İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kediden al haberi

Kediden al haberi

G. Mine OLGUN

Kedi Kız Minus, Hans Christian Andersen ödüllü Hollandalı yazar Annie M. G. Schmidt’in kaleminden çıkma eğlenceli ve etkileyici bir öykü. İnsana dönüşen Kedi Minus’un sinemaya da uyarlanmış insanlık halleri, okuyanı hem eğlendiriyor hem düşündürüyor.

Kedi Kız Minus, adı üstünde bir kedi kız. Hikâye bu ya, bir anda genç bir kadına dönüşen sevimli kedi Minus’un, eskiden uzun mu uzun, yumuşacık kızıl tüyleri varmış… Sahibinin bahçeli evinde kız kardeşiyle birlikte mutlu mesut yaşarmış. Bahçedeki leylak ağacının üzerinde yürür, hanımın kucağında oturup mırlar, –her ne kadar bunun için azar işitse de– kuşları kovalar, ‘kedice’ olan ne varsa yaparmış. Ama bir gün insana dönüşmüş…

1970’de yayımlanan Kedi Kız Minus; ismi Hollanda’nın ulusal sembollerinden biri olarak Van Gogh ve Anne Frank ile birlikte anılan Hollanda çocuk edebiyatının en önemli temsilcisi Annie M. G. Schmidt’in en sevilen eserlerinden biri. Çocuk edebiyatının Nobel’i olarak kabul edilen Hans Christian Andersen ödüllü Schmidt, kendisinden önceki dönemin sıkıcı ve didaktik çocuk edebiyatı ürünlerine alternatif, yaratıcı ve oyunbaz olarak nitelendirilebilecek eserleriyle birçok jenerasyonun en sevdiği yazar oldu. Eğlenceli ve etkileyici bir öykü olan Kedi Kız Minus 1971’de Hollanda’da Gümüş Kalem Ödülü’ne layık görüldü.

Kedi Kız Minus, yazıldığı dönem için oldukça yenilikçi olduğu kadar; geriye dönük bakıldığında da nostaljik ve naif duygular uyandırıyor. Renkli televizyonun en gelişmiş teknoloji olduğu bir dönemde, Hollanda’da küçük bir kasabada geçiyor hikâye. Bizim de çok iyi bildiğimiz, o herkesin birbirini tanıdığı, dostluk içinde ortak yaşam sürdürülen, insan ve hayvan sevgisinin çok önemli değerler olarak kabul edildiği, insanların birbirlerine güvenmekten korkmadıkları mahallelere benziyor. Kasabanın bir diğer özelliği, herkesin hayvanları çok sevmesi ve hemen herkesin bir kedisinin olması. Kediler de kapılandıkları yere göre adlandırılıyor: Fırının kedisi, okulun kedisi, gazetenin kedisi, fabrikanın kedisi, belediyenin kedisi vb. ve hepsi kapılandıkları yerin görgü ve bilgisinden nasiplenip kedice olanlar dışındaki özelliklerini buna göre şekillendiriyorlar. Bir de özgürlüğünden vazgeçmeyen ve insanlara asla güvenmeyen Sokak Kedisi var.

Kahramanımız Minus ise, bir gün evden kedi olarak çıkıp, sebebini bilmediği bir şekilde bir insana dönüşür. Artık evde kalamayacağını bildiği için, bavulunu alıp sahibinin evini terk eder. Ancak bir kedi gibi sokaklarda da kalamayacaktır artık. Bu nedenle, mahallenin kedilerinin tavsiyesiyle, çok iyi bir insan olduğunu bildiği Bay Tibe’nin evine sığınır.

Bay Tibe, sadece kedilerle görüşen ve sadece kedilerle ilgili haberler yaptığı için işini kaybetmek üzere olan bir gazetecidir. Mesleği gazetecilik olmasına rağmen çok çekingendir ve insanlara soru sormaktan utanır. Ancak patronu ona son bir şans vermiştir ve eğer gerçek bir haber yapamazsa işten kovulacaktır. Tibe işini kurtarmak için bir haber aranırken, Minus çatı penceresinden içeri girer. Tibe, Minus’un geceyi evinde geçirmesine izin verir. Minus, mırlamaktadır; memnuniyetini başını sürterek belli etmektedir ve bir karton kutunun içinde uyumaktadır. Evet, garip bir genç kadındır ama Tibe’ye işini kurtarmasını sağlayacak haberi vermiştir bile. Malum kediler arasında haberler tez yayılmaktadır.

Böylelikle Minus, Bay Tibe’nin yanında yaşamaya başlar ve ona kedilerden haberler getirir. Bay Tibe çok başarılı bir haberci olmuştur. Kasabanın kedileri onun için adeta bir Kedi Haber Ajansı gibi çalışmaktadır. Bir tek, Okul Kedisi’nin tarih derslerinde duyduklarına itibar edilmemektedir… Çünkü savaş biteli çok olmuştur.

Kedi Haber Ajansı haber toplamak için harıl harıl çalışırken, şehrin önde gelenlerinden ve herkesçe saygıdeğer ve yardımsever biri olarak bilinen fabrika sahibi Bay Elemet’in aslında hiç de iyi bir insan olmadığı ortaya çıkar. Tibe, şahit ve kanıta sahip olmadığı halde, kedi dostlarına güvendiği için bu konuda haber yapar. Ancak yazdıklarını kanıtlayamadığı için işten kovulur. Bu noktada yine yardımına Minus ve kedi dostları yetişir. Hikâyenin nasıl sonlanacağı ve daha fazlası kitapta…

Kedi Kız Minus insanlık hallerine ve karakterleriyle en az insanlar kadar iddialı olan kedilere dair sıcacık bir kitap. Eski bir kedinin insanlık halleri ise oldukça matrak! Meraklıları için: Kedi Kız Minus, 2001 yılında yönetmen Vincent Bal tarafından Minoes adıyla sinemaya da uyarlandı.

Kedi Kız Minus
Annie M. G. Schmidt
Resimleyen: Carl Hollander
Çev: Gül Özlen
Çınar Yayınları / 176 sayfa
Show More