İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Neler oluyor neler!

“Birlikte olmanın ve keşfetmenin tadı”

Hazırlayan: Ceyhan Usanmaz

Türkiye Yayıncılar Birliği ile Okuma Kültürü Derneği, yürüttükleri ortak çalışma kapsamında çocukları kitap okumayı teşvik etmek amacıyla -çocuklar adına- bir mektup yayımladı. “Sevgili Büyüklerimiz,” diye başlayan ve aslında “birlikte” okumaya dair önemli bir çağrı niteliğindeki bu mektup, her ne kadar yaz tatili düşünülerek kaleme alındıysa da mektuptaki şu 19 öneriyi neden bütün bir yıla ve hatta yıllara yaymayalım:

1. Önce, kitaplarla buluşsak,
2. Evin her yerinde (mutfakta, tuvalette, oturma odasında, her yerde) kitaplar olsa. Bazen beş dakika, bazen saatlerce okusak,
3. Beraber kitapçılara gitsek, kitapları birlikte incelesek, kurcalasak, sonra beğendiklerimizi nasıl edinebileceğimizi konuşsak,
4. Evimize en yakın halk kütüphanesine üye olsak (Evet, her mahallede kütüphane yok ama Türkiye’de 1157 halk kütüphanesi var),
5. Belki okul kütüphanemiz de yaz tatilinde bize ödünç kitap verebilir, bunu okulumuzdan öğrensek,
6. Arkadaşlarımızla kitap değiş-tokuşu yapsak,
7. Kitap seçimini birlikte yapsak,
8. Birlikte okuyacağımız için, sizin de bizim de ilgimizi çeken kitapları bulsak,
9. Okuduğumuz kitapları çeşitlendirsek: Hikâyeler, bilim kurgu kitaplar, tarih kitapları, yemek kitapları, sporla ilgili kitaplar, çizgi romanlar, resimli kitaplar, dergiler ve daha neler neler,

10. Kitap okumayı sosyal bir etkinlik hâline getirsek,
11. Birlikte okusak, okurken çok eğlensek,
12. Evden çıkarken, çantamıza mutlaka bir kitap atsak. Beklerken, bir yere giderken ara sıra sayfalarını karıştırsak,
13. Bilmediğimiz kelimeleri, olayları, duyguları birlikte araştırıp öğrensek,
14. Kitaplarda okuduklarımızı, hayatımıza taşısak. Mesela, akşam yemeğinde, yolculukta, uyumadan önce okuduklarımızla ilgili sohbet etsek,
15. Uzayla ilgili okuyorsak, bir gece, yıldızları izleyebileceğimiz bir yere gitsek. Yiyeceklerle ilgili okuyorsak, kolay tarifler bulup birlikte yemek yapsak. Kitapla ilgili müzeler, sergiler varsa, oralara gitsek, maketler yapsak, küçük (ve tehlikesiz) deneyler yapsak güzel olmaz mı? (Tamam, planlamayı siz yapabilirsiniz.)
16. Okurken, aklımıza gelen şiirleri bulup okusak, şarkıları bulup dinlesek, hatta bağıra çağıra söylesek (dans ederek de olabilir), kitaptaki olayları canlandırsak,
17. Okuma ve anlatma becerimizi eğlenerek geliştirsek,
18. Kelime oyunları oynasak, sorular sorsak,
19. Kitaplardaki olayları (sessiz sinema oyunu gibi) anlatsak ve birbirimizin bulmasını istesek, Bütün bunları birlikte (sıkılmadan, üşenmeden, sabırla ve anlayışla) denesek, denesek, sonra tekrar denesek? Birlikte olmanın ve keşfetmenin tadını çıkarsak?
(Mektubun tamamı için: turkyaybir.org.tr)

Müzik Festivali’nin ardından…

İKSV tarafından bu yıl 47.’si düzenlenen İstanbul Müzik Festivali 8 Temmuz’da sona erdi. 11 Haziran’da başlayan festival, İstanbul’un 15 farklı mekânında 21 günde gerçekleştirilen ve toplamda 150 eserin seslendirildiği 22 konserde, 600 yerli ve yabancı sanatçıyı ağırladı. Festival konserlerini 18.000’i aşkın kişi izledi.

Ancak bu yıl, festival kapsamında takip edilen etkinlikler konserlerle sınırlı değildi. Yazar Göknil Özkök ve çizer Kıymet Ergöçen tarafından hazırlanan Fanfar: Müzikli Bir İstanbul Masalı, festivalde düzenlenen çok sayıda okuma etkinliğinin yanı sıra festival mekânları ve anlaşmalı kitapçılarda ücretsiz olarak çocuklarla buluştu.

Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde hazırlanan ve ayrıca Braille alfabesiyle de basılan Fanfar: Müzikli Bir İstanbul Masalı kitabında, Lale ve Sinan adlı ikiz kardeşler, Müziklerin Efendisi ile Süreyya Operası’ndan Aya İrini’ye, oradan da Galata Kulesi Meydanı’na uzanan bir yolculuğa çıkıyor. Müziklerin Efendisi, bu yolculukta Lale ve Sinan’a İstanbul Müzik Festivali mekânlarından üçünü gezdirirken, okurları çeşitli oyunlar aracılığıyla enstrümanlarla ve bestecilerle tanıştırıyor. (Ayrıntılı bilgi için: muzik.iksv.org)

Tamam, odamı toplayacağım ama nasıl?

Anne babalarımızla bir türlü anlaşamadığımız konuların başında odamızın toplanması geliyor sanırım. Bizim aslında her aradığımızı bulduğumuz, dolayısıyla kendi içinde belli bir düzene sahip odamız, nedense hiçbir zaman için ebeveynlerimize derli topluymuş gibi gelmez. Yeterince temiz değildir, eşyalar her yerdedir, zaten ne kadar da çok eşya vardır… Peki tamam, odamızı bir düzene koymaya, ebevenlerimize bir anlaşmaya varmaya çalışalım ama nasıl?

Kaleme aldığı kitaplarla, hazırladığı televizyon programlarıyla yetişkinlerin imdadına yetişen Marie Kondo, çocuklar için de bir kitap yayımlayacağını açıkladı. Dünyaca ünlü düzenleme uzmanı Marie Kondo, Salina Yoon ile birlikte kaleme aldıkları ve 5 Kasım’da çıkması planlanan kitabında zıt karakterde iki arkadaşın hikâyesini anlatıyor. Neredeyse her şeyi toplamayı seven koleksiyoncu Kiki ile eşyaları düzenlemekten hoşlanan Jax’ın bir aradayken yapmayı sevdikleri, bizler için de ilham verici olacak gibi görünüyor. (Ayrıntılı bilgi için: konmari.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

Yayıncılık konferansına kayıtlar devam ediyor!

Yayıncılığın tüm paydaşlarını buluşturan yayıncılık konferansı 9. Zeynep Cemali Edebiyat Günü, bu yıl 5 Ekim’de yine Kadir Has Üniversitesi Cibali Salonu’nda gerçekleştiriliyor. Her yıl yayıncılık ve edebiyat dünyasının nabzını tutan, gündemdeki önemli konulara yer verilen konferans, Günışığı Kitaplığı tarafından düzenleniyor. Bu yılın öne çıkan başlıkları arasında “Yayıncılığın Krizle İmtihanı”, “Anadolu Kitapçıları Konuşuyor”, “Verilerin Işığında Bir 2020 Öngörüsü” sayılabilir…

Kitaplara yaratıcı emek veren yazar, editör, çevirmen ve sanatçıların; yayınevi profesyonellerinin, telif ajansları ve akademisyenlerin; tedarikçi firmaların, kitapları okurla buluşturma sorumluluğunu üstlenen dağıtımcı ve kitapçıların; ilgili sivil toplum kuruluşlarının, kütüphaneler ve medyadan yetkililerin katıldığı konferansta yer almak için yayınevinin internet sitesindeki kayıt formunu doldurmak gerekiyor. (Ayrıntılı bilgi için: gunisigikitapligi.com)

 

Show More