İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Harika arkadaşlar

Shazia’nın farklı kıyafetleri, farklı aile ilişkileri var. Otoriter bir babası ve uyması gereken katı kurallar söz konusu. Fakat geldiği bu yeni ülke, Shaiza için renkli ve farklı bir dünyanın kapılarını açıyor. Shazia da bu dünyayı tanımaya, ona uyum sağlamaya hevesli.

Bahar MERAL

Arkadaşlık Günlükleri – Yeni Arkadaş Eski Arkadaşlar, Julia Jarman’ın “Arkadaş Günlükleri” serisinin üçüncü kitabı. Daisy, Phoebe ve Erika’nın sınıflarına yeni gelen Shazia’ya yardım etmek için giriştikleri tatlı rekabetin ve giderek bu konuda birlikte çalışmak zorunda kalışlarının hikâyesini okuyoruz bu kez.
Daisy, Phoebe ve Erika aslında birbirlerinden çok farklılar. Kitap, bu üç küçük kızı tanıtarak başlıyor. Daisy küskünlüğü sevmeyen, arkadaş canlısı, kibar ve anlayışlı bir çocuk. Daima yardım edecek birilerini aradığı için “rehber öğrencilik” yapıyor. Phoebe utangaç ve Daisy kadar çabuk arkadaş edinemiyor. Erika ise eğlenceli, enerji dolu ve sportif. Farkında olmadan insanları kırabiliyor. Kızların böylesine farklı özelliklere sahip olmaları “en iyi arkadaş” olmalarına engel olmuyor.
Shazia’nın okula geleceği haberi ve onu takip eden süreç, kızların günlüklerinden bize aktarılmış. Dolayısıyla yaşananlara her biri kendi gözünden bakıyor. Kitabın bu özelliği, çocuklarda empati yeteneğinin gelişmesine katkı sağlayabilecek bir yöntem oluşturmuş.
Günlükleri salı gününden itibaren takip etmeye başlıyoruz. Bayan Davies, okula yeni gelen bir kızla Phoebe’nin ilgilenmesini istiyor. Phoebe, bu görevin Daisy ya da Erika’ya değil de kendisine verilmesine hem şaşırıyor hem çok seviniyor. Haberin heyecan verici taraflarından biri de kızın çok uzak bir ülkeden, Pakistan’dan geliyor oluşu. Yeni kızın adını öğrenen Phoebe: “Shazia. Bir masalda geçen prenses adı gibi!” derken, tam da o yaş grubunun hayal dünyasını yansıtıyor bizlere.
Shazia’nın geleceği haberi tatlı bir telaşa sebep oluyor arkadaşlar arasında. Kızların üçü de kendilerince yeni arkadaşlarına yardım etme planları yapıyorlar. Giderek bu yardım meselesi rekabete dönüşüyor. Shazia ile arkadaş olma yarışında; dozunda verilmiş kıskançlıklar, bir dizi yanlış anlama ve Phoebe cephesinde alınganlıklar var. Çünkü Phoebe zaman zaman arkadaşlarının “Shazia’ya rehber öğrencilik” görevini elinden almaya çalıştıkları hissine kapılıyor.
Hikâyenin gelişiminde öğreniyoruz ki Karaçi’de hizmetçilerle dolu büyük bir evde yaşayan; şoförü, çocuk bakıcısı bulunan ama yeni geldikleri ülkede bu imkânları bulamayan Shazia’nın annesi mutsuzdur. Yaramaz erkek çocuklarıyla nasıl baş edeceğini bilemez. Kızlar, annenin hayatını kolaylaştırmak için de kolları sıvarlar. Daisy ve Phoebe annelerini “Shazia’nın Annesinin Moralini Düzeltme Operasyonu”na dâhil ederler.
Bu arada Shazia’nın babası, kızına geleneksel kıyafetlerini giymek şartıyla okul diskosuna gitme izni verir. Oysa Shazia, yeni geldiği ülkedeki yaşıtları gibi giyinmek ister. Tersinden Daisy ise Shazia’nın kıyafetlerini giymeye başından beri heveslidir. Sonuç olarak, iki kafadar bir plan yapar: Diskoda herkesten gizlice kıyafetlerini değiştireceklerdir. Phoebe’de istemeye istemeye plana dâhil olur. Ancak işler ters gider. Erika’nın da katılımıyla, Shazia’nın babasına yakalanmasını önlemek için harcadıkları çaba ise final bölümünün aksiyon unsurudur. Kızların giriştikleri dolambaçlı işten dolayı yaşadıkları huzursuzlukları ve iç çelişkileri hissedebilmemiz, kitabın kurgusunun dikkate değer bir yönü.
Shazia’nın farklı kıyafetleri, farklı aile ilişkileri var. Otoriter bir babası ve uyması gereken katı kurallar söz konusu. Fakat geldiği bu yeni ülke, Shaiza için renkli ve farklı bir dünyanın kapılarını açıyor. Shazia da bu dünyayı tanımaya, ona uyum sağlamaya hevesli. Uyum sürecinde kızlar en büyük yardımcıları. Kitabın ana kurgusunu oluşturan, kızların Shazia’ya gösterdikleri yakınlık, okura özendirici bir hikâye sunuyor. Bu hikâyede olduğu gibi, çevre ve kültür farklılıkların nasıl aşılabileceği konusunda yapıcı mesajlar veriyor.
Arkadaşlık Günlükleri – Yeni Arkadaş Eski Arkadaşlar, çocukların keyifle okuyacağı bir hikâye. Onların iç dünyasına dair ipuçları verirken, farklı kültürlere saygı ve uyum konusunda olumlu örnekler içeriyor. Ayrıca bizde, anne babaların aşırı korumacı tutumu ve bir türlü yenemedikleri merak hissi yüzünden gelişme imkânı bulamayan günlük tutma alışkanlığına da özendirmesi açısından önemli.

Arkadaşlık Günlükleri Yeni Arkadaş Eski Arkadaşlar Julia Jarman Resimleyen: Kate Pankhurst Türkçeleştiren: Meltem Aydın İş Bankası Kültür Yayınları, 112 sayfa
Arkadaşlık Günlükleri
Yeni Arkadaş Eski Arkadaşlar
Julia Jarman
Resimleyen: Kate Pankhurst
Türkçeleştiren: Meltem Aydın
İş Bankası Kültür Yayınları, 112 sayfa
Show More