İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Merhaba,

İlk edebiyat dergimiz, Hazine-i Evrak 1881’de başlamış yayın hayatına. Bir yıl kadar yayımlanabilen bu dergiyi, yüzlercesi izlemiş. Çoğunlukla amatör ruhla, yerelden ulusala, kent kent, kasaba kasaba yayılmış edebiyat dergiciliği. Kimi birkaç sayı yayımlanabilmiş kimi ekonomik-politik güçlüklere karşın on yılları devirmiş, kök salmış. Nice şair, yazar bu dergilerde boy göstermiş ilkin. Servet-i Fünun’dan Varlık’a, Hisar’dan Yeditepe’ye edebiyatımıza yön vermiş, yol açmış dergiler.

Öte yandan, iş çocuk ve gençlik edebiyatına gelince benzeri bir üretkenlikten söz etmek mümkün değil. Nasıl olsun; gerçek anlamda çocuk ve gençlik yayıncılığımız ancak birkaç on yıllık geçmişe sahipken başka türlüsü
düşünülemez. Çocuk ve gençlik edebiyatını konu edinen süreli yayınlara duyulan ihtiyaç, alan yayıncılığının gelişimine paralel doğmuştur.

10. yaşını kutlayan İyi Kitap, bu ihtiyaca verilen en önemli yanıtlardan biridir. Tudem Yayın Grubu’nun, sosyal sorumluluk bilinciyle yayımlamaya başladığı dergi, çocuk ve gençleri nitelikli kitaplarla buluşturma hedefini hep ön planda tuttu. Tarafsız yayıncılık anlayışını, bağımsız editoryal yapısıyla güvence altına alan İyi Kitap, geride kalan 111 sayısında 2627 kitabı konuk etti sayfalarına. Yazar, çizer, çevirmen, editör, akademisyen… çocuk ve gençlik edebiyatının içinden gelen 200’ü aşkın kalem, okurlarıyla sayfalarımızda buluştu.

10 yılda, yaklaşık 3.500.000 dergi, yurdun dört bir yanında ücretsiz olarak okura ulaştı. Demek oluyor ki birkaç kuşaktan, pek çok çocuk ve genç, İyi Kitap’ın sayfalarında yer verdiği kitapları okuyarak büyüdü, büyüyor. Bunu bilmek, daha nice 10 yıllar için bize güç veriyor. Bugün özgüvenle “İyi Kitap kök salmış bir dergidir,” diyebiliyorsak bunu, dergiyi sahiplenen okurlarımıza ve dergiyle bütünleşen yazarlarımıza borçlu olduğumuzu da unutmuyoruz.

10. yaşımız kutlu olsun!

Safter Korkmaz

Show More