İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tanrıların oyuncakları

Tanrıların oyuncakları

Neyfel SEMİZ

Adını yıldırımlar tanrısı Thor ile denizler tanrısı Aegir’den alan Thorgal Aegirsson, sadece ‘kolu güçlü, kılıcı keskin’ bir kahraman değildir. Kaba gücü zekâsıyla alt etmeyi başaran, özgürlüğünden asla vazgeçmeyen bir karakterdir. Sıradışı yazgısı onu çetrefilli yolculuklara ve maceralara sürükler.

Bir çizgi roman eğer yolculukla başlamışsa bu çok önemli bir şeyin işaretidir. Birkaç sayfa sonra, mutlaka olayların akışını değiştirecek bir olayla karşılaşırsınız. “Fatih bir halktan, yürekleri macera arzusu ile dolu yüz yirmi kişi yola çıkmıştı. Ve on beş kişi kaldılar, tanrıların öfkesinin gülünç oyuncakları…” Thorgal’ın ilk
serüveni Yıldızların Çocuğu daha ilk sayfasından okuru karşılaşacağı şeyle burun buruna getiriyor. Nitekim eller sayfaları çevirince, gözler balonlardaki yazıları okuyunca Thorgal sahneye çıkıyor.

Jean Van Hamme’nin öyküleri, Grzegorz Rosinski’nin çizimleriyle ilk defa 1977 yılında Tintin dergisinde çizgi roman okurlarıyla buluşan Thorgal, menşei itibariyle farklı bir kültürün ürünü. Çizgi Düşler, Thorgal’ın ilk üç macerasını biraraya getirerek 152 sayfalık bir kitap olarak yayımladı. Yirmi dokuz Thorgal macerası toplam on kitapta toplanacak. Bugüne kadar birçok dile çevrilen Thorgal, çeşitli konuları ve efsaneleri biraraya getiriyor.

İlk üç macera bile Thorgal’ın çeşitliliğini anlamak için yeterli. Maceralarda Viking mitolojisinden Atlantis fantezilerine kadar birçok öğe bulmak mümkün.
Yıldızların Çocuğu, Alinoe ve Okçular adlı ilk üç macera bilimkurgu ve fantastiği harmanlıyor desek yeridir.

Thorgal serisinin kahramanı adından da anlaşılacağı üzere Thorgal Aegirsson’dur. Viking savaşçıları, denizde bir çocuk bulurlar. Su geçirmez bir muhafaza içinde fırtınanın ortasında buldukları bebeğe ‘Thorgal Aegirsson’ adını verirler. Bu ad yıldırımlar tanrısı Thor ile denizler tanrısı Aegir’in birleşimidir. Gerçekte ise Thorgal, yıldızlardan gelmiş bir ırkın son temsilcisidir. Vikingler tarafından büyütülen Thorgal mükemmel bir okçu, yetenekli ve cesur bir savaşçı olarak yetişir. Thorgal’ın ilk macerası Yıldızların Çocuğu’nda kahramanın kökeni anlatılır. Vikingler tarafından bulunuşu, yetiştirilişi, küçük bir çocukken yaşadıkları… Macera, Thorgal’ın anne ve babasıyla ilgili gerçeği öğrenişiyle biter.

KÖTÜLER PUSUDA
Okurun tanık olmadığı bir zamanda Yıldızların Çocuğu Thorgal büyür ve Viking kralının kızı Aaricia ile evlenir. İkinci macera Alinoe’de ise onu artık bir baba ve eş olarak görürüz. Bu macera, Thorgal’ın macerasından çok oğlu Jolan ve Aaricia ile ilgilidir. Üçüncü macera Okçular ise tam anlamıyla Thorgal’ın serüvenlerine bir adım niteliğindedir.

Şimdiye kadar kökeni ve ailesi ile okura ısınma turları attıran çizgi roman artık Thorgal’ın maceralarına resmen başlar. Okçular, Thorgal’ın evinden uzaktayken fırtınaya yakalanıp sandalının batmasıyla başına gelenleri anlatır. Mecburen sığındığı yerde iyi insanlarla tanışır ama kötüler de pusuda bekler.

BELÇİKA’DAN TÜRKİYE’YE
Özgürlük ve barış arayışı içinde olan Thorgal için işler pek de yolunda gitmez. Sanki her şey onun isteklerini zora sokmak için vardır. Sürekli olarak karşısına, baş etmesi gereken acımasız düşmanlar çıkar. Bu düşmanlarla uğraşırken, kendisine bir oğul (Jolan) ve daha sonraları bir kız çocuk (Louve) verecek olan eşi Aaricia hep yanındadır.

Thorgal’ın çok naif bir amacı vardır: Ailesiyle birlikte barış içinde yaşayabileceği bir yer bulmak.

Thorgal, alıştığımız karakterler gibi süper güçleri olan bir kahraman değil. Sıradan bir ölümlü! Düşmanlarına, hatta tanrıların öfkesine karşı zekâsı ve yüreği ile savaşıyor. Thorgal’ın maceralarında insanoğlunun tanrılarla yüz yüze geldiği büyük destanların havası var. Çizgi romanın esin kaynağı da bu olsa gerek. Ama unutmamalı ki Thorgal bir İskandinav masalı olmanın çok ötesindedir. Thorgal, bir anlamda kaba güce zekâsıyla direnen özgürlüğün simgesidir.

Belçika’da doğan Thorgal, Fransa’da en popüler çizgi romanlar arasına girerek, 2006 yılında Fransızların çoksatan listelerinde uzun süre kalmış ve 280 bin adet basılmıştı.

Türkiye’de 1980’lerin başında Tercüman Çocuk dergisinin en sevilen çizgi romanlarından olan Thorgal yıllar içerisinde unutuldu. Daha sonraları Remzi Kitabevi, Thorgal’ın serüvenlerini yayımlamaya başladı, beş macera yayımlandıktan sonra nedendir bilinmez arkası gelmedi. Umarız Çizgi Düşler, Thorgal’ın tüm maceralarını yayımlar.

Thorgal, Yıldızların Çocuğu
Alinoe – Okçular
Rosinki – Van Hamme
Çev: Çağan Orhan
Çizgi Düşler
152 sayfa
Show More