İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sorunlara çözümler…

Çocuğunuz tek başına uyumakta zorlanıyor mu? Ya da tırnaklarını mı yiyor? Belki de bezini bırakıp tuvalete gitmek istemiyordur. Merak etmeyin, aynı şeyler Teo’nun da başına gelmiş. Ailesi sayesinde bu durumları kolayca atlatabilmiş.

Funda AKBULUT

Çocukların bazı istenmeyen davranışları veya önüne geçilemeyen korkuları olabilir. Bunlar doğal ve aşılabilir durumlardır. Bu tür sorunların üstesinden gelebilmek için farklı yöntemler denemek gerekebilir. Bazen yöntemler işe yarayabilir, bazen de yaramaz. O zaman başka yöntemler aramak ve uygulamak zorunda kalırsınız. Ailece çözümler üretebilirsiniz. Bir tanıdığınıza danışabilirsiniz. Hatta bazen sıkıntılar sizi aşar ve bir uzmana danışma ihtiyacı hissedersiniz. Bazen de yardım hiç ummadığınız bir yerden, kitaplardan gelebilir.

NE YAP(MA)MALI?

Teo serisi bu sıkıntılarla baş edebilmemizi sağlayacak çözümler sunuyor. Bu kitaplarla bir yandan çocuklarınıza eğlenceli bir hikâye okurken, bir yandan da sıkıntılarını yenebilmeleri için onlara yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca kitapların sonunda uzmanların annebabalara önerilerinden oluşan bir bölüm var. Bu bölümde, korkuların veya istenmeyen davranışların nasıl ortaya çıktığı ve nasıl çözümlenebileceği anlatılıyor. Tamamen yetişkinlere ayrılmış olan bu sayfaları, çocuklara hikâyeyi okumadan önce incelerseniz daha faydalı olabilir. Çocuğunuzun içinde bulunduğu durumu anlayabilir, böylece kendiniz de alternatif çözümler üretebilirsiniz. Dahası, çocuğunuz bu sorunlarla boğuşurken, neyi yapıp neyi yapmamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bir psikiyatri merkezindeki uzman psikologlar tarafından hazırlanmış olan seri beş kitaptan oluşuyor: Teo’nun Kaka Kitabı,Teo’nın Tırnak Yeme Kitabı, Teo’nun Gece Korkusu Kitabı, Teo’nun Dalga Geçme Kitabı ve Teo’nun Can Sıkıntısı Kitabı. Her kitapta kahramanımız Teo’nun hayatını zorlaştıran farklı bir konu işlenmiş. Kitapların isimleri, konuları ele veriyor zaten. Metinleri hazırlayan ekip, konu seçiminde, kendi deneyimlerine dayanarak, “ailelerin en çok sorun yaşadığı” meseleleri ele almayı tercih etmiş. Teo’nun yaşadığı sorunların çözümünde, ülkemizde yaşayan ailelerin yaşayış biçimi de göz önüne alınarak, kültürel açıdan içinde yaşadığımız toplumsal yapıya uygun yöntemler kullanılmış. Bu kitaplar, çocuk yetiştiren herkese, doğru yaklaşımlar benimseyerek, sıkıntılarla nasıl baş edebilecekleri konusunda bir model oluşturmak amacıyla yazılmış. Çocukların yaşadığı sıkıntıları yaşıtlarının da yaşayabileceği ve bütün bunların çözümü olduğu gösterilmeye çalışılmış. Kitaplar, okul öncesi çağ çocuklarıyla ilkokula başlamış çocuklara hitap ediyor. İlkokul çağındaki çocuklar öyküleri daha rahat kavrayacaktır kuşkusuz; hatta kendileri de sıkılmadan okuyabilirler. Ancak okul öncesi dönem çocuklarının dikkati çok çabuk dağıldığından, bazı kelime gruplarını anlamakta zorluk çekmeleri mümkün. Bu yüzden, özellikle Teo’nun Tırnak Yeme Kitabı’nı okurken cümleleri küçük yaştaki okurların daha rahat anlayabileceği şekilde kısaltıp basitleştirmek gerekebilir. “Tüm alışkanlıklar bir ihtiyacı karşılar, bu yüzden sona erdirmek zordur,” cümlesinde olduğu gibi. Bu yazıda, serinin iki kitabını inceleyeceğiz: Teo’nun Tırnak Yeme Kitabı ve Teo’nun Gece Korkusu Kitabı.

FUTBOL TAKTİKLERİ

Teoman, yani nam-ı diğer Teo anne babasıyla birlikte bir apartman dairesinde yaşıyor. Her şeyi merak ediyor. Sürekli hayaller kuruyor. Kaplumbağası Kâmil ile de iyi arkadaş. Resim yapmayı ve oyunlar oynamayı çok seviyor. En çok da futbolu seviyor. Bir gün yine resim yaparken, o da ne? Bir eli ağzında! Bu durum annesinin dikkatini çekince Teo’yu hemen uyarıyor. Evet, Teo’nun bir sıkıntısı var. Sürekli tırnaklarını yiyor. Kendine engel olamıyor. Evde annesi, okulda koçu ve öğretmenleri onu sürekli uyarıyorlar. Teo ise uyarılardan sıkılmış. Derken Teo’nun yaptığı bir resimde, ellerini çizmediğini fark eden dedesi onunla konuşmaya başlıyor. Aralarında geçen konuşma bir futbol maçıyla son buluyor. Ve Teo’nun garip futbol oyuncusu Tırnak Ye ile futbol maçı karşılaşmaları böylece başlamış oluyor. Dedesi ona üç güzel taktik öğretiyor. Annesi de ona yardım etmekte geri kalmıyor. Dedesi ve annesi ile birlikte Teo artık daha güçlü. Bu maçı kazanması gerekiyor. “Savunma”, “dikkat dağıtma” ve “harekete geçme” taktikleri sayesinde Teo üst üste goller atıyor. Kitabı tekrar tekrar okumak zorunda kalabilirsiniz. Çocuğunuz Teo’yu ve kaplumbağasını çok sevecek. Hatta evde bir kaplumbağası olmasını isterse hiç şaşırmayın. Ve kendinizi bir anda Teo’nun annesi gibi renkli yara bantları almaya giderken bulabileceğinizi unutmayın.

OBUR CANAVAR

Teo’nun Gece Korkusu Kitabı’nda, kahramanımız Teo bu kez uyumak istemiyor. Çünkü çok korkuyor. Annesi uyumanın faydaları konusunda ne kadar dil dökse de Teo korkusundan bir türlü kurtulamıyor. Uyumaktan bahsedilince, aklına camdan yansıyan görüntü, kötü canavarlar ve korkunç sesler geliyor. Bunun üzerine, annesiyle birlikte ışıkları açıp odayı kontrol ediyorlar. Canavarları tek tek buluyorlar. Meğer camdan yansıyan canavarın kolu değil de bahçelerindeki kiraz ağacının dallarıymış. Peki ya sesler? Meğer seslerin hepsinin bir kaynağı varmış. Mesela, üst kattan gelen korkunç ses aslında komşuları koltuğu çekerken çıkan sesmiş. Yan odadan gelen ses ise babasının horlamasıymış. Yine de Teo’nun aklına bir soru takılıyor: Peki ama bu sesler neden gece ortaya çıkıyor? Annesi bu soruya da cevap vererek Teo’yu rahatlatıyor. Annesinin sözlerini düşünen Teo, kendi yatağında uyumaya başlıyor. Ama ertesi gün, korkunç canavarları bu kez rüyasında buzdolabındaki pastaları bitirirken görüyor. Oğlunun canavarlardan hâlâ korktuğunu fark eden annesinin aklına bir fikir geliyor. Bu fikir sayesinde canavarlar o kadar komik görünüyorlar ki Teo artık onlara sadece gülüyor. Hem de kahkahalarla… Bu kitabı okuduktan sonra kendinizi canavar avlama oyunu oynarken bulabilirsiniz. Çocuğunuz Teo’nun hayal ettiği canavarları görünce hem çok şaşıracak hem de düştükleri komik durumlara çok gülecek.

Teo’nun Gece Korkusu Kitabı Yağmur Artukmaç Rabia Ünsaldı Köle Resimleyen: Nurbanu Asena Bilgi Yayınevi, 24 sayfa
Teo’nun Gece Korkusu Kitabı
Yağmur Artukmaç
Rabia Ünsaldı Köle
Resimleyen: Nurbanu Asena
Bilgi Yayınevi, 24 sayfa
Teo’nun Tırnak Yeme Kitabı Yağmur Artukmaç Ceylannur Akgün Resimleyen: Nurbanu Asena Bilgi Yayınevi, 24 sayfa
Teo’nun Tırnak Yeme Kitabı
Yağmur Artukmaç
Ceylannur Akgün
Resimleyen: Nurbanu Asena
Bilgi Yayınevi, 24 sayfa
Show More