İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Neler oluyor neler!

Astrid Lindgren Anma Ödülü adayları açıklandı

Uluslararası arenada, çocuk edebiyatının en prestijli ödüllerinden biri kabul edilen Astrid Lindgren Anma Ödülü’nün (ALMA) 2020 yılı adayları, her yıl olduğu gibi bu yıl da Frankfurt Kitap Fuarı’nda açıklandı. 2002 yılında hayatını kaybeden yazar Astrid Lindgren’in anısına verilen ödüle, nitelikli çocuk ve gençlik edebiyatı eserleri veren yazar ve çizerler ile okuma kültürüne ciddi katkılarda bulunmuş kişi, kurum ve organizasyonlar aday gösterilebiliyor.
Bu yıl Astrid Lindgren Anma Ödülü’ne 68 ülkeden toplam 237 yazar, çizer ve proje sahibinin aday gösterildiği açıklandı. Adaylar, dünya çapında 100’e yakın ülkeden kurum ve kuruluşlar aracılığıyla belirleniyor. 20 aday ile en çok aday gösteren ülkenin İngiltere olduğu 2020 yılı ödülüne Türkiye’den de 4 isim katılıyor. Türkiye’den aday gösteren kurumların; İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) ve Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) belirlediği isimler şöyle: Yazar Aytül Akal, çizer Huban Korman, çizer Mustafa Delioğlu ve yazar-çizer Ayla Çınaroğlu. Ödülün kazananları yine bir fuarda, 31 Mart 2020 tarihinde İtalya’da düzenlenecek olan Bologna Kitap Fuarı’nda açıklanacak.

“Ben bir illüstratörüm”

Takip edenlerin bildiği gibi, 14 Kasım tarihli Cumhuriyet Kitap’ta Burcu Yılmaz, çocuk kitabı çizerlerinin sorunlarına dair, “Okumuş bir çizer soruyor” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Daha doğrusu, bir yazı dizisinin ilki yayımlandı. Öncelikli olarak telifli çalışma talebinin dile getirildiği yazıda şu cümlelerin altı bir kez daha çizilebilir: “Hâlihazırdaki durumu size kısaca özetleyeyim: Pek çok yayınevi resim kitap dışındaki kitaplarda çizere yüzde üzerinden telif vermeye yanaşmıyor. Hatta resim kitaplarda bile yüzde üzerinden telif vermeyen yayıncılar var. Öykü ve romanlarda ise bu durum söz konusu bile değil. Bir çizerden beklenen, tek seferlik cüzi bir ödeme karşılığında resimlerin bütün işleme ve çoğaltma haklarını -üçüncü kişilere devir de dahil- süresiz olarak yayınevine devretmesi. Yani, kitap yeni baskı yaptıkça sadece yazar ve yayınevi kazanmaya devam edecek. Yayıncı isterse bu resimleri çantalara, kupalara, takvimlere basabilir, hatta çizgi film bile yapabilir. Sözleşmenin belli bir süreyle sınırlandırılması ya da kitap belli baskı adedini geçerse çizere yüzde verilmesi türünden maddelere yer yok!”

Çizer haklarına bir kez daha dikkat çekilen bu yazıda, illüstratörlerin bir araya gelip sorunlarını tartışmaya başladığı, “ben bir illüstratörüm” başlıklı bir e-posta grubunun da kurulduğu açıklanıyordu. Söz konusu gruba dahil olan çizerlerin sayısı da gün geçtikçe artıyormuş. Sektörel “sorun”lara karşı gösterilen bu ortak tavra ilişkin gelişmeleri biz de buradan yakından takip etmeye ve aktarmaya devam edeceğiz.

Show More