İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sevimli, hoşsohbet bir tilki…

Sevimli, hoşsohbet bir tilki…

Sedef PEKİN

Aslen yaratıcı drama öğretmenliği yapan Hafize Çınar Güner’in kaleme aldığı İyi ki Varsın Tilki Toni serisi, hayali bir kahraman aracılığıyla çocukların dünyasına giriyor, samimi bir dille o dünyadan haberler veriyor.

Çağdaş yerli yazarlarımızın pek çoğu çocuk kitaplarını belirli temalar üzerine kuruyor. Arkadaşlık, hayvan sevgisi, doğa, İstanbul ilk akla gelenler. Hafize Çınar Güner’in yazıp Şebnem Aydın Gündüz’ün resimlediği “İyi ki Varsın Tilki Toni” serisi de edebi olmaktan ziyade mesajları ve temalarıyla işlevsel, fakat çoğu kitapta rastlamadığımız özgünlükte cazibesi olan öykülerden oluşuyor. Cazibesi ise bir hayali kahraman!

AVUSTRALYALI TİLKİ TONİ

Tilki Toni ile serinin ilk kitabı Arkadaşlık, Puding Gibidir’de tanışıyoruz: Annesi tarih öğretmeni, babası müze müdürü olan Deniz’in bir erkek kardeşi ve bir ablası vardır. Deniz, odasını kardeşi Toprak’la paylaştığı için tüm özel eşyalarını bir dolapta tutuyor. Derken bir gün, dolabından tuhaf bir ses geliyor: Tık tık! Deniz açar bakar, dolapta eşyaları dışında bir şey göremez ama içinde kurabiyelerini sakladığı kavanoz bomboştur. Kardeşine sorar, ablasına sorar, kurabiyelerini kimin tırtıkladığını bulamaz. Ertesi gün tekrar tıkırtı duyar, bu sefer de çizgi film DVD’leri karıştırılmıştır. Sonraki gün kitabındaki ayracın yeri değişir, boya kalemleri kırılmış ya da kısalmıştır. Deniz sonunda, eşyalarını karıştıran, kurabiyeleri yiyen, çizgi filmlerini seyreden, kitaplarını okuyan, boya kalemleriyle resim yapan bu “birisine” not yazıp ertesi gün saat dörtte dolabın önünde buluşmayı teklif eder. Buluşma vakti geldiğinde ise karşısında ince uzun burunlu, küçücük bal rengi gözleri ve kabarık kuyruğuyla bir tilki bulur! “Avusturalyalı Tilki Toni” diye tanıtır bu tatlı tilki kendini. Ressamdır ve dünyadaki her şeyi görerek resmini yapmak istediği için ülkesinden ayrılmaya, dünyayı dolaşmaya karar vermiştir. Onun gerçek hâlini sadece çocuklar görebilir; birbirleriyle “hayalce” konuşup, sözcüklere gerek kalmadan, düşünceleriyle iletişim kurarlar. Büyüklerse onu tüylü minik bir oyuncak zanneder.

Tilki Toni sevimli, cana yakın ve eğlencelidir; türlü türlü masal ve oyun bilir, değişik yerlerden söz eder, resim yapar, tanıştığı tüm çocukların gönlünü çalar. Deniz’le birlikte okula da gider ama tercihi evde oturup resim yapmaktır. Derken bir gün Deniz eve üzgün döner. Okuldan arkadaşı Selim yeni gözlükleriyle alay etmiştir. Deniz, Tilki Toni ile dertleşir, Selim’den de onun kötü şakalarından da bıktığını söyler. Tilki Toni ise ona kendi başına gelen benzer bir olaydan bahseder. Neticede Deniz arkadaşı Selim’e küsmüştür ama bu kararını Tilki Toni ile paylaşınca Toni küsmenin, susmanın ya da kavga etmenin sorunları çözmediğini söyleyip onlara bir oyun önerir: “Başkası Ol Günü”. Bu oyun sayesinde birbirlerini rolüne bürünen çocuklar empati duygusunu deneyimleyerek ha- talarını anlarlar.

İkinci kitap Beş Duyu, Zaman Dipsiz Bir Kuyu’da ise Deniz, iki kardeşi, anneleri ve Tilki Toni ile Eski İstanbul gezisine çıkar. Çocuklar orada “Beş Duyu, Zaman Dipsiz Bir Kuyu” oyunuyla, koklayarak, dinleyerek, tadarak, dokunarak ve bakarak eski İstanbul sokaklarında gezinir, masalsı bir gün yaşarlar.

“İyi ki Varsın Tilki Toni” serisi, gerçekçi öykülerin içine hayali bir kahraman ve eski zamanlara yolculuk temasını yerleştirerek büyülü gerçeklik tekniğini kullanıyor. Yazarı Hafize Çınar Güner, Yaratıcı Drama alanında yüksek lisans yaptıktan sonra başladığı kariyerine yaratıcı drama öğretmenliğiyle devam etmiş. Kitaplara yerleştirdiği oyunlar da bu uzmanlığının ve çocuklarla edindiği deneyimlerin bir verimi. Tilki Toni gibi, çocukların gönlünü çalacak bir kahraman yaratmış olması da tesadüf olmasa gerek. Zira anlatı, tilkinin çocuklarla hayalce konuşması gibi bir “yetişkin dokunuşu” taşısa da, (çizimleri Kumkurdu’nu andıran) böyle sevimli, hoşsohbet bir tilkiye kim kayıtsız kalabilir ki!..

İyi ki Varsın Tiki Toni 2 Beş Duyu, Zaman Dipsiz Kuyu!  Hafize Çınar Güner Resimleyen: Şebnem Aydın Gündüz  Kelime Yayınları, 56 sayfa
İyi ki Varsın Tiki Toni 2 Beş Duyu, Zaman Dipsiz Kuyu!
Hafize Çınar Güner Resimleyen: Şebnem Aydın Gündüz
Kelime Yayınları, 56 sayfa
İyi ki Varsın Tiki Toni 1 Arkadaşlık, Puding Gibidir!  Hafize Çınar Güner Resimleyen: Şebnem Aydın Gündüz  Kelime Yayınları, 56 sayfa
İyi ki Varsın Tiki Toni 1 Arkadaşlık, Puding Gibidir!
Hafize Çınar Güner Resimleyen: Şebnem Aydın Gündüz
Kelime Yayınları, 56 sayfa
Show More