bu ithafla edilen teşekküre biz de kendi teşekkürümüzü eklesek yeridir. Bay Matson öğrencisine resim yapması için o cesareti vermeseydi belki de böyle güzel bir kitap ve ondan esinlenerek kutlanan gün, çekilen film olmayacaktı. Şimdi bu kitapla yaratıcılık yolunda cesaret bulan kim bilir hangi çocuğun, hangi eserine tanık olamayacaktık belki de gelecekte…

Nokta  Peter H. Reynolds Çeviren: Oya Alpar  Altın Kitaplar, 32 sayfa
Nokta
Peter H. Reynolds Çeviren: Oya Alpar
Altın Kitaplar, 32 sayfa
Show More