İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Eski hikâye, yeni masal: Yünistan

“Yünistan sanatla, bilimle ve en önemlisi demokrasiyle yönetilen bir ülke. Bütün dünyanın imrendiği, komşu ülkelerin de sonsuz dostluğunu kazanmış barış dolu, ütopik bir yer…”

Yazan: Deniz Poyraz

Günümüz edebiyatının önde gelen yazarlarından Gürsel Korat, son kitabı Yün Sultan ve Yedi İbiş’te eski bir masalı, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’i çağdaş okur için yeniden yorumluyor. Yerel unsurlardan, Anadolu halklarının tarihsel mirasından, birikiminden faydalanılarak yazılmış bir yorum okuyoruz. Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alan kitabı resim, heykel ve grafik alanlarında birçok ulusal ödülün de sahibi sanatçı Hemad Javadzade resimliyor. Bu yeni masalda kötü kalpli kraliçe yok. Aksine, Yünistan ülkesini sevecenlikle yöneten iyi yürekli bir kadın var: Bilge Sultan. Doğayı seven, ülkedeki her hayvana teker teker isim veren bir sultan bu. Yünistan da zaten sanatla, bilimle ve en önemlisi demokrasiyle yönetilen bir ülke. Bütün dünyanın imrendiği, komşu ülkelerin de sonsuz dostluğunu kazanmış barış dolu, ütopik bir yer bura. Sultanlar -kadın ya da erkek- yeteneğine göre seçiliyor; kocaman bir sarayda değil, herkes gibi sıradan bir evde yaşıyor.

Bu mesut tablo, Bilge Sultan’ın kızı Yün Sultan’ın, günün birinde aynayı icat etmesiyle alt üst oluyor. Yün Sultan, aynanın zararlarını yok edecek bir şey bulana kadar bu icadın formülünü zarflayıp bir yerlere saklasa da zarf bir şekilde tehlikeli ellere geçiyor ve neticede aynalar evden eve yayılıyor. Kısa sürede aynanın olumsuz etkileri kendini göstermeye başlıyor: Yünistan’da barış içinde kardeşçe yaşayan insanlar, bir anda kendilerinden başka kimseyi beğenmez oluyorlar. Bu kötücül aynalar, ülkede türlü felâketlerin art arda geldiği, birbirinden uğursuz günlerin başladığı bir sayfayı aralıyor.

Ayna “belasını” ülkeye musallat eden Karayün Ağa, Yünistan’ın padişahı oluyor. Ağa’nın ilk icraatıysa var olan demokratik yönetimi ortadan kaldırmak. Kendine kocaman bir saray yaptıran Ağa, olmayan düşmanlarına haddini bildirmek için çevre ülkelere sudan sebeplerle savaş açıyor, asker gönderiyor. Sanatçıları, ressamları ve kendisini eleştirebilecek herkesi toplum-dışı bir yaşama mahkûm bırakıyor. Kim padişaha kızacak olsa, aynalar o kişinin aklını başından alıveriyor ve kötülük her yerde hüküm sürmeye başlıyor…

Peki Yünistan, eski güzel günlerine dönebilecek mi? Hür toplumu yeniden inşa etmek mümkün mü? Masallar hep güzel sonlarla mı biter? Merak ettiniz mi, öyleyse buyurun kitaba!

Yün Sultan ve Yedi İbiş
Gürsel Korat
Resimleyen: Hemad Javadzade
Yapı Kredi Yayınları, 60 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More