İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Zamanda yolculuk…

Zaman Tüneli bizi 13,7 milyar yıl süren bir yolculuğa çağırıyor…

Yazan: Safter Korkmaz

Elimdeki kitabın kapağını açıyorum, ilk sayfasını çeviriyorum ve birden, boooom!
Korkmayın hemen canım. Evrenin ve zamanın başlangıcından, 13,7 milyar yıl önceki “Büyük Patlama”dan bahsediyorum. Peter Goes’un yazıp resimlediği Zaman Tüneli kitabının ilk sayfasında karşıma çıkıyor Büyük Patlama. Her ne kadar bazı şaka severlerin hayalini süslese de patlayan bir şaka kitabı değil bu…
Eskiler, “Kitabı kapağına göre yargılama” derler ama bu kez onları kulak ardı edeceğim. İçeriğinden ya da güzel çizimlerinden önce, kitabın “fiziğinden” bahsedeceğim. Zaman Tüneli, dış görünüşüyle bile her yaştan kitapseveri kendine çekecek bir eser. Sadece özenli baskısı, güzel kapak tasarımı, kaliteli kâğıdı ve özel cilt kapağından kaynaklanmıyor cazibesi. Alışılmışın dışındaki ebatlarıyla sizi içinde kaybolmaya çağırıyor adeta… Ortalama bir kitaptan bir hayli büyük tasarlanmış Zaman Tüneli. Peter Goes, içimizdeki şu büyük, gösterişli ve özel görünen kitap merakını keşfetmiş olacak ki eserini buna göre kurgulamış. İyi de yapmış!
Kitap, Büyük Patlama ile başlıyor dedim. Sonrasında ise dünyanın ve yaşamın oluşumu, ilk canlılar, dinozorlar, ilk insanlar… takip eden sayfalarda arzı endam ediveriyorlar birbiri ardına. Burada da kesilmiyor akış; büyük keşifler, yüzyıllara göre önemli gelişmeler, büyük imparatorluklar, mucitler, icatlar, ideolojiler, politikacılar, savaşlar, uzay, sanat, teknoloji… Ne çok şey saydım değil mi? Ama işte bunlar ve daha fazlası, bu kitabın içinde belli bir kronoloji ve mantık içinde derlenmiş sizi bekliyor. Elbette, Peter Goes’un çizdiği ayrıntılı ve özenli resimler eşliğinde.
Bir defada oturup okunacak bir kitap değil Zaman Tüneli. Zaman zaman, sadece keyif almak için bile kucağınıza alacağınız bir eser. Ailenizle birlikte, özellikle çocuklarla nitelikli zaman geçirmenizi sağlayacak bir macera.
Elbette bu macerada kafama takılan ufak tefek şeyler de yok değil. Bunların başında, kitapta kullanılan, biyoloji ve antropolojinin alanına giren bilimsel terminoloji geliyor. Ortalama okur için zorlayıcı bir alan bu. Başka bir zorluk, küçük puntolu resim yazılarını okuma konusunda ortaya çıkabilir diye düşünüyorum. Bir de pek çok detay barındıran tarih yolculuğunda, çok sembolik bazı isimleri görmemek şaşırttı beni. Örneğin Einstein ya da Marie Curie… Öte yandan 13,7 milyar yıllık bir tarihi 80 sayfaya sığdırmak ne büyük başarı diye düşünmeden de edemiyorum. Bahsettiğim şeyler bu başarının yanında önemsiz kalıyor.

Zaman Tüneli Peter Goes Türkçeleştiren: Gül Özlen Hep Kitap, 80 sayfa
Zaman Tüneli
Peter Goes
Türkçeleştiren: Gül Özlen
Hep Kitap, 80 sayfa
Show More