İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Eva Dokuz’un macerası devam ediyor…

Eva Dokuz’un macerası  devam ediyor…

Tuğba ERİŞ

Grimm Masalları, Peter Pan ve Oz Büyücüsü gibi eserlerden ilham alan Tony DiTerlizzi, WondLa serisiyle 21. yüzyılın yeni masalını yaratmış. DiTerlizzi, geleneksel romanla grafik hikâyeyi ve bilgisayar çağının sonsuz olanaklarını birleştirdiği WondLa serisiyle çığır açıyor.

19. ve 20. yüzyılların çocuk ve gençlik edebiyatının büyülü fantastik dünyaları dediğimizde aklımıza hangileri gelir? İlk elden klasik başyapıtlar olan Alice Harikalar Diyarında, Peter Pan ve Oz Büyücüsü’nü saymamız kaçınılmaz herhalde. Fantastik dünyaların çizgiye ne kadar yatkın olduğu düşünüldüğünde, kültleşmiş bu fantastik yapıtların çoğunun kitaplarının yanında çizgi ve sinema filmlerini ya da çizgi romanlarını es geçmek de olmaz. İlk kitabı 1997’de yayımlanan Harry Potter serisi de filmiyle, oyuncaklarıyla hâlâ bir pop ikonu.

21. YÜZYILIN MASALI Grimm Kardeşler, James M. Barrie (Peter Pan) ve L. Frank Baum (Oz Büyücüsü) gibi yazarların hikâyelerinden ilham alan Tony DiTerlizzi ise WondLa serisiyle 21. yüzyılın yeni masalını yaratmış. Amerikalı sanatçının zengin hayal gücüne, dünyada milyonlarca satan ve sinemaya da uyarlanan Spiderwick Günceleri serisinden aşinayız. Usta bir illüstratör olan DiTerlizzi, WondLa’nın sürükleyici hikâyesinde her bölümde yer alan bir ya da iki çizimiyle de adeta döktürüyor.

Başkahramanımız on iki yaşındaki Eva Dokuz’un hikâyesini, serinin ilk kitabı Arayış’tan hatırlıyoruz. Orbana’da Muthr adında bir robot tarafından yetiştirilen Eva Dokuz, Muthr’ın itirazlarına rağmen, bütün hayatını geçirdiği Sığınak’tan kurtulup dış dünyayı görmek istiyor. Yaşadığı yer Vahşii adından bir avcı varlık tarafından saldırıya uğrayınca Sığınak’ı terk etmek zorunda kalıyor; biz kız, bir robot ve bir yetişkini gösteren küçük ve eskimiş bir fotoğrafın –onun WondLa’sı– verdiği umutla kendi gibi olan başkalarını bulmak için yeryüzüne çıkıyor. Gerçi karşılaştığı dünya, ona öğretilen dünyaya benzemiyor; kum-nişancıları, kuş yiyen ağaçlar ve uzaylı korkunç kraliçelerle dolu. Vahşii’den kurtulmasına yardım eden ve Muthr’ın ölümünden sonra ona göz kulak olacağına söz veren uzaylı arkadaşı Rovender Kitt’le beraber nice badireler atlatıyor. Başka insanların varlığına dair umudunu kaybettiğinde ise onları insan şehrine götürmek için Hailey adında bir gencin kullandığı bir gemi çıkıyor ortaya.

İKİNCİ KİTAP: KAHRAMAN

Bu sürpriz sonla biten Arayış’tan sonra Kahraman da nihayet Türkçede yayımlandı. Eva Dokuz’un ve Rovender’in Hailey sayesinde insan dünyası Yeni Attika’ya gidişiyle başlıyor Kahraman. Yeni Attika’da her şey Eva’ya büyüleyici geliyor önce. Ama aynı Sığınak’ta büyüdükleri ve uzun süredir onun gelmesini bekleyen ablası Eva Sekiz’in anlattıklarından sonra görünüşün aldatıcı olduğunu öğreniyor. Yeni Attika’nın kurucusu ve önderi Cadmus Pryde’ın bütün gezegeni ele geçirmek için insanların kafasını yıkadığını, uzaylıları deneylerinde kullandığını görüyor. Eva Dokuz’un, Ormanın Yüreği’ndeki Vitae Virüs üreticisini çalıp Solus’a saldırmak isteyen Cadmus’un niyeti hakkında Lacus’takileri uyarmak için çıktığı zorlu yolculuk, aslında kendini ve evreni keşfetmesinin yolculuğu oluyor.

DiTerlizzi’nin, geleneksel romanla grafik hikâyeyi ve bilgisayar çağının sonsuz olanaklarını birleştirdiği WondLa serisiyle çığır açtığını söylemek abartılı olmaz herhalde. www. wondla.com sitesinde yer alan ve bu kitabın hikâyesinden esinlenen etkileşimli oyunlar, etkileşimli olmayan haritalar ve videolar, Eva Dokuz’un Cadmus’un korkunç planlarına engel olup olamayacağını görmek için serinin üçüncü kitabını beklerken bizi bir hayli oyalayacak gibi görünüyor.

WondLa – Kahraman Tony DiTerlizzi  Çeviren: Niran Elçi Tudem Yayınları, 408 sayfa
WondLa – Kahraman Tony DiTerlizzi
Çeviren: Niran Elçi Tudem Yayınları, 408 sayfa
Show More