İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Diken Kalesi’ne yolculuk

Diken Kalesi’ne yolculuk

Umay SALMAN

Herkesin sihirli güçlere sahip olduğu bir şehirde, şehri, üzerine çöken lanetten kurtarabilecek tek bir kişi vardır: Cesareti dışında hiçbir özel gücü olmayan Tamly…

Bu öyle sizin bildiğiniz şehirlerden değil. Bir kere büyülü. Ayrıca şehirdeki herkes sihirli güçlere sahip. Kahramanımız Tamly hariç. Üstelik o da bunun nedenini bizim kadar merak ediyor. Yaşadığı şehri kurtarmak için giriştiği macerada hem bu bu sorunun cevabını buluyor, hem de cesaretin ve arkadaşlığın özel güçlerden daha önemli olduğunu kanıtlıyor…

KÖTÜLER BU KEZ DAHA GÜÇLÜ
Fantastik kitapların en güzel tarafı, sizi hiç gidemeyeceğiniz ülkelere götürmesi, hiç tanışamayacağınız insanlarla tanıştırması. Ian Irvine’nin Büyücünün Kulesi isimli iki romanı da (Diken Kalesi ve Devin Mağarası) bunu yapıyor. Bu heyecanlı serinin ilk kitabı Diken Kalesi’nde hikâye herkesin özel güçlere sahip olduğu Meadowhythe’a yapılan büyü saldırısıyla başlıyor. Şehri kurtarmak için kentin ileri gelenleri biraraya geliyor. Saldırıların Dumanlı Bataklıklar’daki Diken Kalesi’nden geldiği, saldırıyı Lord Harshax’ın yaptığı anlaşılıyor. Şehrin üzerindeki laneti kaldırmanın yolu ise Diken Kalesi’ne gidip Büyüler Kitabı’nı çalmak.

Herkesin özel güçlere sahip olduğu bu şehirde bunu yapacak birini bulmak dünyanın en basit şeyi diye düşünüyorsanız yanıldınız. Çünkü Lord Harshax, kaleye girmeye çalışan birinin yapmak isteyeceği en küçük büyünün bile kokusunu alacağı için, içeriye girecek kişinin sihirle hiç ilgisinin olmaması gerekiyor.

Tarife uyan tek kişi ise sihirli süpürgeler yapan amcasıyla yaşayan Tamly. Tamly şehirde sihir gücü olmayan tek kişi. Pek cesur biri sayılmaz, ama tüm şehri yüzüstü bırakmak da olmaz! Tamly kararını veriyor ve tek başına Diken Kalesi’ne doğru yola koyuluyor. Ancak bir süre sonra, zannettiği gibi yalnız olmadığını anlıyor. Şehrin büyücüsünün kızı Kym de onun peşine düşüyor. Tamly ne kadar sakinse, Kmy o kadar çılgın. Tamly ne kadar korkaksa, Kmy o kadar cesur. Üstelik Kmy’nin sihir gücü de var. Birbirinin zıttı bu iki yakın arkadaş ekip olmaya karar vererek Diken Kalesi’ne doğru ilerliyor.

Tamyl ve Kmy’nin yola çıkmasıyla nefes kesici bir macera da başlıyor. Çünkü kaleye giden uzun ve tehlikeli yolda kahramanlarımızın karşısına vahşi yaratıklar, ölümcül yürekdelen dikenler, tılsımlı Böğürtlen Duvarı çıkıyor… Tam da bu noktada, ‘yiğidi öldür hakkını yeme’ demek lazım. Zira kahramanlarımız giriştikleri büyük mücadeleden zor da olsa alınlarının akıyla çıkıyorlar. Peki, zorluklar bitiyor mu? Hayır, aksine esas zorluk bundan sonra başlıyor. Diken Kalesi’ne ulaşan
ikili, bir plan yaparak Büyüler Kitabı’nı almanın yolunu aramaya başlıyor. Plana göre Kym, Lord Harshax’a bilerek yakalanacak ve onu oyalayacak. Bu sırada Tamly de Büyüler Kitabı’nı çalmaya çalışacak. İşler tam tamına bizim ufaklıkların tahmin ettiği gibi yürümese de kitabın en heyecanlı bölümü hakkında ipucu vermeyeceğim.

Tamly’nin macerası Diken Kalesi ile sınırlı değil. Kötülük öyle kolay peşlerini bırakmıyor çünkü. Macera, ikinci kitap Devin Mağarası ile devam ediyor. En beklenmedik anda uyanan kötülük, Meadowhythe’ı bir kez daha tehlikeye sokuyor. Üstelik kötüler bu kez daha da güçlüler. Tamly ve Kmy şehirleri için bir kez daha mücadeleye girişiyorlar. Ancak bu kez yanlarında biri daha var; demircinin oğlu Mel. Üçlü, devler, insan eti yiyen kuşlar ve güçlü büyücülere karşı savaşıyor Devin Mağarası’nda.

Diken Kalesi ile Devin Mağarası’nda iki farklı dünya karşınıza çıkıyor. Nefes kesen maceralarla dolu ikinci kitap da ilki kadar güzel. Irvine’nin bu iki kitabı birazcık cesaret ve kararlılıkla bir büyücünün bile başaramadığını sıradan birinin başarabileceğini anlattığı için de önem taşıyor. Bu arada Tamly’nin cesareti karşılıksız kalmıyor. Tamly şehrin ileri gelenlerinden, şehirde neden bir tek kendisinin sihir gücü olmadığını öğrenmek istiyor.

İki kitap da farklı bir dünyaya yolculuk yapmak, değişik insanlar ve yaratıklarla tanışmak isteyenlere şiddetle tavsiye edilir. Bu arada, yazarın mükemmel betimlemelerine D. M. Cornish’in başarılı çizimleri de eklenince kitaplarda yaratılan dünyanın insanın gözünün önünde adeta canlandığını da eklemeden geçemeyeceğim.

Büyücünün Kulesi
Diken Kalesi – Devin Mağarası
Ian Irvine
Resimleyen: D. M. Cornish
Çev: Şiirsel Taş
Genç Turkuaz
Show More