İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Birinci Büyük Don Muharebesi başlıyooooor!

Birinci Büyük Don Muharebesi başlıyooooor!

Elif TÜRKÖLMEZ

George ile Harold’un başa çıkılmaz yaramazlıkları geçtiğimiz maceralarda okul müdürü Bay Krupp’ı ‘Kaptan Düşükdon’a dönüştürmüştü. Kahramanlarımız yeni maceralarındaysa can sıkıcı, huysuz ve her daim öfkeli öğretmenleri Bayan Ribble’ı ‘Külotkapan Kötü Kadın’a dönüştürüyor.

Okuldayken sizin için de en büyük eğlence değil miydi öğretmenlere komik isimler takmak, onları hiç olmayacak şeylere (mesela bir meyve ya da eşya) benzetmek ve hatta deftere tuhaf resimlerini çizmek… İşte elimizdeki öykü de böyle gerçek bir durumdan yola çıkıp kurmacanın sınırlarını zorlayan, insanı gülme krizine sokup, “Evet, bunu okuldayken biz de yapardık,” dedirten çok komik bir öykü. Alın size eğlence, alın size hayal gücü, alın size kullananı çok acayip havalı gösteren
zekâ ürünü bir argo…

George ve Harold, okul hayatında öğretmenlerden ve ne işe yaradığını bir türlü anlamadığı disiplinden çok çekmiş bir yazar olan Dav Pilkey’in yarattığı iki süper sevimli, süper uçuk kaçık karakter. Pilkey, kendi eğitim hayatında çektiklerinin acısını çıkarırcasına, kitaplarında sıkıcı öğretmenlerden, sevimsiz müdürlerden, Harold ve George’un acımasız mizah anlayışı sayesinde hesap soruyor.

Kaptan Düşükdon, serinin bir önceki kitabından bildiğimiz üzere George ve Harold’ın okuduğu Jerome Horwitz İlkokulu’nun müdürüydü. Yani aslında okul müdürü Bay Krupp’ın, bizim kafadarların çizdiği Kaptan Düşükdon karakterine muhalefet edeyim derken ona dönüşmesi sonucu ortaya çıkan absürd bir süper kahramandı. Beline kadar çektiği kocaman beyaz külotu ve kırmızı perdeden yaptığı çakma peleriniyle türlü macera yaşamış, bizi kahkahalara boğan sakar ve
yarım akıllı bir karakter olarak tarihe geçmişti. Şimdiki maceradaysa George ve Harold’ın eline düşen kişi, sürekli azarlarını işitmekten bıktıkları öğretmenleri
Bayan Ribble! Emekliliği gelen Bayan Ribble sınıfa girip çocuklardan kendisi için birer veda mektubu yazmalarını emredince olaylar gelişiyor.

HINZIR AMA YARATICI
Çocuklar mektupları karıştırıp, müdür beyin, öğretmenleri Bayan Ribble’a evlilik teklif ettiğini sanmasına neden olan bir mektup hazırlayınca, Kaptan Düşükdon kendisini Bayan Ribble’la evlenirken buluyor.

George ve Harold’ın eğlence sever yanları düğünde ve sonrasında da devreye girince, bu kez bu muzır çocukların çizgi dünyasının kurbanı Bayan Ribble oluyor. Bayan Ribble bir anda George ve Harold’ın derste çizdikleri Külotkapan Kötü Kadın karakterine dönüşüyor.

George ve Harold belki Kaptan Düşükdon’la naif bir süper kahraman yaratmışlardı, ama bu kez gerçekten kendi elleriyle bir ‘canavar’ yaratıyorlar. Dünyanın şimdiye kadar gördüklerinden daha hızlı, daha akıllı ve en önemlisi çok daha kötü bir canavar. Korkunç robotlarının ve saç modelinin yardımıyla dünyayı ele geçirmek için önüne geleni ‘donundan çeken’ Külotkapan Kötü Kadın’ın en önemli hedefiyse, Kaptan Düşükdon’un donunu aşağı indirmek!

Acaba bu canavarın hain planları George, Harold ve Kaptan Düşükdon’u yıldırmaya yetecek mi? Hayal gücü ve zekâ, kötülük ve şiddete galip gelebilecek mi? Kitapta bu soruların cevabı, hem çok akıcı bir dille anlatılmış, hem de eğlenceli ve yaratıcı çizimlerle desteklenmiş.

Harold ve George okullarda sık sık görmek istediğimiz türden yaratıcı ve zeki çocuklar. Öğretmenlere göre onlar hınzır ve baş belası ama tek tip, kurallara sorgulamadan uyan çocuklar görmektense böyle eğlenceli, yaratıcı çocuklar görmek insanı daha iyi hissettiriyor.

George ve Harold okuldaki sıkıcı uyarı levhalarını eğlenceli hale getirirken, öğretmenlerin sıkıcı uyarılarını umursamazken ve mutluluk ve iyiliğin her şeyden önemli olduğunu bilip bunu herkese gösterirken insanın, “Aferin çocuklar!” diyesi geliyor.

Kitap, kapağında da vaat ettiği üzere heyecan, kahkaha ve hareket dolu.

Kaptan Düşükdon ve Külotkapan
Kötü Kadın’ın İntikamı
Dav Pilkey
Çev: İpek Demir
Altın Kitaplar / 175 sayfa
Show More