İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Mutluluk, sınırsız sular kadar uzak

Çağla Vera KILIÇARSLAN

Sınırlar daima acıtır. Savaş kanatır. Denizleri bölen, arkadaşları ayıran sınırlar ve düşmanlar icat eden sınır bekçileri sayesinde mutsuzluğu deneyimleyen Tombik, gerçek mutluluğu açık denizde bulur.

Balık vardır helva karar / Balık vardır hayal kurar / Bizim balığı sorarsan / Sudan çıkıp göğe zıplar”, diye başlar, Habib Bektaş’ın çocuklar için kaleme aldığı yeni kitabı Tombik Balık Mutluluk Peşinde.

Girişteki şiirin de ele verdiği gibi kahramanımız pek meraklı, pek sevimli küçük bir balık. Kendi gibi adı da Tombik. Yaşama sevinciyle dolu balığımız dans etmeye, hoplayıp zıplamaya bayılıyor. Tabii sevmediği şeyler de var. Pullarına yapışan yosunlardan kurtulmak için yıkanmak bunun başında geliyor. Aslına bakarsanız, Tombik balığın derdi sadece yıkanmakla değil. O suyu sevmiyor. Suyu sevmeyen bir balık, kulağa ilk anda tuhaf geliyor.

Oysa insanlara ve tombik balıklara has evrensel bir gerçek var: Arzu edilen hep dışarıda bir yerdedir. Daima bir şeyler eksiktir. Kendi halinde yaşayan Tombik balık da bunu fark etmekte gecikmez. Günün birinde suyun yüzeyinden neredeyse bir insan boyu yüksekliğe sıçrar. Tekrar dalgalara gömüldüğünde bir dolu şey görmüştür: Güneşi, sandaldaki balıkçıyı, gökyüzündeki martıları, onun eksikliğine dönüşen başka bir dünyayı. İşte, Tombik artık orada, dışarıdaki o kara parçasında yaşamak istemektedir.

Annesi ona bunun olanaklı olmadığını açıklar. Karada yaşayamaz balıklar. Bu yanıtla yetinmeyen Tombik balık Bilge Ahtapot’a danışır. Ancak yaşlı ahtapotun sözleri, özellikle de “Demek sence mutluluk karada,” şeklindeki saptaması bizim küçük yaramazın kafasını iyice karıştırır. Sahi, mutluluk neydi ki? Ahtapota göre Tombik’in bunu öğrenmesinin tek yolu kendi mutluluğunu bulmasıydı.

Küçük balığın mutluluk arayışı onu bir maceradan diğerine sürükler. Denizinin dalgaları Tombik balığı yepyeni duygulara, derin ve karışık düşüncelere taşır. Özgürlük, sevgi, güç ve daha bir dizi kavramla tanışır. En önemlisi, kendi gibi küçük başka bir balıkla karşılaşır. Bizim Tombik kız ile Benli oğlan arasında harika bir arkadaşlık şekillenir. Ancak Tombik yeni dostuyla dayanışmanın güzelliğini yaşasa da, mutluluğundan emin olamaz bir türlü. Bilge Ahtapot’a kalsa bunun panzehiri mutsuzluktur. Ona göre mutsuzluğu bilmeyen mutluluğun farkına varamaz çünkü.

Sınırlar daima acıtır. Savaş kanatır. Tombik’in mutsuzluğu deneyimlemesi de böyle; yani denizleri bölen, arkadaşları ayıran sınırlar ve düşmanlar icat eden sınır bekçileri sayesinde olur. O halde, onun gerçek mutluluğu sınırsız bir denizde bulmasına da şaşmamalı. Peki, bunu nasıl başardı dersiniz? Elbette, yüreğini sınırsız bir sevgiye açarak! Elbette, bölen, ayrıştıran, düşmanlaştıran güçlerin karşısına dikilerek!

Kısacası, şiirden tiyatro oyununa dek birçok edebiyat dalında ürün veren ödüllü yazar Habib Bektaş, çocuklar için yazdığı yeni kitabında küçük okurlarını birçok güncel konuda düşünmeye davet ediyor. Kitabın arkasına eklenmiş sorular bu niyeti belirgin hale getiriyor. Mizahi diliyle ve renkli anlatımıyla okuru içine çeken, özellikle giriş niteliğindeki şiirle sesli ve melodik okumayı kışkırtan (keşke büyükler bu kitabı çocuklara okusa ve sonrasında hep birlikte üzerinde tartışsalar) hikâyenin böyle bir eke ihtiyacı yok, doğrusu. Ne var ki “Dans bir direniş yöntemi olabilir mi?” türü soruların güzelliğini görmezden gelmek de olmaz. Usta yazar kitabın sonunda çocukları şiir yazmaya özendirmekten de geri durmuyor.

Peki, turuncu yanaklı, patlak gözlü, yeşil kuyruklu şirin mi şirin Tombik’i tüm ayrıntılarıyla hayal etmemizi kim sağlıyor? Kitaptaki çizimlerin sahibi Mert Tugen, tabii! Berkin Elvan için çizdiği illüstrasyonla hepimizin içine dokunmayı başarmış olan genç ve yetenekli çizer, Tombik Balık Mutluluk Peşinde’ki görselleriyle bizi denizin mavisine, yeşiline, sınırsız sulara çekiyor.

Tombik Balık Mutluluk Peşinde Habib Bektaş Resimleyen: Mert Tugen Tudem Yayınları, 112 sayfa
Tombik Balık Mutluluk Peşinde
Habib Bektaş
Resimleyen: Mert Tugen
Tudem Yayınları, 112 sayfa
Show More