İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sınır tanımaz fareler!

Çocuk kitaplarının vazgeçilmez kahramanı fareler bu kez de Helga Bansch’ın kitabına konuk olup ev sahibi Gülsen Hanım’ı çileden çıkarıyor. Ama Gülsen Hanım faresiz kalınca kendine dair bir gerçeğin farkına varıyor. Sınır tanımaz fareler insanlara kendi sınırlarını gösteriyor.

Didem ÜNAL BİÇİCİOĞLU

Kahramanlarımız yine fareler! Çocuk kitaplarının en popüler kahramanları genellikle fareler arasından çıkıyor… Bu fareler o kadar sevimli ki onları neredeyse bağrınıza basasınız geliyor. Peki, ya ev sahibi bu konuda ne düşünüyor? Evet, yeni evlerine taşınmaya çalışan farelerin ev sahibiyle derdi var. “Ev sahibi” Gülsen Hanım, her sonbaharda kendi kır evine göç eden bu farelerden kurtulmaya çalışıyor. Peki, çözümü nasıl bulacak?

GÜLSEN HANIM’IN NAFİLE ÇABASI

Başta eve girmelerini önlemek için türlü yöntemler deneyen, buna engel olamayan; evini koruyamayınca “hiç değilse” yiyeceklerini korumaya çalışan ama bunda da başarılı olamayan; her sayfada kızgınlığı giderek artan, kapanlar kuran ama farelerin zekâsıyla baş edemeyen; nihayetinde öfkeden onları zehirlemeye bile çalışan ama elinde bir avuç fare pisliğiyle kalakalan; kedisi bile bu farelerden korkan Gülsen Hanım! Bu durumu her yaştan okur için esas eğlenceli hâle getiren ise farelerin tavırları! Her sayfada ev sahibi daha çok delirirken, fareler kâh evin kilerinde maaile ziyafet sofrasında, kâh iskambil oynamakta, kâh halay çekmekte. (Evet, bu gözler şu kitapta “halay çeken fareler” de gördü!) Gülsen Hanım bu zeki hayvanlarla baş edemeyince çareyi kır evinden ve çok sevdiği bahçesinden vazgeçip şehre taşınmakta buluyor. Burada farelerin olmayacağını düşünüyor, ne de olsa her yer asfalt ve beton, apartmanlar da yüksek. Başını dinlemek için kaçtığı şehirde fareler yok ama bir süre sonra fark ediyor ki dalından elma topladığı, kuşların cıvıldadığı elma ağacı da yok. Sebze bahçesi de… Evde ses yok. Aslında sadece sıkıntı var burada! Şehirde kedisiyle birlikte yalnızlık çeken Gülsen Hanım ancak parkta görebiliyor yeşili, ağaçları, güvercinleri ve sincapları… Bu hayvanlar kışın aç kalmasın diye düşünerek onlara ekmek kırıntıları atarken aklına evindeki fareler geliyor ve aslında hep aradığı çözümü o anda buluveriyor!

KAÇMAK ÇÖZÜM MÜ?

Eşyalarını yeniden toplayıp kır evine dönüyor; fareler onu görünce korkuyorlar ama Gülsen Hanım hiç beklenmedik bir şekilde, tatlı bir sesle selamlıyor onları! Kışın karınlarını doyurup barınabilecekleri sıcak bir yer arayışında oldukları için evine geldiklerinden emin artık. Sonuçta çözüm, fareleri anlaması ve empati kurmasıyla geliyor. Evin yakınındaki kulübeye giden yola ekmek kırıntıları serpiyor, içeriye de hepsine yetecek kadar yiyecek bırakıyor. Fareler çocuklarını, kitaplarını, yatak yorgan ve bavullarını, pusetlerini, tenis raketlerini, masa ve taburelerini de alıp konvoy hâlinde “ayrı eve çıkıyorlar”.Peki, kitabın mottosu olarak görünen “Birlikte yaşamak mümkün… Yeter ki anlaşmaya gönlün olsun!” kıymetli ifadesinin yanı sıra, kitabın gölgesinde küçüklerin öğrendiği, büyüklerin hatırladığı şeyler neler? Belki de alt alta yazmalı onları, çok önemliler çünkü!

• Tüm çatışmaları bitirmenin ilk adımı karşındakini anlamaktan geçer.

• Çözüm odaklı olmak sorundan kaçmaktan daha iyidir.

• Yaratıcı düşünmek çözüm bulmayı sağlar.

• Üstün duygu, doğa sevgisi ve doğa saygısıdır.

• Pozitif düşünen kişi, her durumda mutlu olur ve eğlenir. (Fare bile olsa!)

Peki, bu “sınır tanımaz fareler”, kapağından itibaren bizi çeken bunca güzel çizimle bezenmiş bu kitap kimin eseri? Pedagoji eğitimi almış, yirmi beş yıl ilkokul öğretmeni olarak çalışmış; kendi yazıp çizdiği çocuk kitaplarıyla, alanında muteber onlarca ödül kazanmış ressam, illüstratör, yazar Helga Bansch Yaramaz Fareler’in hem yazarı hem çizeri. Farklı teknikler kullanarak yarattığı bu eğlenceli çizimleri görünce Bansch’ın diğer kitaplarını da merak etmekten alamıyor insan kendini.

Yaramaz Fareler Helga Bansch Çeviren: Dürrin Tunç Yapı Kredi Yayınları, 28 sayfa
Yaramaz Fareler
Helga Bansch
Çeviren: Dürrin Tunç
Yapı Kredi Yayınları, 28 sayfa
Show More