İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İyi Kitap ile ilgili ne dediler?

 

7. yaşımızı kutlarken, İyi Kitap dostlarının görüşlerini almayı da ihmal etmedik. Çocuk ve gençlik kitapları denince akla gelen pek çok değerli ismin gönderdiği mesajların bazılarını dikkatinize sunuyoruz.

Aytül Akal // İyi Kitap’ı çıktığı günden bu yana izliyorum. Özellikle, okuduğum kitapların farklı gözle nasıl değerlendirildiğini, hangi açılardan ele alınmış olduğunu merak ediyorum. Çünkü her kitap, farklı bir şey anlatır okuruna. Kitapla ilgili kendimce fikir edinmiş olsam da İyi Kitap’ın söyledikleri benim için büyük önem taşıyor.

Tarafsızlığını; her yayını ve yazarı eşit kucaklayışını takdirle karşılıyorum. Bu tarz bir yayın, piyasamızda pek alışıldık değil; yani kendi yayınlarının reklamıyla sınırlı kalmak yerine, her yayıncının kitaplarına yayınlabilen, geniş bir yelpazede olmak…

Bana birkaç adet dergi geliyor. Bazen çocuğu olan iş arkadaşlarıma dağıtıyorum bazen de işe gidip gelirken vapurda ya da motorda okuduktan sonra, önümdeki sıraya bırakıveriyorum; belki birinin eline daha geçer, bir kez daha okunur diye.

“Tasarımdan içeriğe değişiklik”ten söz ediyorsunuz. Şimdi daha da çok merak ettim yeni sayıyı.

Hazırlayan, sürdüren, destekleyen herkese teşekkür ederken, İyi Kitap’a nice yaşlar dilerim.

Miyase Sertbarut // İyi Kitap’a 777 yıl daha sürecek uzun bir ömür diliyorum. Hem dijital ortama hem kâğıt dünyasına sıcaklık ve renk kattığına inanıyorum. Kütüphane görevlisinin masasında, müdür yardımcısının sehpasında gördüğümde okulun saçma ciddiyetine gülüp geçen yakın bir arkadaşıma rastlamış gibi oluyorum.

İyi Kitap dergisi ile arkadaşlığımız baki, öyle ki kitabıma yer verilmemiş sayılarını bile seviyorum 🙂

Toprak Işık // Edebiyatımızda tarafsız, cesur ve sadece sanatsal kaygılarla yapılmış eleştirilerin eksikliğini yaşadığımız kanısındayım. Birçok sayısına yazı vermiş biri olarak, İyi Kitap’ın yönetim kadrosunun bu anlamda tamamen doğru bir noktada durduğuna tanığım. Gelecek dönemde bu duruşun korumasını beklerim. Yazarlar olarak, kitapları tanıtmanın yanında, edebiyatımız açısından verimli tartışmalar doğuracak eleştiriler de üretirsek İyi Kitap daha da önemli bir işleve kavuşur diye düşünüyorum.

Ceyhan Usanmaz // Kitap fuarlarında, zaman zaman belli nedenlerle ziyaret ettiğim yayınevlerinde, kitapçılarda, hatta küçük de olsa bir kütüphaneye sahip birçok kafede mutlaka rastlıyorum İyi Kitap’ın bir sayısına. İçeriğinin özeni, alanında tek olması bir yana, derginin ulaştığı çevrenin genişliği de bu anlamda dikkate değer. Böylesi rastlantıların sürmesi dileklerimle, nice yıllara!

Tülin Kozikoğlu // Altı yıldır okul geziyorum. Okuma etkinlikleri için ziyaret ettiğim okullar beni bazen konferans salonlarında ağırlıyorlar, bazen sınıflarda, bazen de kütüphanelerinde. Etkinliğimizin ya öncesinde ya da sonrasında illa ki muhabbete ayrılan bir zaman dilimi oluyor. Bazen müdürün ofisinde, bazen öğretmenler odasında, bazen konferans salonunun kapısında, bazen de kütüphane minderlerinin üzerinde gerçekleşen bu sohbetten büyük keyif alıyorum. Anlayacağınız okullara gitmek sadece çocuklarla buluşmak anlamına gelmiyor benim için. Öğretmenlerle buluşmak da bir o kadar önemli. Laf genellikle öğrencilerden başlayıp, velilerle devam ediyor. Oradan çağımızın pedagojik yaklaşımlarına geçip, eğitim sistemini masaya yatırarak sohbetimize devam ediyoruz. Elbette gittiğim her okulda, konuştuğum her öğretmenle laf dönüyor dolaşıyor sonunda kitaplara geliyor. İşte bu noktada binbir çeşit görüşle karşılaşıyorum. Kimisi filanca yazarın kitaplarına bayılıyor, kimisi falanca yazara gönlünü kaptırdığını söylüyor. Berikinin öğrencilerinin beğendiği kitabı ötekinin öğrencileri hiç tercih etmiyor. Bunca okul, bunca öğretmen, bunca görüş… Altı yıldır ziyaret ettiğim bunca okulda tanıştığım bunca öğretmenin ortak noktasını bulup çıkar dese bana birisi, bilin bakalım cevabım ne olurdu? “İyi Kitap”! Hepsi iyi kitabın peşinde. Herkesin iyi kitap anlayışı farklı belki ama herkesin ya masasında ya da dilinde karşılaştığım İyi Kitap aynı.

İyi Kitap‘ta okudum bu kitabın tanıtımını. Öğrencilerim için hemen aldım.”

İyi Kitap diyor ki…”

İyi Kitap‘ın bu ayki kapak konusu da bundan bahsediyor.”

“Bu bahsettiğiniz konuda İyi Kitap‘ta bir kitap görmüştüm.”

“Şu çizeri hiç tanımıyordum. İyi Kitap‘ta gördüm, bayıldım.”

İyi kitap peşinde olan bunca eğitimcinin pusulası olmayı başarmış bir yayın olarak hayatımızda olduğu için İyi Kitap‘a teşekkürler.

Mehmet Erkurt // İyi Kitap‘ın çıktığı gün, bir “nihayet” dediğimi hatırlıyorum. Nihayet sadece çocuk kitapları üzerine yazıların yer alacağı bir dergi çıkmıştı. Hem de ücretsiz dağılıyor, dijital ortamda da okunabiliyordu. İki endişemden biri, çocuk kitapları yayımlayan bir yayınevi tarafından basılmasının “taraflılığı” tehlikeye atabilecek olmasıydı. Diğeri de, ülkemizde eleştiri kültürünün olmayışı nedeniyle, yazıların methiye ve kötüleme sapmalı kutuplardan kurtulamayacağıydı. Derginin her iki konuda da ciddi gelişim gösterdiğini düşünüyorum. İyi Kitap‘ın korkmayan, ama yapıcılığı da koşul edinmiş bir eleştiri dilini oturtmada; sahibi olan kurumun yayınlarına karşı da aynı eleştirel tarafsızlıkla bakma cesaretini göstermede önemli bir örnek teşkil edecek potansiyeli olduğuna inanıyorum.

Doğan Gündüz // Bir bebeğin, bir çocuğun bir insanın uykusu neden kaçar? Aklıma takılan bu sorunun yanıtını aramak için “Kaçan Uykuların Peşinden” gidince kendimi çocuk edebiyatının renkli dünyasında buldum. Renkli, hoş ama bir o kadar da yabancısı olduğum bir dünyaydı bu. Sora sora, okuya okuya, elimden geldiğince yaza yaza yönümü bulmaya çalışırken İyi Kitap ile karşılaştım. Bu alanda kafa yoranların, üretenlerin, üretilenleri okudukça heyecanlananların düşüncelerini, duygularını, değerlendirmelerini paylaştıkları bir dost meclisiydi İyi Kitap. Tabii aynı zamanda benim için bir pusula, bir kılavuz.

İyi Kitap, yıllardır bebeklerin, çocukların, gençlerin ve de yetişkinlerin uykularının kaçmaması, düş güçlerini yitirmemesi için çocuk ve gençlik edebiyatının kapılarını özveriyle açıyor. Çok da iyi yapıyor, umudumuzu diri tutuyor.

Show More