İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Duvarların dili olsa

Korkularımızla yüzleşmek ve hatta onlarla yer değiştirmek, kısacası “öteki” olmak üzerine yazılan bu kitap, empati kavramının ne kadar geniş bir tanım kümesi olduğunu gösteriyor.

Yazan: Yankı Enki

Neil Gaiman, fantastik romanları ve öykü kitapları uzun yıllardır Türkçeye çevrilen bir yazar. Her yaş grubu için ayrı ayrı eserler üretmeyi seven Gaiman’ın yoldaşlarından biri olan Dave McKean de son yıllarda çizimlerinde kullandığı üslupla kendi okur kitlesini oluşturmuş bir usta. Bu iki önemli ismin yan yana geldiği Duvarların İçindeki Kurtlar, resimleriyle ve öyküsüyle büyülü bir dünyaya davet ediyor genç okurları. Birçok Gaiman öyküsünde olduğu gibi yine bir Ray Bradbury etkisini görebileceğimiz bu kitap, hayalperest çocukların ailedeki, daha doğrusu “ev”deki yerini irdeliyor.

Duvarların İçindeki Kurtlar’ın öyküsü, sakin ve huzurlu bir evde başlayan tuhaf olaylarla açılıyor. Lucy’nin babası her zaman olduğu gibi işe gitmiş, annesi yaptığı reçelleri kavanozlara dolduruyor, erkek kardeşi ise oyun oynuyor. Lucy de belli ki sıkılmış ve bir heyecan arıyor hayatında. Birden duvarların içinden gelen sıra dışı sesler duymaya başlıyor. Bu sesleri duymasının sebebi sıkılıp kendine bir uğraş çıkarmaya çalışması mı yoksa gerçekten evin içinde gizemli olaylar mı yaşanıyor, bunu öykünün başında henüz bilmiyoruz.

Duvarların içinde kurtların gizlendiğini ve tuhaf sesler çıkardıklarını düşünüyor Lucy, ama annesi ona itiraz ediyor ve inanmıyor. “Kurtlar duvarların içinden çıktı mı, işimiz bitmiş demektir,” diyor annesi. Lucy bu cümleyi anlamakta zorlanıyor. Belki de bir şey gizleyen duvarlar değil, annesi olabilir diye düşünüyoruz biz de. Lucy’nin duyduğu sesler gecenin ilerleyen saatlerinde olduğu gibi sabah da gelmeye devam ediyor. Kurtların duvarları delen bakışlarını üzerinde hissetmeye başlıyor Lucy. Bu bir hayal mi yoksa gerçek mi bilmiyoruz ama bir Neil Gaiman öyküsü okuduğumuz için Lucy’ye inanmaya başlıyoruz yavaş yavaş. Tıpkı annesi gibi babası da Lucy’yi hayalperest olmakla suçluyor ve annesinin o uyarı içeren cümlesini tekrarlıyor: “Kurtlar duvarların içinden çıktı mı, işimiz bitmiş demektir.” Aynı cümleyi küçük kardeşinden de duyan Lucy’nin, ailesiyle ayrı dünyalarda yaşadığını anlamaya başlıyoruz böylece. Ama ertesi gün sesleri tüm aile duymaya başlıyor; anne ve baba onların farelerden geldiğini düşünüyor, küçük kardeş ise yarasalardan. Hatta yarasalar tarafından ısırılmanın ve bir vampire dönüşmenin hayalini kuruyor, gündüz vakti okula gitmekten kurtulacağını ümit etmeye başlıyor Lucy’nin kardeşi. Sonunda kurtlar, tam da Lucy’nin inandığı gibi duvarlardan çıkıyor ve evi istila ediyor.

Evi terk etmek zorunda kalan aile, bahçede yaşamaya başlıyor ve kendilerine yeni bir ev bulmak için plan yapmaya başlıyor. Anne, baba ve kardeş uzaklara gitmekten yanayken, Lucy, kurtların istila ettiği evlerine geri dönüp yaşamaları gerektiğine inanıyor. Korkuyor onlardan, ama tuhaf bir yakınlık da hissediyor. Evin içinde olmasa da duvarların içinde yaşayabileceklerini söylüyor ailesine. Artık ev kurtlara aitse duvarlar da ailesine ait olabilir diye düşünüyor.

Sonunda evlerine dönüyor ve duvarlarda yaşamaya başlıyor Lucy ve ailesi. Böylece öykünün başındaki düzen tersine dönüyor, kurtlar ve insanlar yer değiştirmiş oluyor. Evde yaşayan, reçel yiyen, oyun oynayan kurtlara karşı duvarlarda gizlenen ve çıkmak için doğru anı bekleyen insanların öyküsü beliriyor karşımızda. O ünlü uyarı cümlesi bu kez kurtların dilinde söyleniyor: “İnsanlar duvarların içinden çıktığında, işimiz bitmiş demektir.”

Her şey burada bitiyor diye düşünüyoruz ama Neil Gaiman beklenmedik bir finalle kapatıyor bu fantastik öyküyü. Demek ki daha “işimiz bitmemiş” diye düşünüyoruz biz de.

Duvarların İçindeki Kurtlar, ailenin, “ev” dediğimiz şeyin ne demek olduğunu düşündürüyor. Evin sahibi olmak ve davetsiz misafir olmak arasındaki sınırın korkutucu öyküsünü, fantastik kurgunun unsurlarını kullanarak anlatıyor. Korkularımızla yüzleşmek ve hatta onlarla yer değiştirmek, kısacası “öteki” olmak üzerine yazılan bu kitap, empati kavramının ne kadar geniş bir tanım kümesi olduğunu gösteriyor. Daha da önemlisi, bazı şeyleri yetişkinlerin değil, çocukların ve gençlerin daha iyi bildiğini, sezdiğini ve kavradığını hatırlatıyor.

Duvarların İçindeki Kurtlar Neil Gaiman Resimleyen: Dave McKean Türkçeleştiren: Sima Özkan Yıldırım  Sırtlan Kitap, 60 sayfa
Duvarların İçindeki Kurtlar
Neil Gaiman
Resimleyen: Dave McKean
Türkçeleştiren: Sima Özkan Yıldırım
Sırtlan Kitap, 60 sayfa
Show More