İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Turuncu saçlı çocuğun dişleri sivrilirken…

Turuncu saçlı çocuğun dişleri sivrilirken…

Emel ALTAY

Larten Crepsley Efsanesi’nin ikinci kitabı Kan Denizi çıktı. Turuncu saçlı, hüzünlü ve yalnız bir çocuk, saptığı her tehlikeli yolla birlikte adım adım efsane olmaya doğru yürüyor. Ardında ise Hansel ve Gratel’in ekmek kırıntıları gibi uzayıp giden bir kan izi bırakıyor…

Larten Crepsley Efsanesi’nin ikinci kitabı Kan Denizi, ilk kitapta insanların dünyasından ayrılıp vampir olmayı seçen Larten’in, genç bir vampir olma yolunda ilerlerken yaşadığı zorlukları, kararsızlıkları ve asi tabiatının başına ördüğü tehlikeli maceraları anlatıyor. Ama pekâlâ, acımasız bir dünyaya doğmuş turuncu saçlı bir çocuğun kendine bir hayat yaratma, “kendine ait bir oda”, bir yuva kurma hikâyesi de diyebiliriz. Fabrikadaki ustabaşı herkesin kendi görev alanında çalışıp çalışmadığını rahatça kontrol edebilsin diye çocuk işçilerin saçları görev yerlerine göre renk renk boyanmış; kahramanımız ise payına turuncu düşmüş bir ufaklık… Larten Crepsley Efsanesi’nin ilk kitabı Bir Katilin Doğuşu böyle başlıyordu ve Larten’in bir vampire dönüşebilmek için deneyimli vampirlerden Seba’ya asistanlık yaptığı yılları, o yıllarda yaşadığı çalkantıları ve nihayetinde aldığı kararla bir kez daha kökünden değişen hayatını anlatarak sonlanıyordu.

TARİHE EĞLENCELİ BAKIŞ

Serinin ikinci kitabı Kan Denizi, çok yüksek tempolu bir akışa sahip. Öyle ki; bir kere okumaya başladınız mı, yarıda bırakmak istemeyeceğiniz bir film gibi sizi kendi zamanının içine alıyor. Aslında zaman kavramı, kitabın en eğlenceli ayrıntılarından biri. Normal bir hikâye anlatımında, kahramanımız birkaç yılını da başıboş dolaşarak geçirdi, diyerek durumu özetleyemezsiniz. Ama söz konusu olan yüzyıllarca yıl yaşayan bir vampirse bir, beş ya da on yılın pek bir önemi yok. Böylece Larten’le birlikte biz de kendimizi vampir zamanıyla oradan oraya savrulurken buluyoruz. Yüzyıllarca yaşayan vampirler, hâliyle dünya tarihinin de birinci elden tanığı oluyorlar. Prens vampirlerden birinin, umutsuzluğa kapılmış olan Kolomb’u yoluna devam etmesi için ikna edip Amerika’yı keşfetmesini sağlayan kişi olması gibi detaylar, hikâyeye hoş bir hava katıyor. Hatta yazarın hınzırlığı bununla da bitmiyor; dünya edebiyatının en bilinen vampir romanı Drakula’nın yazarı Bram Stoker’ı kitabıyla ilgili veri toplamak için bizim vampirlerle muhabbet ederken görüyoruz.

ÇAYLAK VAMPİRLER

Larten ve insanların dünyasında yaşarken kaderin aynı acıları yaşattığı can dostu Wester, ustaları Seba’nın yanından ayrılıp, çaylak vampirler olarak dünyayı ve kendilerini tanımak için yirmi otuz yıl boyunca maceralara atılıyorlar. Bu yıllarda çok fazla sayıda, heyecanla okuyacağınız macera birbirini izliyor. Bu maceralı dönemde, kahramanımız Larten’in efsane olmaya doğru giden güçlü ve eksantrik karakterinin detaylarını görüyoruz. Larten kumardan, hayatını tehlikeye atacak sihirbazlık numaralarına, kadınları kendine âşık eden karizmatik yapısından dürüst ve melankolik havasına kadar her davranışıyla, gerek vampir dağındakilerin gerekse ölümlü insanların hayranlığını topluyor. Bir yandan da hayatıyla ilgili bir türlü karara varamaması, başta ustası Seba olmak üzere ondan bir efsane doğacağına yürekten inananları endişelendiriyor. Vampirliğin en üst kademesi olan prens vampirlerden biri Larten için şöyle diyor örneğin; “Nefis denebilecek kadar tehlikeli bir yolda ilerliyor ve uçurumun kenarına geldiğinde orada olmayı planlıyorum.”

Larten, insanın kolaylıkla empati kuracağı ve başına iyi şeyler gelmesini isteyeceği bir karakter. İyi bir ruhu var ama kötü şeyler de yapıyor, özellikle vampir açlığına esir düşüp kendini kaybettiği zamanlarda… Larten’in yaptığı hataları, girdiği nefis denebilecek kadar tehlikeli yolları biz de yüreğimiz ağzımızda izliyoruz ama eşyanın tabiatı böyle; turuncu saçlı, hüzünlü ve yalnız çocuk, saptığı her tehlikeli yolla birlikte adım adım efsane olmaya doğru yürüyor. Ardında Hansel ve Gratel’in ekmek kırıntıları gibi uzayıp giden bir kan izi bırakarak…

Larten Crepsley Efsanesi 2: Kan Denizi Darren Shan  Çeviren: Arif Cem Ünver Tudem Yayınları, 208 sayfa
Larten Crepsley Efsanesi 2: Kan Denizi Darren Shan
Çeviren: Arif Cem Ünver Tudem Yayınları, 208 sayfa
Show More