İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Merhaba

20 Haziran, Dünya Mülteciler Günü. Türkiye bu günü, “Geri Gönderme Merkezleri”nin pencerelerinden yükselen çığlıklarla karşılıyor yine. Yerinden yurdundan çeşitli sebeplerle ayrılmak zorunda kalan pek çok insan, geliş sebebine bakılmaksızın, geldikleri yere geri gönderilmeyi bekliyor bu merkezlerde. Hemen hepsi için baskı, ceza ve hapisle sonuçlanacak bu geri gönderilmelerin, kimileri için ölüm anlamına geldiğini de biliniyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin 2015 Küresel Eğilimler Raporu’na göre, dünya genelinde mülteci sayısı toplam 65,3 milyona ulaştı. Savaşlar, şiddet ve baskı yüzünden yerini yurdunu terk etmek zorunda kalan 65,3 milyon insan…

Türkiye’de de resmi kayıtlara göre 2.854.968 mülteci/sığınmacı bulunuyor. Kayıtlara geçmeyen kaçak sığınmacı/mültecilerle bu rakamın 3 milyonu aştığı düşünülüyor. Bunların 260.320’si kamplarda, oldukça kötü/yetersiz koşullarda kalıyor. Geriye kalan milyonlarcası ise daha iyi koşullar için şanslarını kampların dışında, değişik kent merkezlerinde deniyorlar. Ne yazık ki ezici çoğunluğu için yaşam çok zor. Barınma, beslenme ve sağlık gibi en temel gereksinimleri karşılanamıyor. Dahası maruz kaldıkları ayrımcı davranışlar her geçen gün katlanarak artıyor.

Bu sayımızda göç, mültecilik, sığınmacılık konularını çocuk kitapları bağlamında ele alalım istedik. Konuya dair, geçmişte İyi Kitap’ta ele aldığımız bazı kitapları hatırlattığımız dosya yazımızın yanı sıra, Suriyeli çocuk kitapları yazarı Gulnar Hajo ile yaptığımız söyleşiye de sayfalarımızda yer verdik. Bunların ek olarak, göç ve mülteci
sorunlarını ele alan 9 eseri de sayfalarımızda değerlendirdik.

Haziran sayımız aynı zamanda bu yayın döneminin son sayısı. Temmuz ve Ağustos aylarında vereceğimiz 2 aylık aradan sonra, yeni yayın dönemimiz Eylül sayımızla başlayacak.

Nice iyi kitapla, İyi Kitap sayfalarında buluşmak dileğiyle!

Safter Korkmaz

Show More