İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ağaçlar sırlarını fısıldıyor…

Ağaçlar sırlarını fısıldıyor…

Ezgi BERK

“Moli ile Olaf Merak Ediyor” serisinden bir kitap daha: Ağaçlar Bizi Nasıl Mutlu Eder? Kırmızı montlu Moli, mor kazaklı Olaf ve sakar kedi Kedimiyo ile birlikte bizi ağaç nöbetine davet eden kitap, adeta eğlenceli bir ağaç ansiklopedisi.

Kediler Hep Dört Ayak Üstüne Mi Düşer adlı kitapla hayatımıza giren “Moli ile Olaf Merak Ediyor” serisi, öğrenmeyi sevenler için bu kez de ağaçları konu edinmiş. Kırmızı montlu Moli, mor kazaklı Olaf ve sakar kedi Kedimiyo ile birlikte bizi ağaç nöbetine davet eden Ağaçlar Bizi Nasıl Mutlu Eder başlıklı kitap, adeta eğlenceli bir ağaç ansiklopedisi gibi. Gitgide azalsa da sokaklarda gördüğümüz, yazın gölgesinden yürüyerek bir nebze de olsa kavurucu güneşten saklanabildiğimiz ağaçlar üzerine bir dolu bilgi saklı bu kitabın sayfalarında.

Örneğin dünyadaki en yaşlı ağaç 3 bin yaşındaymış. En geniş ağaç ise 36,2 metre eninde! 115,72 metre yüksekliğinde bir ağaç hayal edebiliyor musunuz? Sahi, “gezegenimizin akciğerleri” diye anılan yağmur ormanlarına ne oldu? İlkokuldayken öğretmenlerimiz bahsetmişti oysaki… Dünyanın yaşlı ağaçlarının ardından ağaçların nasıl nefes aldığını, bizi nasıl beslediğini öğreniyor Moli ve Olaf. Ardı arkası kesilmiyor iki meraklının sorularının. Gündüz fotosentez yapan ağaçların gece güneşsiz aç susuz kalacağını zanneden Moli’nin endişesi kısa sürüyor; iç solunum yapabilen ağaçlar geceleri de dünyamıza faydalı olmanın yolunu çoktan bulmuş.

AĞAÇLARI NASIL AYIRT EDERİZ?

Bir diğer sayfada bizi ağaç çeşitleri karşılıyor. Yazın çiçek açan, kışınsa yaprakları sararıp dökülen ağaçların bu sistemli döngüsünü nasıl hiç şaşmadan devam ettirdiğini öğreniyoruz. Her sayfada bir başka ağaç, çiçek çıkıyor karşımıza, yeşilin farklı tonlarıyla selamlaşıyoruz. Kimisini apartmanımızın kapısında duran ağaca benzetiyoruz, kimisi şehrin sokaklarında karşılaştıklarımızdan. Yaşadığımız iklim kuşağında olmayan, gördüğümüzde gözlerimizi kocaman açarak hayretle bakakaldığımız ağaç çeşitleri de cabası…

Bunca ağaç çeşidini birbirinden ayırabilmemiz, gördüğümüzün hangi ağaç olduğunu bir bakışta anlayabilmemiz için ipuçları da verilmiş kitapta. Kopyayı nereden mi alıyoruz? Tabii ki yapraklardan! Meyvelerini yediğimiz dut, portakal ağaçlarının yapraklarından tutun da kışın hasta olmamak için çayını yapıp içtiğimiz ıhlamur ağacına kadar çeşit çeşit yaprak sıralı önümüzde. Yeni bir sayfayla işte yeni bir bilgi daha! Gündelik hayatımızın tam ortasında ağaçlar bu defa. Evimizde güzelce kurulup oturduğumuz koltuğumuz, yemek masamız, karyolamız hep ağaçlardan…

SONDAKİ SÜRPRİZLER

Kitabın çizimlerini de üstlenmiş olan yazar, sanki Moli ile Olaf’ı bir fotoğrafın içine yerleştirmiş. Onların her zaman gülen, umut dolu yüzleriyle ağaçlar arasında gezintiye çıkıyoruz. Gezintinin sonunda, bu kitabı okuyan minikler için birkaç sürpriz de var. Bunlardan biri, çevredeki ağaçlardan birini seçip onun yıl boyunca geçirdiği evrelerin yazılabileceği “ağaç gözlem çizelgesi”. Diğer sürprizleri ve Moli ile Olaf’ın ağaç nöbetinin akıbetini öğrenmek içinse bol yeşillikli bu kitabı bir çırpıda bitirseniz yeridir!

Ağaçlar Bizi Nasıl Mutlu Eder?  M. Banu Aksoy Hayykitap, 48 sayfa
Ağaçlar Bizi Nasıl Mutlu Eder?
M. Banu Aksoy Hayykitap, 48 sayfa
Show More