İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Şapkadan tavşan çıkarmak

Fatih Ermiş ile Sihirbazlık Öğreniyorum, illüzyona meraklı sihirbaz adaylarının iştahını kabartacak çeşitli numaralarla dolu. Marifet el çabukluğu elbet ama o el çabukluğuna o kadar da çabuk ulaşılmıyor. Bıkıp usanmadan çalışmaya hazırsanız, buyurun sahneye!

Tuğba ERİŞ

Aklınıza gelen ilk sihirbaz kim, diye sorsam çoğunuz David Copperfield diye cevap verir muhtemelen. Doğruya doğru, Copperfield’ı tanımayan yok; genelde hayranlık dolu gözler ve yarım açık bir ağızla izlenen başarılı gösterileri bir yana, Forbes dergisi tarafından dünyanın en çok kazanan sihirbazı sayılıyor. Peki, ya Türkiye’nin en çok bilinen sihirbazları? Merhum Zati Sungur, ustaların ustasıydı ama otuzlu yaşlarını sürenler için Sermet Erkin ve Mandrake’nin daha farklı bir yeri vardır kanımca. Zamanında TRT’nin hafta sonu eğlence programlarındaki kısa gösterilerini izlemek için yanıp tutuşanlarımız, en kolay sihirbazlık numarası sayılabilecek para kaybetme hilesini de bolca denemiştir muhtemelen. Elbette genç sihirbazlar da yetişiyor. Fatih Ermiş’in Sihirbazlık Öğreniyorum kitabı bu gizemli dünyaya girmek isteyen sihirbaz adaylarının iştahını kabartacak numaralarla dolu. Çocukluğundan beri illüzyon sanatıyla ilgilenen Fatih Ermiş, mezuniyetinden sonra profesyonel illüzyon gösterileri sergilemeye başlamış ve bu süreçte yaptığı çocuk şovlarıyla da çocukların sevgilisi hâline gelmiş genç bir arkadaş. 2006’da Balkan Şampiyonası’nda komedi sihirbazlığı dalında üçüncülük elde eden Fatih Ermiş, Sihirbazlık Öğreniyorum’ da evde kolayca bulunabilecek malzemelerle yapabileceğimiz numaraların ipuçlarını paylaşıyor. Aslında Sihirbazlık Öğreniyorum’daki oyunların birer sihir değil illüzyon, yani göz yanılsaması ve el çabukluğu olduğunu söyleyerek başlıyor Ermiş. Bu illüzyon gösterilerini yapanlara da aslında sihirbaz değil, illüzyonist ya da illüzyon sanatçısı dendiğini de ekliyor.

NE SİHİRDİR NE KERAMET

Kitabı okuyan illüzyon heveslilerinin “sihirbaz”ı mı, “illüzyonist”i mi tercih ettikleri yine kendi kararları tabii ki. Ama bu işin bir sihir, büyü değil, günlerce, hatta belki aylarca süren çalışmalarla kazanılan el çabukluğu hareketleri olduğunu akıldan çıkarmamak gerek. Bir illüzyon numarasının nasıl sergilendiği de işin önemli bir kısmını oluşturuyor. Her gösteriyi eşsiz kılan, hareketleriniz ve esprilerinizle kendinizden kattığınız şeyler aslında. Fatih Ermiş kitabın başında, bir illüzyonistin şapka, sihirli asa ve malzeme kutusu gibi en önemli aksesuarlarını yapmanın yollarını gösteriyor. Sonra da zorluk derecelerine göre ayırdığı, birbirinden ilginç ve keyifli numaralarının tüyolarını veriyor: birleşen ataşlar, kaybolan kürdan, kesilmeyen ip, sihirli pinpon topu vb. Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz, Türkiye’de illüzyonun kilometre taşlarından olan, Mandrake adıyla tanıdığımız Ertuğrul Işınbark’ın önsözde geçen şu cümlesini Sihirbazlık Öğreniyorum’u okuyan illüzyonist adayları aklından hiç çıkarmamalı: “Bol pratik yapın ve sorulduğu takdirde kesinlikle sırlarınızı paylaşmayın.”

Fatih Ermiş ile Sihirbazlık Öğreniyorum Fatih Ermiş Resimleyen: Mete Kaplan Eker Redhouse Kidz Yayınları, 64 sayfa
Fatih Ermiş ile Sihirbazlık Öğreniyorum
Fatih Ermiş
Resimleyen: Mete Kaplan Eker
Redhouse Kidz Yayınları, 64 sayfa
Show More