İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Zalim güçlüler, “günü kurtaran” kötüler!

Zalim güçlüler,  “günü kurtaran” kötüler!

Kutlukhan KUTLU

Popüler İngiliz çocuk kitabı yazarlarından Terry Deary’nin kaleminden çıkan “Madrabaz Usta’nın Suç Akademisi” serisindeki ikinci durak, Haytalar İçin Adam Soyma, bizi bir kez daha Kraliçe Victoria dönemi İngiltere’sinde eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor.

Çocuk edebiyatı deyince herhalde çoğumuzun aklına hemen çocukların kendilerini yetişkinler dünyasının soğuk, sert ve acımasız şartlarında savunmasız hâlde buldukları öyküler gelir. Charles Dickens’ın Oliver Twist’i sağolsun, kafamızda bu geleneğe en çok eşlik eden tablolardan biri de 19. yüzyıl İngiltere’sinin çamurla ve türlü türlü zorlukla dolu sokakları olsa gerek. Hani, romana adını veren Oliver’ın kendini bir grup yankesici çocuğun arasında bulduğu, Fagin adlı yaşlı bir hırsızdan “hırsızlık eğitimi” aldığı şu klasik roman.

Terry Deary’nin “Madrabaz Usta’nın Suç Akademisi” adlı serisi, ilhamını işte bu ünlü Dickens klasiğinden alıyor. Fakat tabii Deary işin daha çok muzipliğinde… Seriye adını veren “okul” (yani çocukların sokaklarda başının çaresine bakmayı, mesela soygun yapmayı öğrendiği okul) da bunun  ispatı zaten.

ÇİRKİN VE PİS KOKULU

Serinin ilk kitabı olan Yeni Başlayanlar İçin Soygun’da, başlıca karakterler olan Smiff ve Alice ile tanışmıştık. Bu ikinci macerada iki karakter de geri dönüyor. Ancak hafiften fevri bir kız olan Alice’i bu sefer daha “geri hizmet”te, insanlara yardım edip mutluluklarına tanık olabileceği görevler bekliyor. Eskiden belediye başkanı ve karısına hizmetçilik yaparken kendini karlı bir günde sokakta bulan Nancy ise Smiff ile birlikte “sahaya” çıkıyor.

Serinin geçtiği Wildpool adlı kasaba bir Londra değil belki ama Victoria Devri’nde endüstrileşmenin etkilerini, değişen şartlarda geçim sıkıntısı çeken ailelerin dramını (ve bu dramla harmanlanmış, çoğu küçük fare çizimleri eşliğinde iliştirilmiş notlarla gelen epeyce mizahı!) bu kasabada da görüyoruz. Söz konusu ailelerden biri de Miksly ailesi.

Bayan Miksly, küçük ikizleriyle birlikte büyük bir evde oturuyor ama geçinmekte büyük zorluk çekiyor, çocuklarına yedirecek yemek bulamıyor. Nispeten iyi bir işe sahip olan kocası, başka birçok kişi gibi, Lord Fumble’ın inşa ettiği demiryolundan hisse almak için büyük borç yükünün altına girmiş çünkü. Bayan Miksly de çareyi çocuklarına sokaklarda hayatını nasıl kazanabileceklerini öğretir umuduyla Madrabaz Usta’ya gitmekte buluyor. Gelgelelim Madrabaz Usta Miksly’lerin durumunda birçok aile bulunduğunu söyleyip, çocukları akademiye almayı reddediyor. Onun yerine kasabanın bu sorununun kökünden çözülmesi gerektiğini ve dardaki kadının parasını bir hafta içinde geri alacağını söylüyor.

Plan, kasabanın en güçlü adamlarından olan (ve hâkimlik de yapan) Lord Fumble’ın altınlarını taşıyan treni soymak! Bu soygun işinde başrolü oynayacak kişiyse, ünlü bir haydut soyundan gelmekle övünen ama uzun yıllar önce -şans bu ya- Fumble’ın at arabasını epeyce donanımsız şekilde soymaya kalktığında yakalanan ve adaletsizce kırk gün yerine kırk sene hapis yatan Rick Turp. İhtiyar “haydut” hapisteyken çağın değiştiğini düşünerek akademiye öğrenci olmak üzere geliyor, ama kendini oradaki çocukların yeni öğretmeni konumunda buluyor!

Bugüne kadar iki yüzün üzerinde esere imza atmış olan ve İngiltere’nin en popüler çocuk kitabı yazarları arasında bulunan Terry Deary bir kez daha tarihe ilgisiyle muzip, sistem karşıtı bakış açısını ve  özellikle dile dayalı mizah anlayışını birleştiriyor. Sonuçta da ortaya türlü komik ayrıntıyla dolu, hem tanıdık hem sıradışı bir kitap çıkıyor.

Madrabaz Usta’nın Suç Akademisi Haytalar İçin Adam Soyma Terry Deary Resimleyen: John Kelly Çeviren: Berfu Durukan  Tudem Yayınları, 192 sayfa
Madrabaz Usta’nın Suç Akademisi Haytalar İçin Adam Soyma Terry Deary Resimleyen: John Kelly Çeviren: Berfu Durukan
Tudem Yayınları, 192 sayfa
Show More