İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Macera dolu günler

Macera dolu günler

Sema ASLAN

Nemika Tuğcu’nun Minik’te anlattığı çocuk karakterlerinin başından geçenler, kendi çocukluğumuzun anılarını çağrıştıracak nitelikte… Bu sıcacık öykülerin çocuklara hayvan sevgisinden dostluğa, hatta yaşam sevincine dair söyleyecek çok sözü var.

Minik, Can Çocuk tarafından yayımlanan bir kitap; Aydan, Aycan ve Aylin kardeşlerin mahallelerindeki köpeklerle, kedilerle ve aslında canlı/ cansız tüm çevreleriyle kurdukları samimi, dostça ilişkiyi, küçük köpek Minik ekseninde anlatıyor.

Doğan dokuz yavru arasında hayatta kalmayı başaran tek köpek, pek bir çelimsizdir. İşte bundan dolayıdır ki, onun adı, Minik’tir. Minik, bahçeli bir evin şanslı bir sakini olmazdan önce, annesi Çimen o evin konuğu olmuştur. Hatta babası Berduş da, tüm mahalle tarafından kollanmış bir köpektir. Bu mahalle, hayvanları
seven, sahiplenen bir İstanbul mahallesidir. Ortanca kardeş Aydan’ın özel ilgisiyle kısa zamanda sağlıklı ve eğitimli bir köpek haline gelen Minik, çocukların en yakın arkadaşı olduğu gibi, çoğu macerada anlatıldığı üzere, pek çok başarılı işin de gizli kahramanıdır.

O kâh mahallenin kavgacı çocuklarını sahibinden uzaklaştırırken; kâh denize düşmüş küçük bir çocuğu akıntıya kapılmaktan kurtarırken başroldedir. Bazen küçük muziplikler de yapmaktadır; hayvanların girmesinin yasak olduğu yerlere, sırf sahipleriyle –belki ‘arkadaşlarıyla’ demek daha doğru olacaktır– birlikte olabilmek için ‘sızma’ çabaları sonsuzdur. Vapurda, yazlık sinemada, restoranlarda kendine ille de bir yer bulur. Fakat bu muziplikler hiçbir zaman gizli kalmaz, kalamaz. Çünkü bir yerlerde hep hayvanlardan korkan ve hatta onları pek de sevmeyen insanlar vardır. Ve o insanlar, korkularını ya da sevgisizliklerini gizlemeyi beceremezler… Ama Aydan, her defasında onların duymaya ihtiyaç duydukları sözleri tam da zamanında söylemeyi başarır: Aşıları eksiksiz olarak yapılmış olan bir köpektir Minik. Kimseleri ısırdığı görülmemiştir. Arada, kendisine ve dostlarına yönelik tehditkâr davranan birkaç kişiye hırladıysa da, havlamaya bile gerek duymayan, uysal bir hayvandır. Hepsinden de önemlisi, söylenenleri anlamaktadır. Diğer tüm hayvanlar gibi, o da gözleriyle ve beden diliyle konuşmaktadır.

YETİŞKİNLERE DE YER VAR
Nemika Tuğcu, okunduğu vakit, çocuklara hayvan sevgisi, dostluk, doğada yaşam ve hayat sevinci üzerine çağrılar ve çağrışımlarla yüklü dünya sunacak nitelikteki kitabında yetişkinlere de yer ayırmış: Onlara geçmiş günleri hatırlama imkânı sunmuş. Bunu biraz geçmiş yaşantıları, eski İstanbul’u, çocukluk hallerini anlatarak, ama biraz da anne babaların desteğiyle daha da güzelleşiveren küçük, çocuksu maceraların her birimizin hayatına nasıl da renk kattığını anımsatarak yapmış.

Kitap, sadece hayvan sevgisini anlatmıyor; bazen küçük bir bahaneyle oluşan büyük dostlukları da örnekliyor. Bir apartmanın bodrumunda mahsur kalmış bir kediyi ve yavrularını kurtarma uğraşı sırasında tanışan iki çocuğun nasıl da iyi birer arkadaş olduğunu anlatırken, gerçek bir mahalle atmosferi yaratarak bir tür yaz masalı da anlatmış oluyor aslında. Kitabın sıcaklığı, biraz da bu yüzden… Sokakta, mahalle içlerinde, çarşıda ve deniz kenarında özgürce oynayabilen çocukların olduğu bir dünyayı anlatmasında… Artık yaz geldiğinde “Çocuklar ne olacak?” diye soruyoruz; apartmanların içinde, yaz sıcağında ne yapacaklar? Yaz okulları, kamplar, tatil köyleri… Alternatifler birçok açıdan sınırlı ve zorlayıcı. Minik, görece güvenli ve ‘tanış’ bir ortamda yetişmiş dünün çocukları, bugünün anne babaları için biraz da bu nedenle sıcacık bir kitap.

Küçük küçük öykülerden oluşan Minik, esasında her biri bir diğerinin devamı olan öyküleri içeriyor. Tek tek okunduklarında da bir bağlam içeren öyküler, bir araya geldiklerinde başı sonu belli, kocaman başka bir öyküyü oluşturuyor. Nemika Tuğcu, çocukken teyzesinden dinlediği masallardan esinlenerek yazmış öykülerini; onları yeniden kurgulayarak yazmış. Tıpkı teyzesinin kendi öz yaşamından devşirip yeniden kurguladığı öyküler gibi, Tuğcu da bir zamanlar, bir yerlerde yaşanmış öyküleri çocuklar için kaleme almış.

Yaprak Moralı’nın resimlediği Minik, 9, 10 ve 11 yaş grubu için önerilebilecek bir kitap. Ama daha küçük ve hatta daha büyük çocukların da okumasında yarar olabilecek bir kitap.

Minik
Nemika Tuğcu
Resimleyen: Yaprak Moralı
Can Çocuk / 100 sayfa
Show More