İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Merdivenler kapılara, kapılar Alledia’ya açılıyor

Merdivenler kapılara, kapılar Alledia’ya açılıyor

Neyfel SEMİZ

Kazu Kibuishi, Alledia’yı dünyanın bir alternatifi olarak yaratırken kaleminin tüm cömertliğini ve fikirlerinin en parlaklarını kullanmış. Tabii ki Hayao Miyazaki’ye selam göndererek.

Oldukça sıradan bir dünyada başlayıp fantastik bir dünyada sonlanan bir macera… Parlak zekâ ürünü karakterler ve bir elin çizebileceği en güzel çizgiler… Üstelik bunlar öyle çizgiler ki anlatılan öyküyü daha da güzel kılıyor. Kazu Kibuishi’nin ‘tılsım’ı çizgilerinde ve Hayao Miyazaki hayranlığında saklı. 1978 Tokyo doğumlu olan Kibuishi’nin en son işlerinden biri olan Tılsım, gençler için bir çizgi roman. Gençler sözcüğü yanıltmasın, öncelik elbette ki gençlerin, ancak Tılsım yetişkinlerin de bayıla bayıla okuyacağı bir öykü. Amerika’da hatırı sayılır sayıda takipçisi olan ve özellikle Flight çizgi romanıyla tanınan Kibuishi, Desen sayesinde Türkçeye teşrif etti. Tudem Yayınları’nın kurduğu Desen adlı marka çocuklara, gençlere yönelik çizgi romanlar ve mangalar yayımlayacak. Tılsım, yayınevinin ilk kitaplarından sadece biri. Desen’in yayımladığı çizgi romanlar arasında, romanları olan bir serinin (Erin Hunter’ın Savaşçı Kediler dizisi) çizgi roman edisyonu ve Okuldaki Sır da yer alıyor.

TILSIMLI KOLYE
Çizgi roman dünyasından bu yeni haberleri verdikten sonra, gelelim başkahramanları çocuklar olan Tılsım’a. Bu bir seri ve Taşmuhafızı serinin ilk kitabı. Hikâye bir araba yolculuğuyla başlar. Ancak çok geçmeden Emily ve ailesi bir trafik kazası geçirir. Baba David öldükten sonra, anne Karen, Emily ve Navin’in hayatını değiştirecek olaylar silsilesi başlar. David’in vefatından sonra masrafları karşılayamayan Karen ve çocuklar, Karen’in ailesinden kalan ve uzun zamandır boş olan eve yerleşirler. İşe evi temizlemekle başlarlar. Öykünün bu kısımları Miyazaki’nin Komşum Totoro adlı animesini hatırlatan tatlı esinlenmelerle dolu. Karen’in
yıllar önce ortadan kaybolan büyükbabası Silas’ın kütüphane odasını temizlerken, iki çocuk meraklarına yenik düşüp etrafı karıştırırken tılsımlı bir kolye bulurlar. İyi ki de Kibuishi onları meraklarına yenik düşürür. Bu sayede öykü fantastik dünyaya geçiş yapar. Emily üzerinde el işareti olan bir düzeneğe avucunu koyup, garip bir ışıkla ortaya çıkan kolyeyi boynuna taktıktan sonra kim bilir kaç kitaplık bir macera başlar.

Emily’nin tılsımlı kolyeyi bulduğu günün akşamı tuhaf sesler aileyi uyutmaz. Seslerin geldiği yere doğru giderler ve ortaya çıkan dumanımsı bir canavar Karen’i kaçırır. Emily ve Navin annelerinin peşinden giderken uzayan merdivenler kapılara, kapılar bambaşka bir dünyaya açılır. Ahtapota benzer yaratıkların, suyun, dev mantarların, dağların, mağaraların ve yerin altı olduğunu düşündüren loş bir ışığın olduğu bir dünyadır bu. Alledia ismi verilen bu gezegen dünyanın alternatifidir. Tüm bunlar olurken tılsımlı kolye Emily’ye ne yapması gerektiği söyler ve istediğinde kolyenin ona verdiği gücü kullanmayı öğretir. Eğer ortada bir güç varsa, peşinde de ona sahip olmak ve onu kötü emelleri için kullanmak isteyecek birileri vardır. Kibuishi’nin kötü adamı, tılsıma sahip olarak ve babasını
öldürerek Alledia’yı yönetmek isteyen bir elftir. Emily ve Navin’i, geldikleri bu farklı dünyada bir yabancı büyük büyükbabalarına götürür. Ve tılsımın, büyük büyükbaba Silas’ın Emily’ye mirası olduğu ortaya çıkar. Ne var ki Silas çok yaşlanmıştır ve çocukların onu bulmasından kısa bir süre sonra ölecektir. Silas’ın kurduğu her şey, robot ve hayvan arkadaşları, Alledia’nın geleceği, artık Emily ve Navin’e bağlıdır, anneleri Karen’in hayatı da tabii. Emily zamanı bile geri alabilme gücüne sahip olan tılsım ile baş başa kalır. Elinde kontrol etmesi gereken bir güç vardır ama o nasıl kontrol edeceğini bilemez. Tek yol, kolyenin ona söylediklerini yapmaktır. Navin’in ise Emily’ye eşlik etmekten başka çaresi yoktur.

Maceralar hızla sürerken Kazu Kibuishi’nin yarattığı dünya görsel olarak gitgide zenginleşiyor. Her adımda yeni ve yaratıcı bir karakter ya da efsanevi eserlerden hatırlanan öğelerle karşılaşmak mümkün. Silas’ın evinin aynı zamanda yürüyen bir ev olmasını, Kibuishi’nin Miyazaki’ye selamı olarak değerlendirebiliriz. Yürüyen evin, insan gibi iki ayaküstünde olduğu sahnelerde çizerin ustalığı insanı büyülüyor. Taşmuhafızı, Tılsım’ın ilk kitabı.

İlk kitap olmasına rağmen kurulan alternatif dünyanın içine kolayca giriyor insan. Macera dozu ne eksik ne fazla… Umarız yayınevi Tılsım’ın diğer kitaplarını
da bir an önce yayımlar. Çünkü Taşmuhafızı öyle bir ilk kitap ki insanı Tılsım’ın müptelası yapıyor.

Tılsım / Taşmuhafızı
Kazu Kibuishi
Çeviren: Elif Yalçın
Tudem Yayınları
192 sayfa
Show More