İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yeti kocaman, kuş minik!

Mini mini bir kuş girmişti o küçücük dünyasına ve arkadaşı olmuştu… Büyümüştü dünya!

Yazan: Sima Özkan

Şu koca, kalabalık dünyada yalnızlık çekenleri gördükçe, Koca Ayak Yeti’nin varlığına da inanıyorum. Loch Ness Canavarı’na da… Kendilerini hiçbir canlı türüne ait hissetmeyenler onlar olabilir mi acaba? Siz de onların varlığına inanıyorsanız, ormanın en büyük, en tüylü, en ürkütücü sakini Yeti’nin dünyasına hoş geldiniz.
Yeti çok ama çok yalnız bir… Yeti’ydi. Ta ki bir gün minik, kırmızı bir kuş, kanadında bavulu, haritası, fotoğrafları ve neşe dolu Cik! Cik!’leriyle Yeti’nin kafasına “TAAK!” diye düşene kadar. Kışı geçireceği tropik adaya gitmek için kanatlanmış ama yolu Yeti’nin ormanına düşmüştür.
Yeti’den çok korkan ve onunla hiç konuşmayan ormanın diğer sakinleri, ertesi sabah şaşırtıcı bir manzarayla karşılaşır. Yeti, minik kuşla oyunlar oynuyor, kahkahalarla gülüyor ve çok eğleniyordur. Yeti’nin belki de zannettikleri kadar korkunç olmadığını düşünür diğer hayvanlar. Kendilerini tutamayıp Yeti ile Minik Kuş’un etrafına toplanıp şarkılarına eşlik ederler.
Ne var ki Yeti’nin yaşadığı orman, minik kuş için dayanamayacağı kadar soğuktur. Onun sıcak yerlere uçması gerekir. Birbirlerinden ayrılmak istemeseler de Yeti, arkadaşının iyiliği için onu bu yolculuğa hazırlar ve birbirlerine veda ederler. Ancak Yeti kendini hiç bu kadar yalnız hissetmemiştir. Gelin görün ki bir sonraki sayfada, kitabın başında Yeti’nin yanına yaklaşmaya cesaret edemeyen ayılar, rakunlar, tilkiler ve diğer tüm orman canlıları Yeti’yle dost olmaya karar verirler. Yeti’nin artık bir orman dolusu arkadaşı vardır. Yalnız günleri, minik bir arkadaşın varlığıyla son bulmuştur. Üstelik minik arkadaşı her göç mevsiminde Yeti’yi görmeye gelerek dostluğun ne büyük fedakârlıklar gerektirdiğini göstermiştir.
Nadia Shireen’ın yazıp resimlediği Yeti ile Minik Kuş, en korkunç canavarların bile arkadaşlara ihtiyaç duyduğunu, en iyi arkadaşların hiç beklenmedik yerlerde karşımıza çıkabileceğini, arkadaşlıklarımız tüm hayatımızı değiştirebileceğini anlatan yürek ısıtan bir hikâye. Arkadaşlarımızı dış görünüşlerine göre de seçmemeliyiz tabii. Kocaman ayakları ve her yeri tüylü de olabilir. Önce onu yakından tanımalı, kahkahalarını yakından duymalıyız. Az kelimeyle, anlatının büyük bir kısmını göğüsleyen basit çizimler de pek çok renk geçişini ve şekli barındırıyor. Çizimler de başka bir dünya.

 

 

 

Yeti ile Minik Kuş
Nadia Shireen
Türkçeleştiren: Melike Hendek
Pearson, 32 sayfa
Show More