İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çamaşır ipi

Suzan Geridönmez

Kitaplara dair merakı kışkırtan, okumayı özendiren etkinlikler yayınlamayı sürdürüyoruz

Malzeme: Çamaşır ipi, mandal

Hazırlık: 10 kitap seçilir. Kitap isimleri kapatılarak kitap kapaklarının fotokopisi çekilir. Her kitabın ismi ayrı bir kâğıda yazılır. Tüm kitaplardan, ana temaya dair ipuçları barındıran birer pasaj (arka kapak yazısı da olabilir) seçilir. Ayrı sayfalar şeklinde hazırlanan metin parçalarından ve kitap isimlerinden bilgisayar çıktısı alınır. Etkinlik mekânında, çamaşır ipi iki sütun (kitap rafı, kolon vb.) arasına gerilir. Hazırlanan kitap kapağı, kitap ismi ve kitap pasajı sayfaları bu ipe mandallarla rastgele tutturulur.

Süre: 1 ders saati

Amaç: Edebiyata dönük merakı kışkırtmak. Kapak görseli, arka kapak yazısı kitabın içeriği hakkında fikir verir mi? Edindiğimiz ilk izlenimler yanıltıcı olabilir mi? Hangisi bizi cezbeder: Konusunu, tarzını belli etmeyen sır dolu kitaplar mı? Nasıl bir metinle karşı karşıya olduğumuzu önceden bilmek mi? Bu ve benzer sorulara beraber yanıt aramak.

Uygulama: Etkinlik mekânında toplanıldıktan sonra oyunu yöneten kişi çocuklara kuralları açıklar. Hedef aynı kitaba ait kapak görselini, kitap ismini ve metin parçasını doğru bir şekilde eşleştirmek, ilgili kâğıtları alt alta mandallamaktır. En önemli ilke sessizliktir. Oyun süresi boyunca her çocuk istediği değişikliği yapma özgürlüğüne sahiptir. Yapılan değişiklikler sözlü ve fiili müdahaleler olmaksızın başka çocuklarca bozulabilir. Herkese oyun başlamadan önce çamaşır ipinde asılan kâğıtları 5 dakika inceleme hakkı tanınır. Ardından katılımcılar (çamaşır ipinin başında izdiham yaşanmaması için, çocuklar sırayla 3’er 3’er kaldırabilir) istediği kâğıtları birbirine mandallamaya, yapılan eşleştirmeleri tahminlerince değiştirmeye başlar. Ta ki herkes sonuçtan memnun kalınca ya da oyunun süresi (20 dakika) bitinceye dek. Eşleştirmelerin doğruluğunu kontrol eden öğretmen, son düzeltmeleri yaparken katılımcılarla sohbet eder. Acaba çocukların tahminlerini ne yönlendirmiş, kitaplara dönük ne tür beklentiler uyanmıştır? Hangi kapak görseli ya da kitap ismi onların ilgisini çekmiş, okuma isteğini kışkırtmıştır?

Son olarak çocuklara, kitaplara nasıl ulaşabileceklerine dair bilgi verilir. Etkinliğin doğrudan kütüphanede yapılması ve konu edilen kitapların katılımcılar tarafından ödünç alınabilmesi idealdir.

Alternatif: Etkinlik, belli bir yazarı tanıtmak için düzenlenip aynı yazara ait kitaplar seçilebilir. Yazını hakkında ön bilgiler edinilen ve artık yakıcı şekilde merak duyulan yazarın etkinlik sonrası okula ya da kütüphaneye davet edilmesi, çocuklarla buluşturulması düşünülebilir.

 

Show More