İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Halay çeken karıncaların düşmesini nasıl engelleriz?

Karamel Kokulu Öykü Okulu, severek okuduğumuz edebiyat eserlerinin nasıl yaratıldığını, yani işin teknik yanını gösteren bir rehber kitap.

Yazan: Sanem Erdem

İlkokul sıraları… 4. ya da 5. sınıfta olmalıyım. Bizim okulda şiir ve öykü yarışması düzenleniyor. O dönemler okuduğum Kemalettin Tuğcu romanlarından etkilenerek bir öykü yazıp verdiğimi hatırlıyorum. Aradan kısa bir süre geçiyor ve sonuçlar açıklanıyor. Benden başka herkes şiir yazmış, yanılmıyorsam bir tek ben öykü yazdığım için o kategorideki ödülü bana veriyorlar: Ezop Masalları. Yaşıma uygun kitaplar okumamı isteyen bir öğretmenin seçimi olmalı.

Şimdi seçenek çok. Hatta çocuklara yönelik kurmaca kitapların yanında, dilimize yaratıcı yazarlık olarak yerleşen kurmaca yazımı ile ilgili kitaplar da var artık. Çeviri eserlerden sonra yerli yazarlarımız da bilgi ve deneyimlerini hevesli okurlarıyla paylaşıyor, onlara yol gösteriyor.

Hanzade Servi’nin Karamel Kokulu Öykü Okulu isimli kitabı, bu amaçla hazırlanmış güzel bir rehber. Eğlenceli ve komik üslubuyla kıkır kıkır güldürürken öykü yazmaya dair teknik bilgileri çaktırmadan öğretiyor. Mesela Çehov’un tüfek örneğiyle açıkladığı o ünlü kuralına, silah falan patlatmaksızın salıncak benzetmesi kullanarak ele alıyor: İlk sayfalarda verilen bir ayrıntı, sallanmaya başlayan bir salıncak gibi sonraki sayfalarda tekrar ortaya çıkıp olay örgüsüne katkıda bulunmalıdır.

Önce ilham denen kaprisli perinin nasıl bulunacağını öğreniyoruz. Bazen kendi geliyor bazen çağırmak gerekiyor. Ama önemli olan her zaman hazırlıklı olmak ve ilham gelmesi için uygun koşulları sağlamak. Daha sonra karakterler, başlık, öykünün türü, yer, zaman ve konu gibi temel unsurlar, örnekler ve alıştırmalarla ele alınıyor.

Öykünün akılda kalması için, okurun ilgisini çekip onu yakalayacak bir giriş ve etkileyici bir bitiş yazmaya çalıştığımız üçüncü bölümden sonra karşımıza çıkabilecek engelleri görüyoruz. Yazarımızın “Beyaz Sayfa Sendromu” adını verdiği tıkanma süreci, dikkat dağılması ve olumsuz yorumlar ile mücadele yöntemlerini öğrenip yola devam ediyoruz.
Zaman tutarsızlıkları, gereksiz tekrarlar, uzun diyaloglar, boğucu ayrıntılar ve devamlılık hatalarından uzak durmamız, müstakbel okurlarımızın kaçmaması için önemli. Ne yazarsak yazalım, önemli olan her şeyin kendi içinde bir mantığı olması, okuru inandırması gerek.

Tek başına yapılan bölüm sonu alıştırmalarından sonra kitabın sonlarında yer alan yazarlık oyunları, edinilen bilgileri yazmaya meraklı arkadaşlarla pekiştirmek için birebir. Yazar olmak ve kitap yayımlamak ile ilgili sık sorulan sorular yanıtlandıktan sonra, “Karamel Kokulu Öykü Okulu” diploma töreniyle sona eriyor.

Yazmanın ön şartı okumaktır tabii. Gördüklerimizden, duyduklarımızdan ya da yaşadıklarımızdan yola çıkarak hikâyeler uydurabiliriz; ama bu işin yaratıcılık kısmı sadece. Yarattığımız hikâyeleri yazıya dökmek ise teknikle ilgili bir mesele. Teknik ise okuyarak, çok okuyarak, okuduklarımıza çeşitlilik kazandırarak edinilen bir bilgi. Hatta yazmaya
niyetimiz olmasa bile okuduklarımızdan edindiğimiz teknik bilgiler, bizim daha iyi okurlar olmamıza yarıyor.

Karamel Kokulu Öykü Okulu, severek okuduğumuz edebiyat eserlerinin nasıl yaratıldığını, yani işin teknik yanını gösteren bir rehber kitap. Hanzade Servi komik benzetmeler, yaratıcılığı doludizgin ateşleyen örnekler ve alıştırmalarla sadece genç okurların değil, yazmaya hevesi olan herkesin yola koyulmadan önce faydalanabileceği ipuçlarını derli toplu bir şekilde vermeyi başarmış, ancak kurgu konusuna daha fazla yer verebilirdi diye düşünüyorum. Kurgunun nasıl oluşturulacağına dair ipuçlarına kitabın başlarında yer verilmiş ve son bölümlerde okurun seveceği kurgulardan bahsedilmiş ama kitabın tamamına yayılan mizah dozu yüksek açıklamalar ya da benzetmelerle kurgu denen şeyin ne olduğuna biraz daha değinilseydi daha güzel olurdu.

“Kitaplarını yediden yüz yetmiş yediye, ayrım yapmaksızın her yaştan ruhlar için” yazdığını söyleyen ödüllü yazar Hanzade Servi’nin kurgu dışı bu ilk kitabına Mert Tugen illüstrasyonları ile eşlik ediyor. Yazar ile çizerin uyumlu çalışması sayesinde metin ve görseller birbirini çok iyi tamamlıyor.

Karamel Kokulu Öykü Okulu
Hanzade Servi
Resimleyen: Mert Tugen
Tudem Yayınları, 208 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More