İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Olcay Hanım’ın müziği

Filmin daha başında sizi yakalayan, Olcay Hanım’ı takip eden melodi, şimdi CD çalarımdan yükseliyor. Filmin sahneleri canlanıyor hafızamda. Adını bilmesem de melodiyi tanıyorum. Müzik görsel hafızamı tetikliyor. Görüntü ve ses bütünlüyor birbirini.

Safter Korkmaz

Göknil Genç’in kitabını elime aldığımda, çıkacağım yolculuğun farkında değildim. Hem de oturduğum koltuktan hiç kalkmadan sesler, kelimeler ve görüntüler eşliğinde bir uzun yolculuk…
İtiraf etmeliyim ki iyi bir müzik kulağına sahip değilim. Dahası klasik batı müziğine, bu alanda eser vermiş Türk bestecilerine aşina sayılmam. Belki de bu yüzden İnci’nin Kitabı Bir Müzik Masalı isimli eseri elime aldığımda heyecan duyduğum söylenemezdi. Beni çok cezbetmeyen bir kapak tasarımına sahip bu “CD’li Kitap”, daha ilk başta ilgi alanımın dışına çıkmıştı. Yine de sayfalarını çevirmek ve birkaç satır okumak iradesi gösterdim. Yukarıda bahsettiğim cahilliğimden kaynaklı önyargımı kırmak adına bir çabaydı bu. Sonucunda işte buradayız.
Göknil Genç’in ve esere önemli bir müzikal katkı sunan Gülsin Onay’ın önsözlerini okuduğumda elimde tuttuğum eserle farklı bir bağ kurduğumu hissettim.
Şu ana dek anlattığım kısıtlı şeylerden bir müzik kitabı ya da müzikli bir kitapla karşı karşıya olduğunuzu anladınız. Ve işi bir adım daha ileri götürüp, diyorsunuz ki sesin ve yazının birlikteliğine vurgu yapabilmek için neler neler anlatıyor şu adam. Sanıyorsunuz ki bahsettiğim farklı bağ bu. Üzgünüm, yanılıyorsunuz!
Sizi fazla merakta bırakmayayım. Göknil Genç’in kurgusu ve Gülsin Onay’ın piyanosu beni büyük sinema ustası Halit Refiğ’e götürdü. Ses ve yazı birleşti, bir filmin sahnelerine dönüştü. Göknil Genç önsözünde Halit Refiğ’in “Hanım” filminden bahsettiğinde varacağım noktayı hissetmiştim bile…
Defalarca izlediğim, bende izler bırakmış, sinemamızın önemli filmlerinden biridir, “Hanım”. Yıldız Kenter’in muhteşem yorumuyla tanıştığım Olcay Hanım ve kedisi nasıl unutulabilir ki…
Dikkat etmediğimiz detayların, önem vermediğimiz bilgi kırıntılarının sizi ne çok şaşırtabileceğini bir bilseniz… İşte “İnci’nin Kitabı” bu detaylardan oldu benim için. Elimdeki kitabın konusu, ünlü bestecimiz Ahmed Adnan Saygun’un bestesi “İnci’nin Kitabı”, Hanım filminin de fon müziğiymiş. Dahası filmin bir sahnesinde, Olcay Hanım öğrencisine bu besteyi çalıştırıyor. Ne garip, onca seyretmişliğime rağmen bu bilgi yer etmemiş hafızamda.
Kitabı okurken, birlikte gelen CD’yi dinledim bir yandan. Ve evet işte o melodi! Filmin daha başında sizi yakalayan, Olcay Hanım’ı sizinle takip eden melodi, şimdi CD çalarımdan yükseliyor. Filmin sahneleri canlanıyor hafızamda. Adını bilmesem de melodiyi tanıyorum. Müzik görsel hafızamı tetikliyor. Görüntü ve ses bütünlüyor birbirini. Sanatın gücü de bu değil mi?
İşte Göknil Genç’in başardığı şey bu! Farklı sanat dalları arasındaki geçişi, duyularımızın bu geçişlere verdiği tepkiyi elle tutulur hale getiriyor. Elbette öyküyü okuyan, müziği dinleyen herkes kendi yolculuğuna çıkacak. Anlattıklarım bana ait; benim maceram.
Göknil Genç’in oluşturduğu öykü kurgusu, Halit Refiğ’in filminde kurduğu yapıyla ciddi benzerlikler içeriyor. Filmde Olcay Hanım, eski bir konakta yalnız yaşayan ve piyano öğretmenliği ile yaşamını sürdüren yaşlı bir kadındır. Kedisiyle yaşar ve ona çok değer verir. Öyküde yer alan iki ayrı İnci karakteri de piyano çalmayı sever ve birer kediye sahiptirler. Dahası yetişkin İnci karakteri de bir konakta yaşar ve yaş olarak Olcay Hanım’ın kuşağına aittir. Bu benzerlikler –en azından benim için- öykü, film ve müzik arasındaki bağı artıran şeyler.
Öykünün detaylarına girip tadını kaçırmak istemiyorum. Ancak bu kurgunun asıl amacının çocuklara Adnan Saygun’u ve onun müziğini tanıtmak olduğunun altını çizmek gerekiyor. Kurguya dair beklentilerimizi bu işlevsellik içinde sınırlamak daha rahat bir okuma sağlıyor. Gülsin Onay’ın piyanosundan gelen “İnci’nin Kitabı” CD’si kitabın en önemli artılarından biri.

İnci’nin Kitabı Bir Müzik Masalı Göknil Genç Resimleyen: Zafer Okur Müzik: Gülsin Onay Doğan Egmont Yayınları, 48 sayfa
İnci’nin Kitabı Bir Müzik Masalı
Göknil Genç
Resimleyen: Zafer Okur
Müzik: Gülsin Onay
Doğan Egmont Yayınları, 48 sayfa
Show More