İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İnatçı, muzır ve hınzır…

Pasaklı Bertie serisinin yaratıcısı Alan MacDonald’dan çocukların bayılacağı bir karakter daha: Angela Nicely, diğer adıyla Tatlı Bela Angela. Ortalığı ne denli karıştırırsa karıştırsın bu sevimli kızda şeytan tüyü var!

Neslihan KILIÇ

Birazdan Angela Nicely ile tanışacaksınız. Angela sarı saçları, ışıldak gibi yanıp sönen iri kahverengi gözleri, puanlı pembe kabarık elbisesiyle karşılıyor bizi kitabın kapağında. Saçlarını kocaman fiyonk bir toka ile taçlandırmış; ellerini önde birleştirip bacaklarını hafifçe bükmüş; gözümüzün içine bakıp süzüm süzüm süzülüyor karşımızda. Hınzır bir hâli de yok değil hani; kitabın adından da anlıyoruz ki bir iş var bu sevimli kızda ama ne? Yazar Alan Macdonald’ı Pasaklı Bertie serisinden tanıyoruz. Ele avuca sığmayan hâlleri, türlü delilikleriyle hepimizin ilgi ve sevgisini kazanan Bertie’den sonra sırada, tanıştığımıza gerçekten memnun olacağımız Angela var!

SOYADLARININ HİKMETİ

Angela Nicely hikâyelerinde karşımıza çıkan karakterlerin soyadları, o karakterlerin özelliklerine “uygun” olarak seçilmiş. Taşıdığımız ismin karakteristik özelliklerimizi de etkilediği söylenir hep. Acaba bu kez durum biraz farklı mı? “Nicely” İngilizcede tatlı, kibar anlamına geliyor. Angela soyadı gibi kibar ve tatlı biri mi? Peki, neden ismi bela sözcüğü ile yan yana gelmiş dersiniz?Okul müdiresi Bayan Skinner’ın saçındaki değişimi peruk takmasına bağlayan Angela, arkadaşlarını da ikna edebilmek için çeşitli yollara başvurur, hem de ne yollar! Bir ufak şüpheden okulun görevlisi Bay Grouch’un elindeki elektrik süpürgesine uzanan hikâyede Angela’nın yaramaz, inatçı hâlleriyle tanışıyoruz. Sınıf arkadaşları Laura ve Maisie’nin de yardımıyla Bayan Skinner’ın kafasındaki peruğu düşürebilmek için türlü numaralar çekiyor Angela. İnatçı, aklına koyduğunu yapan, muzır, iyi niyetiyle istediğini eninde sonunda elde eden; yaramazlığı ve inatçılığı yüzünden ortalığı biraz karıştırsa da sonunda hep gülen, mutlu olan, çevresine neşe saçan bir kız o. Hangimiz böyle bir arkadaşımız olsun istemez ki!

SÜPER MODEL

İşte tam da bu noktada, Tiffany geliyor aklımıza. Tiffany, Angela’nın sınıf arkadaşı ve aynı zamanda da en büyük rakibi. Nezaket deyince Tiffany, güzellik deyince Tiffany, akıllı uslu tavırlarıyla hemen herkes tarafından çok sevilen hep Tiffany, Tiffany Charmers. Büyüleyici, çekici anlamına gelen “Charmers” soyadını boşuna taşımadığını düşünüyoruz. Peki, durum gerçekten böyle mi? Her pazartesi sabahı “Haber Saati” için halının üzerinde toplanan sınıfın, öğretmenleri Bayan Darling’e verilecek bazı haberleri oluyor. Bu haftanın bomba haberiyse şu: Tiffany süper model oluyor! Okulun gözdesi, herkesin sevgilisi Tiffany bir de süper model olacak ha! Angela’nın pek umurunda değil model olmak esasen; güzel kıyafetleri olacak, bir sürü fotoğrafı çekilecek gerçi ama en önemlisi, bu işi Tiffany kadar iyi yapabileceğini düşünüyor olması! Angela sevimliliği ve iyi niyetiyle bu hikâyede de son gülen olmayı başarabilecek mi bakalım! Bir başka hikâyede, gazetede gördüğü bir tanıtım yazısı Angela’nın annesi Bayan Nicely’nin dikkatini çekiyor: “Biraz kilo mu aldınız? İncelmek mi istiyorsunuz? Forma girin! Sıkıkorse Merkezi’nde bir spa molası verin!” Aldığı kilolarla başı dertte olan Bayan Nicely, Angela’yı da yanına alıp zayıflama kampının yolunu tutuyor. Tatil köyü niyetiyle güle oynaya gittiği yerin bir zayıflama kampı olduğunu gören Angela ne yapsın peki! Sabah kahvaltısında küçücük bir kâse yulaf lapası, akşam yemeğinde rendelenmiş havuçla üstünde üç dilim incecik pancar gören Angela aç kalmamak için bakın neler yapacak! Üstelik bu kez muzırlık yapan sadece Angela değil; işin içinde annesi Bayan Nicely de var!

Tatlı Bela Angela Alan MacDonald Resimleyen: David Roberts Çeviren: Alkım Özalp Kırmızı Kedi Yayınları, 100 sayfa
Tatlı Bela Angela Alan MacDonald Resimleyen: David Roberts Çeviren: Alkım Özalp Kırmızı Kedi Yayınları, 100 sayfa
Show More