İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hünerli eller iş başında!

Hünerli eller iş başında!

Çağlayan ÇEVİK

Neşeli Etkinlikler dizisi, günümüzde herkesin teorik olarak sanat eğitimi almasının gerekliliğine inanıldığı bu dönemde, çocukların pratik beceri yeteneğinin gelişmesine katkı sağlayacak. Seri, bir önceki kuşağa okullarda Temel İş Eğitimi adıyla okutulan derslere yeni nesil bir bakış sunuyor.

Bugün otuzlu yaşların içinde olan, yahut otuzlu yaşlarına iyice yaklaşmış olan kuşak için Ev Ekonomisi ve İş Eğitimi tamlamaları, ekonomik bir terim ya da GSM operatörünün kampanya ismi değil, okullarda belirli bir müfredat programına göre değişik konularda eğitim aldıkları ders adlarıdır. Kimi okullarda seçmeli ders, kimi okullarda dönüşümlü dönemlik ders, kimi okullarda iki ayrı zorunlu dersti bunlar. Kimi okullarda da, iş eğitimi erkek öğrencilerin aldığı, ev ekonomisi ise kız öğrencilerin aldığı bir dersti. Çünkü iş eğitimi dersinde çekiçlerin, çivilerin, küçük testerelerin kullanıldığı işler yapılırken, ev ekonomisinde dikiş, nakış ve boyama gibi bilgiler öğretilirdi.

İMRENİLECEK BİR SERİ
Aynı kuşak; televizyonlarda ‘kes yapıştır, katla oyna’yı dünyanın en önemsiz aktivitesiymiş gibi ileten Susam Sokağı veya muadili programlardan edindiği bilgilerle konuya çok vâkıf olamamıştı. Tabii bunların önemini fark eden, yahut bu derslerdeki veya programlardaki eğlenceyi ve pratik bilgi/beceri eğitimini fark edenler bugün mutlu bir hayata sahipler… Sözünü ettiğim kuşak –ki bu satırların yazarı da aynı kuşaktan olduğu için yaşıtlarının sıkıntılarını bu kadar yakından biliyor– büyürken gelişen ‘bilinçli çocuk yayınları’nı hayranlıkla takip ediyor.

Bunlardan son zamanların belki de en eğlenceli ve mutlu edeni Timaş Yayınları’nca yayımlanan Neşeli Etkinlikler serisi olsa gerek. Öyle ki, belki bir klişeyi tekrarlamak olacak ama; çocuk yayını olarak hazırlansa da büyüklerin bile (hatta muhakkak) etkileneceği bir seri bu. Tüm bu imrenme bölümlerinden sonra belirtilmesi gereken bir gerçek var. Pratik öğretimin uygulandığı eğitim metotlarında başarı, daha da önemlisi kişisel gelişim çok daha erken gerçekleşiyor. Becerikli, pratik düşünce formasyonuna sahip, alternatif sunabilen, dahası üreten kişiler olmasını sağlayan eğitim metotlarından en başta gelenidir pratik öğretime dayalı metot. Ayrıca sözünü edeceğimiz etkinliklerle el becerilerine yönelik de bilinçli bir eğitim verileceğini belirtmek gerek.

Yedi kitaplık seride tarif edilen etkinliklerin hepsi kolaylıkla pratiğe dökülebilecek şeyler. 365 Cıvıl Cıvıl Etkinlik kitabında, her gün farklı bir beceriyi geliştirebileceğiniz bir etkinliği öğrenebiliyorsunuz. Kırt Kırt Kâğıt’la eskiden önemsiz gibi gösterilen kes yapıştır’lar sayesinde kâğıtlardan nasıl harikalar yaratılacağını, Bugün Ne Yapayım ile farklı çizim, kesme ve yapıştırmalarla yeni şeyler öğrenebileceğinizi, Çevremi Seviyorum ile evdeki atılacak eskilerin veya gereksiz gibi görünen şeylerin nasıl değerlendirilebileceğini, Becerikli Ellerim ile dünyanın en eğlenceli biçki, dikiş, örgü öğretimini, Benim Tatlı Tariflerim ile
evde küçük tatlılar yapmanın ne kadar kolay olduğunu, Hızlı Taraftara Futbol ile futbolun aslında eğlenceli bir spor olduğunu ve kendi kendinize bir çizgi film yapabileceğinizi göreceksiniz.

Yazının başında andığım kuşaktan yine çok kişi hatırlayacaktır; dönemin gazeteleri günlük maketler verirler ve ailece o maketin yapımında emek harcanırdı.
Dizide tarifi verilen etkinlikler birden fazla kişiyle yapılabileceği gibi tek başına da yapılabiliyor. Bu açıdan baktığımızda yetişme çağında edinilmesi gereken belki de en önemli duygu olan paylaşım duygusunu geliştireceği gibi sosyalleşmeyi de sağlayan etkinlikler. Günümüz aileleri düşünüldüğü zaman ise, eğitimi ‘zor’ olarak adlandırılan tek çocukların da tek başlarına fazlasıyla eğlenebilmelerini sağlayan etkinlikler.

Dizi kitapları, yapılacak etkinliklerde kullanılacak malzemeleri sıraladıktan sonra, zengin görsel malzemeyle destekleyerek nasıl yapılacağını tarif ediyor. Tek
tek her hamlenin gösterildiği tarifler ile başarılı sonuca ulaşıyorsunuz. Tek fark, yeteneğinizi de işe kattığınız zaman ortaya çıkacak çeşitlilik oluyor. Kitapların sağladığı el becerisi pratiklerinin haricinde, görsel bilgi ve estetiğin gelişiminde önemli bir etki sahibi olacağı da muhakkak.

ŞİMDİKİ ÇOCUKLAR ŞANSLI
Günümüzde herkesin teorik olarak sanat eğitimi almasının gerekli olduğuna inanıldığı bu dönemde, sözünü ettiğimiz beceri pratiğinin kazanılması ve estetik bilginin temellerinin atılması açısından da önemli bir dizi Neşeli Etkinlikler dizisi. Bugün çocuk sahibi de olan kuşak üyelerinin çocuklarıyla beraber eğlenerek yapacakları etkinlikler bunlar. Tıpkı kendisine alınan küçük oyuncak trenin, babası tarafından oynanarak bozulduğuna şahit oldukları gibi, onlar da çocuklarıyla beraber oynayacaklar bu eğlenceli oyunları. Ama onlar herhangi bir şeyi bozmadıkları gibi çocuklarının eğitiminde büyük katkı da sağlayacaklar.

Çocuklar kadar büyüklerin de beğeneceği, hattâ televizyonların gündüz kuşağında yayınlanan programların izleyicilerinin bile beğenerek, eğlenerek uygulayacağı etkinlikleri içeriyor serinin kitapları. İnsanın, şimdiki çocuklar çok şanslı demekten başka bir şansı kalmıyor neredeyse…

Becerikli Ellerim
Jane Bull
Çeviren: S. Zehra Şahin
Timaş Yayınları
65 sayfa
Benim Tatlı Tariflerim
Non Taylor
Çeviren: Elif Kıral
Timaş Yayınları
32 sayfa
Show More