İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Soru sormayan cevap bulamaz: Acaba Nasıl?

Soru sormayan cevap bulamaz: Acaba Nasıl?

Gökçe GÖKÇEER

Tudem Yayınları’ndan çıkan eğlenceli serinin ilk kitabı Acaba Neden, soru sormayı o kadar güzelleştirdi ki dünya üzerinde soru kalmayacak diye korkuyoruz. Ama korkularımız yersiz, zira Acaba Kim, Acaba Kaç, Acaba Ne ve Acaba Ne Zaman da yolda…

Meraklı çocuklar bazen insanı yorabilir: “O ne, bu neden böyle, şu nasıl olmuş, ama neden, ama nasıl, kim, niye öyle değil de böyle?’’ Soruların sonu yoktur. Bunun anne babalar için zor bir sabır testi olduğu doğrudur ama onlara şu müjdeyi vermek gerek: Bir çocuk soru sorduğu sürece sağlıklı büyür. Soru sormayan çocuk meraksızdır. Merak etmeyen bir çocuğun ileride sağlıklı, sorgulayan bir bireye dönüşmesi ise neredeyse hayaldir.

BÖCEK NASIL YENİR? Tudem Yayınları’ndan çıkan Acaba Neden adlı kitapta çocukların sık sık sorduğu, hiç sormadığı veya aklından bile geçirmediği 72 soruyu ve cevaplarını okumuş, bolca eğlenmiştik. Şimdi sırada Acaba Nasıl var. Birçok şeyin nedenini nasılını bilmek isteyen minik meraklıların kafasını karıştıran sorular, bu kez “Nasıl yani?” ekseninde dönüyor. Serinin ilk kitabında olduğu gibi Martine Laffon ve Hortense de Chabaneix’in kaleme aldığı Acaba Nasıl bu kez 69 sorunun peşinden koşmak için meraklı çocukları çağırıyor. Resimleyen yine Jacques Azam. Onu Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin harika çizimlerinden tanıyor ve çok seviyoruz. Bu serinin çizimleri de insana kahkaha attıracak kadar eğlenceli. Elbette metinleri de öyle…

Masayı kurmaktan nasıl kurtuluruz? Nasıl böcek yenir? Fikirler nasıl oluşur? Horozlar ötmeleri gereken zamanı nasıl bilir? Bir insan nasıl delirir? Balıklar nasıl uyur? Sevgisiz nasıl yaşanır?.. Hepsini yazmak mümkün olsa keşke, çünkü sorular cevaplanmadan önce bile insanın zihnini aydınlatıyor.

ÖNEMSİZ GÖRÜNEN SORULAR Soruların hepsi harika ama içlerinden bazısı, kitabın kıymetini bir kat daha artıyor. “Futbolu sevmediğimi nasıl söylerim?” sorusu basit fikir ayrılıklarına değinir gibi görünse de satır arasında, cinsel kimlik oluşumunda farklı yönelimler sergileyen ama bunu kimseyle paylaşamayan çocuklara yol gösteriyor. Futbolu sevmeyen erkek çocuğunun yanı sıra bebeklerle oynamak istemeyen birçok kız çocuğu da var. Ama çoğu aile ne yazık ki bu durumu görmezden gelmeyi tercih ediyor.

“Tek bir ebeveynle nasıl yaşanır?”, “Öfke patlamalarımı nasıl durdurabilirim?” “Odamın bana özel olduğunu aileme nasıl anlatabilirim?” soruları da, aile içinde bambaşka sorunlar yaşayan çocuklar için eğlenceli ama ciddiye alınması gereken önerilerle  cevaplanıyor.

Kitapta keşke olmasaydı dediğim tek soru, “Havai fişek nasıl yapılır?” oldu. Ancak hiç şüphem yok ki pek çok konuya bu kadar hassas yaklaşan Laffon ve Chabaneix, kuşların havai fişekler yüzünden kaçışırken çarpışıp öldüklerini, yuvalarını terk etmek zorunda kaldıklarını ve göç yollarını kaybettiklerini bilselerdi bu soruyu sormazlardı. Metinlerin 2005’te yazıldığı, o zamanlar böyle mühim meselelerin gündemimize pek girmediği göz önünde bulundurulursa, kitabı bağrımıza basmamak ve kitaplığımızın başköşesine koymamak için hiçbir  neden olamaz.

Acaba Nasıl?  Martine Laffon Hortense de Chabaneix Resimleyen: Jacques Azam  Çeviren: Yağmur Ceylan Uslu  Tudem Yayınları, 88 sayfa
Acaba Nasıl?
Martine Laffon Hortense de Chabaneix Resimleyen: Jacques Azam
Çeviren: Yağmur Ceylan Uslu
Tudem Yayınları, 88 sayfa
Show More