İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dünyanın öteki ucundan gelen yemekler…

Dünyanın öteki ucundan gelen yemekler…

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Elvan Uysal Bottoni, Yavru Gurmeye Masallar’da çocukları yiyeceklerle bambaşka bir ilişki kurmaya davet ediyordu. Küçük Gurmeye Dünya Mutfağı adlı yeni kitabında da onları “yemek kültürü” denen kavramla tanıştırma çabasına, bu sefer on ülkeyi de dâhil ederek devam ediyor.

Amanın, neredeyse nisan oldu! İnanılır gibi değil. Okulların bitmesine gittikçe az kalıyor. Hey hey hey. Yaz da geliyor. Havalar ısındıkça insanın okula olan ilgisi azalıveriyor doğal olarak. Bu yüzden bu ay size, boş zamanlarınızı eğlenceli ve lezzetli bir şekilde geçirmenizi sağlayacak bir kitap  tanıtacağım.

Kitabın adı Küçük Gurmeye Dünya Mutfağı. Anlayabileceğiniz gibi, bir yemek kitabı bu. Ama dünya mutfağından yemeklerin tarifini veriyor. Mesela İspanya’dan, Tayland’dan, Rusya ve Japonya’dan lezzetli yemekler var. Ama sadece bu kadar da değil. Diyelim İtalya’dan kabaklı makarna tarifi vermeden önce, İtalya’nın tarihinden, ünlü bir yazar olan Dante’den, Pinokyo’dan ve Leonardo da Vinci’den bahsediyor. Ama öyle uzun uzun, sıkıcı bir şekilde değil. Bir iki sayfa bundan bahsettikten sonra yemek tarifine geçiyor. Ayrıca İtalya’nın güzel zeytinyağlarından bahsetmeyi de unutmuyor yazar. Bu arada kendisi zaten Roma’da yaşıyormuş, bilginize. Sonra Avustralya’ya geçiyor. Mesela Avustralya’nın yerli halkı olan Aborjinlerden ve onların efsanelerinden bahsediyor. Derken çok lezzetli olan Anzak bisküvilerine sıra geliyor.

İspanya’dan ve oraya özel olan revueltas’dan (tatlı omlet gibi bir şey) bahsettikten sonra Tayland’a geçiyor. Ben Tayland’ı çok severim, o yüzden bu yemeği hemen deneyeceğim: kişnişli tavuk. Tabii bunun malzemeleri biraz daha egzotik. Taze kişniş ve hindistancevizi kullanılıyor. Kitapta da söylendiği üzere hindistancevizi sütünü evde yapabilirsiniz (dışarıdan almanız biraz zor, pek bulunmuyor). Ama tarif vermiyor süt için. Ben vereyim: Hindistancevizi rendesini kaynar suyla karıştırıp blenderda çekin. Sonra da tülbentten süzün.  Böylece ev yapımı hindistancevizi sütü elde etmiş olursunuz. Sonraki ülkelerden biri de Japonya. Yazar Japonya’yla ilgili olarak inigiri tarifi veriyor. Onu da daha deneyemedim ama çok güzel gözüküyor. Bu arada bilmeyenlere söyleyelim; inigiri “pirinç köftesi” demek. İçinde et de var tabii. Ayrıca yazar bize bir kıyak daha yapmış. İnigiri’ye koyulacak soya sosu için evde yapılabilecek bir tarif vermiş. Biliyorsunuz, dışarıdan alınanlar çok fazla tuzlu olabiliyor. Rus, Fas ve Fransa tarifleriyle devam ediyor kitap (Fransa’dan peşmelba tarifi vermiş; şeftalili ve vanilyalı dondurmalı çok güzel bir tatlı).

Toplam on farklı ülkeden tarif var. Hepsi de güzel ve kolay aslında. Malzemeleri de basit sayılır. Yalnız benim dikkatimi çeken bir  nokta var. Bazı tariflerde hangi malzemeden ne kadar kullanılacağı yazmıyor. Sanırım bizim sağduyumuza bırakılmış. Artık herkes ne kadar baharat ya da yumurta isterse. Fakat kabaca bir fikir sahibi olmak isterseniz internetten bakabilirsiniz. Bazı tariflerde anne babanızdan yardım almak isteyebilirsiniz. Kitaptaki kahramanımız Ege böyle yapıyor. Bu arada Ege çok sempatik bir karakter, ona kesinlikle bayılacaksınız. Ege, daha zor veya sıkıcı olan işleri annesine veya babasına yaptırıyor. Eh, anne babaların en önemli görevi bu ne de olsa!

Sözün özü, bu kitap hoş bir kurgu içinde on farklı ülkenin kısa bir tanıtımıyla birlikte yemek tariflerini de veriyor. Hem bir öykü okuyorsunuz hem de gayet eğlenceli, çok da zor olmayan tariflerle tanışıyorsunuz. Eğer yaz gelirken boş zamanlarınız artıyorsa, ailenizi de mutlu edecek güzel bir hobi edinebilirsiniz. Ama dikkat, çok fazla kaptırmayın, sonra birden kendinizi evde üç öğün için de yemek yaparken bulabilirsiniz. Her şeyin fazlası zarar!

Küçük Gurmeye Dünya Mutfağı Elvan Uysal Bottoni Resimleyen: Emine Bora Yapı Kredi Yayınları,  80 sayfa
Küçük Gurmeye Dünya Mutfağı Elvan Uysal Bottoni Resimleyen: Emine Bora Yapı Kredi Yayınları, 80 sayfa

 

Show More