İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Neler oluyor neler!

Türkiye’den ve Dünya’dan Haberler

Hazırlayan: Ceyhan Usanmaz

Feyza Hepçilingirler Günleri

Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi, 17-19 Ekim tarihleri arasında Feyza Hepçilingirler Günleri düzenledi. Ayvalıklı Yazarlar Dermesi Oluşturma Programı kapsamında üç gün süren etkinliklerde, Ayvalıklı bir yazar olarak Feyza Hepçilingirler edebiyatı odağa alındı. Çeşitli başlıklar altında panel, söyleşi ve atölyelerin düzenlendiği Feyza Hepçilingirler Günleri’ne
bir sergi de eşlik etti.
Feyza Hepçilingirler Günleri vesilesiyle, çocuk okurlarla yazarları bir araya getiren böylesi etkinliklerin sayısının artmasını dileriz. (Ayrıca Feyza Hepçilingirler’in, yakın bir zaman önce İthaki Çocuk tarafından Bay Baykuş ile Bilge Kuş isimli yeni bir kitabının yayımlandığını da hatırlatalım.)

“Yeni” Açlık Oyunları kitabı

Suzanne Collins’in Açlık Oyunları (2008), Ateşi Yakalamak (2009) ve Alaycı Kuş (2010) kitaplarından oluşan “Açlık Oyunları” serisi, beyazperdeye de uyarlanmasının etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geniş bir hayran kitlesi edinmişti. Genç yetişkin edebiyatında özellikle distopya türünün ilk akla gelen serilerinden biri hâline gelmişti. Dolayısıyla Collins’ten yeni bir kitap beklentisinde olan okurların sayısı hiç de az değildi! Yaklaşık 10 yıllık suskunluğun ardından, sevindirici haber, 2019’un yaz aylarında gelmişti.

Suzanne Collins’ten yeni bir “Açlık Oyunları” kitabının geleceğini biliyorduk. Serinin “yeni” kitabında, hikâyenin 64 yıl öncesini anlatacağı da açıklanmıştı. İşte, geçtiğimiz günlerde de 19 Mayıs 2020’de yayımlanması planlanan bu yeni romanın ismi ve kapak görseli paylaşıldı: The Ballad of Songbirds and Snakes.

Dört çocuk kitabı “muzır” ilan edildi

Elisabeth Brami’nin Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi ve Kız Çocuk Hakları Bildirgesi (Yapı Kredi Yayınları), Francesca Cavallo ile Elena Favilli’nin Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler (Hep Kitap), Sünnetçi Kız (Cinius Yayınları)… Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, bu dört kitap hakkında, “18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna” karar verdi. Kitaplar hakkındaki karar, 27 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte tartışmaları da beraberinde getirdi. Türkiye Yayıncılar Birliği, yaptığı yazılı açıklamayla, kararın “yeterli gerekçe gösterilmeden” verilmiş olmasına tepkili. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin konuyla ilgili basın açıklamasında şu cümleler dikkat çekiyor: “Eserlerin serbestçe açıklanması ve yayımlanması özgürlüğü, anayasamızca korunan bir haktır. Bu hak, demokratik bir toplum için büyük önem taşır. Bu önemden dolayı idari ve yargı birimleri, açıklama ve yayımlama özgürlüklerine gereksiz müdahalelerde bulunmama yükümlülüğü altındadır. Koruma Kurulu vermiş olduğu muzır neşriyat kararlarıyla, açıklama ve yayımlama özgürlüğüne müdahele etmektedir. Eserlerin değerlendirmesinin, türüne göre değişen uzmanlar tarafından yapılan ön incelemeden geçmeksizin, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’nın atadığı beş birim amirinden oluşan kurulca yapılması; düşünsel, toplumsal ya da sanat eseri olarak değerlendirilmesi gereken eserlerin, bu nitelikleri haiz olmadığı yönünde raporlar verilmesine, anayasal bir hak olan açıklama ve yayımlama özgürlüğünün ihlal edilmesine yol açmaktadır. Bu şekilde içinde pedagog ve cinsel sağlık uzmanı dahi olmayan kişilerden oluşan kurul tarafından, eserler hakkında oldukça özensiz bir biçimde, genel ve soyut ifadelerle hazırlanmış kararlarla muzır neşriyat kararı verilmesi, ifade ve basın özgürlükleri açısından tehlike oluşturmakta ve demokratik toplum ilkesini tehdit etmektedir.”

Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Yönetim Kurulu da sosyal medya aracılığıyla, kararı bir “sansür kararı” olarak nitelendirdiklerini açıkladı: “Kitapların, edebiyatın ve genel olarak sanatın insan hayatındaki yeri ve rolü tüm öteki alanların dışında, bağımsız ve kendine özgüdür. Ölçüye, tartıya, kurala, yasaya, hele hele yasaklara sığmayan, muğlak, belirsiz, standart değerlendirmelerin dışında kendini kendi içinde kendi kuralsızlığıyla var eden ve kitlesel olmayan ve zamandışı bir yapıdır. Bu haliyle eğitim, toplumsal normlar ve etik değerler, kurallar, yasalar, vb gibi kurumsal ve kitlesel yapıların dışında ve bağımsız bir alanda yer alır, almalıdır. (…) Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi, Kız Çocuk Hakları Bildirgesi, Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler ve Sünnetçi Kız kitaplarına gelen sınırlama kararı tereddütsüz bir sansür kararıdır. Bu tür yasaklamaların ister devletçe uygulamaya sokulsun isterse sosyal medya üzerinden derinliksiz, birçok örnekte yanlış ve yanıltıcı bilgilerle köpürtülen kampanyalarla yürürlüğe sokulsun hiçbirinin doğru olmadığını düşünüyoruz.”

Öğretmenler ve kütüphaneciler için yeni bir hizmet

Günışığı Kitaplığı, özellikle öğretmenlere ve kütüphanecilere yönelik yeni bir veritabanı oluşturduğunu açıkladı. “Yaratıcı Okuma Uygulamaları”nın yer aldığı bu veritabanıyla amaçlanan, Günışığı Kitaplığı’nın çocuk ve gençlik edebiyatına bugüne dek kazandırdığı kitaplığı, eğitim öğretime daha etkin ve nitelikli yollarla katmak. Öğrencilerin düşünsel ve duygusal gelişimlerine katkı sağlayabilecek birçok yaratıcı çalışmayı bir araya getiren, yaratıcı etkinlikler için pratik ipuçlarının yer aldığı veritabanıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için, gunisigiyou.com’u ziyaret edebilirsiniz.

Show More