İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir kedinin dünyasından görünen hayat

“Ben, duvarlara, sınırlara, cinslere, ırklara falan inanmam. Hepimiz eşitiz, hepimiz yeri geldiğinde dondurma dolabının üstünde yatabilen harika yaratıklarız.”

Yazan: Özlem Toprak

Hayvanlarla büyümek güzeldir. Diğer canlıları fark eden, onlara şefkat besleyen çocuk, ders kitaplarında öğretilenden daha geniş bir dünyayla tanışır. Üstelik çok eğlenir. Doğanın ortasında yaşama şansımız yoksa şehir hayatında en çok kedi ve köpekle karşılaşırız. Kimisine bağlanırız; birlikte büyüdüklerimiz kalbimizde çok özel bir yere sahip olur. Hele de her biri ayrı bir dünya olan kediler… Edebiyat dünyasının da ilham kaynağı olan bu canlılar için yazılmış çok sayıda kitap arasına şimdi bir de Tanşıl Kılıç’ın yazdığı Hep Kitap’tan yayımlanan Şanslı Kedi Patikare katıldı.

Kentsel dönüşüm ve mahalle
Gökçe İrten’in kolaj tekniği ile hazırladığı sıcacık resimleriyle zenginleşen Şanslı Kedi Patikare, okunaklı büyük punto baskısıyla minik okurlara keyifli bir yolculuk vadediyor.
Yüksek apartmanların arasında kalmış bahçeli bir evde yaşayan Patikare, kitaba da ismini verdiği üzere şanslı bir kedidir. Sahibesi Gün Hanım tarafından sevgiyle şımartılan Patikare, bütün gün bu bahçede gönlünce oynar. Bu açıdan bir dairenin içinde yapayalnız saatler geçirmeye mahkûm apartman kedilerinin kıskançlıkla, imrenerek baktığı özgür bir hayata sahiptir.
Tanşıl Kılıç, Patikare’nin hayatını anlatırken arka planda hızlı kentsel dönüşüme kurban giden eski mahalleleri de konu ediniyor. Sokaklarda oynama şansına sahip olmuş bizim kuşaklar özlemle bu satırları okurken, günümüzün site çocukları da kitaba göz gezdirirken ailelerinden en azından rahat rahat oynayabilecekleri bir park talep edecekler hiç şüphesiz: “Evi ilk defa görenler şaşırırdı; kocaman apartmanların arasındaki bu beyaz ev, sanki çöldeki bir vaha gibiydi. Ya da ufak bir sürpriz. Sahibesi Gün Hanım, yıllardır gelen ‘Yıkalım, kocaman ve lüks bir apartman yapalım’ tekliflerini püskürten inatçı bir kadındı.”
Emekli maaşını aldığı gün biricik kedisi Patikare’yi konserve yaş mamayla şımartan Gün Hanım, ona duyduğu sevgiyi doyasıya yaşatır. Aralarında karşılıklı bir güven ve dayanışma vardır: “Uyumayı en sevdiği yer sahibesinin büyük rahat yatağı olsa da en güzel rüyalarını Gün Hanım’ın hırkasının, pijamasının üzerinde uyuduğunda görürdü. O hırkanın, pijamanın üstüne sinmiş Gün Hanım kokusunu içine çeker bir yandan mırmırlarken hırkayı yoğurur, patilerdi. Sonra üstünde üç tur dönüp en rahat pozisyonu bulduğuna inandığı anda yayılır, zamanın henüz ölçülememiş en kısa biriminde uykuya dalıverirdi.”

Mırmor’un hikâyesi
Bu sevimli, küçük hikâyenin en çarpıcı özelliği gerçek anlamda bir kedinin gözünden yazılmış olması. “Patikare sahibesinin isminin Gün Hanım olduğunu bilmiyordu. Gelen misafirlerden ona adıyla sesleneni pek duymamıştı. O sahibesine Mırmor diyordu. Çünkü onu ne zaman okşasa, balıklı mama verse, sevgiyle adını seslense -hele bir de gel derse- büyük bir sevinçle mırlıyordu. Böyle coşkuyla mırlamak, alelade mırlamaktan farklı bir sesti. Sahibesinin ona verdiği bu mutluluk duygusunun adı mırmor olmalıydı.”

Kedi aklı!
Günlerden bir gün yine bahçede keyifle oynamakta olan Patikare’ye komşu apartmandan kaçıp hava almaya çıkan apartman kedisi Pırlanta, çok şanslı olduğunu ve onu bu kadar seven “insan”ına bir hediye bulmasını gerektiğini söyler. İyi de Patikare ne bulacaktır? Kedi aklıyla bulduğu hediye üzerine macera başlar…
Kendisi de İstanbul’un eski semtlerinden biri olan Kanlıca’da 1978’de doğan Tanşıl Kılıç, iletişim eğitimi üzerine pazarlama alanında çalışırken bir yandan da çeşitli derneklerde çocuklar için gönüllü projelerde yer aldı ve hikâyeler yazdı. Şekerli Sinek, Şekerli Sinek Mavi Orman Yolunda, Bir Salıncak Macerası yayımlanan diğer çocuk kitapları.
Kedilerin özgün dünyasını sevgiyle, ince ayrıntılarla ve muzip bir üslupla anlatan Kılıç, geceleri bakkal dükkânında yatan Kutu aracılığıyla hayvanların sınıfsız dünyasının altını çiziyor: “Sana söylemiş miydim bilmem. Ben, duvarlara, sınırlara, cinslere, ırklara falan inanmam. Hepimiz eşitiz, hepimiz yeri geldiğinde dondurma dolabının üstünde yatabilen harika yaratıklarız. Birbirimizi sevmeli, kollamalıyız…”
Çocukları hayvan dostlarına, doğaya, içindeki yaşadıkları mahalleye yakınlaştıracak olan Şanslı Kedi Patikare, biz yetişkinleri de sıcacık içeriğiyle gülümsetip anılara daldıracak. O yüzden iyisi mi onu hep birlikte okuyalım, yaşayalım.

 

 

 

Şanslı Kedi Patikare
Tanşıl Kılıç
Resimleyen: Gökçe İrten
Hep Kitap, 48 sayfa
Show More