İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ders-Sevmez Hamdi’nin maceraları devam ediyor!

Ders-Sevmez Hamdi’nin maceraları devam ediyor!

Yeliz KIZILARSLAN

Belçikalı yazar Zidrou’nun, Godi’nin resimleriyle renklenen çizgi romanı Ders-Sevmez Hamdi, Marsık Yayıncılık’ta maceralarını sürdürüyor. Zidrou’nun öğretmenlik anılarına dayanan Hamdi serisi, hayata ve okula dair çocuklara yaratıcı fikirler sunuyor.

Onu ilk olarak Milliyet gazetesinin çocuk eki Miço’yla tanıdık: derssevmez, nam-ı diğer tembel Hamdi! Sıra arkadaşı Çalışkan Ayşe, köşe yoldaşı İskelet, tesadüfen bulduğu köpeği Dizkapağı ve tabii ki amansız takipçisi öğretmen Sertçıkış’lı Hamdi’nin altı kitaplık serisi, 8 yaşından itibaren her yaştan çocuk için uygun.

Kopyacı, sivri dilli ama bir o kadar yaratıcı ve duyarlı bir çocuk olan Hamdi’yle en büyük rakibi, 10 üstünden 10 alma rekortmeni Çalışkan Ayşe’nin birbirine taban tabana zıt karakterleri, okulda kazanılan başarının ölçütlerine dair hem öğrencilere hem de öğretmenlerine mizahi bir dille eleştirel bir bakış sunuyor.

Serinin ilk kitabı olan, Dalga Derskıran’ın Hazinesi’nde, öğrencilerin ilkokuldan itibaren başlayan kâbuslarını, sınav kaygısı-sıfır alma derdi-yetersizlik cezalandırılma korkusu- yine bir derste gizlice kaleme aldığı romanında –kendinden yola çıkarak– anlatan Hamdi, işe sıfır sayısının güzelliklerini saymakla başlıyor. Hamdi’nin, serinin her kitabında övgüyle devam eden sıfır tutkusu, ezberci bir sistemin ünlü ‘sıfırcı hocalarının’ öğrencilerin tüm yaşamında yarattığı hayal kırıklığını yaratıcı bir biçimde dönüştürme yolu. Bu yüzden, her macerasında, kesirli bölüm numaralarından önceki giriş bölümünde sıfırın önemine değinen Hamdi, yusyuvarlak bir sayı olarak anlattığı sıfırla hayal gücünün kapısını aralıyor.

Derslerde, öğretmeni Sertçıkış’ı dinlemek yerine çizgi roman okuyan ve daima tahtanın bir köşesinde tek ayaküstünde cezaya duran Hamdi, bu düzenli cezalar sırasında anatomi dersinin vazgeçilmez materyali İskelet’le dost oluyor. Yine bir ceza sonrası köşede beklerken tahtada gördüğü bir şifreli mesajla, Saint-Potache Okulu’nun efsanevi tembeli Dalga Derskıran’ın lanetli hazinesinin peşine düşen Hamdi, hazine yerine öğretmen Sertçıkış’la birlikte çölde Çokbilir Tuzakkuran’ın,
‘Dilbilimsel’ kitabına ulaşıyor. ‘İlkokul, esasen dilbilgisi okuludur’ kuralına uygun olarak Hamdi’nin dilbilgisi sorunlarını, bulduğu kitapla çözüyor Sertçıkış.

HAMDİ MİLİTARİZME KARŞI!
Ders sadece kitaplardan, hayat da yalnızca derslerden ibaret değildir diyen Hamdi, serinin sonraki bir kitabında Sertçıkış’ın yerine öğretmen oluyor. Zor ve köhne bulduğu öğrenim sistemini kıyasıya eleştiren Hamdi bir süreliğine de olsa imlâ, çarpım tablosu ya da cebir yerine bol argolu Rap müzik, uzun atlamalı spor dersleri, Faslı sınıf arkadaşının babası sayesinde kuskus pilavı ikramlı coğrafya dersi ve kütüphanede serbest okuma saatlerinden oluşan devrimsel bir müfredat
uyguluyor.

Militarizm ve savaş karşıtı tavrını tüm tembelliğiyle temsil eden Hamdi, kuşaklar boyunca eğitim aracılığıyla sürdürülen aşırı disiplinin aslında öğrencileri bıkkın bir uyuşukluğa hapsettiğini söylemeye çalışıyor. Ders kitaplarının daha modern ve yaratıcı bir dille güncellenmesini de isteyen Hamdi, askeri harcamalara yapılan ödemelerden kısılacak paranın eğitime aktarılması gerektiğini savunuyor.

KOPYACININ SIRRI
Seri boyunca çarpım tablosunu her türlü rüşvete rağmen hasbelkader öğrenebilen, derste asla ders dinlemeyen, uluslararası kopya yarışmasında birinciliği Çalışkan Ayşe’ye kaptıran Hamdi, nihayet sonunda yine bir çarpım tablosu sınavıyla baş başa kalıyor! Derssevmez Hamdi’nin, Ayşe’yle paylaştığı aile sırları, ilk kez yaşadığı aşk, dostluğun değerini ve bireyselleşmenin ilk adımı olan dilsel denetimi öğrenmesi, bıçkın muhalifliği ve okulun sadece ders öğrenilen bir yer olmadığı gerçeği, arkadaşları ve öğretmenleri kadar okurlarını da ikna ediyor.

Kopyacılığın kader, yaratıcılığın ise uzak bir hayal olmadığını gösteren, okul hayatının karanlık sırlarına dönüşen öğrenememe endişesinin dışa vurumu olan tembelliğin kalesi Derssevmez Hamdi’nin maceraları, katılmak isteyen herkese tavsiye edilir.

Ders Sevmez Hamdi – Hamdi Öğretmen
Godi ve Zidrou
Çeviren: Zeynep Kumruluoğlu
Marsık Yayıncılık
95 sayfa
Show More