İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir zor yoldan kahraman olma öyküsü

Bir zor yoldan kahraman olma öyküsü

Umay SALMAN

SineKitap’ın bu ayki konuğu, Korkunç Gıcık III. Hıçkıdık serisinin ilk kitabı Ejderhanı Nasıl Eğitirsin. Güçlü kahramanımız Vikingli Hıçkıdık insani zaafları ağır basan, delişmen, afacan ve naif bir karakter. Kitaptan uyarlanan film 2010 Nisan ayında gösterime girmişti!

Hayat zor, ama Kıllı Holiganlar Kabilesi’nin üyesi olmak daha da zor. Gerçek bir savaşçı olmanın yolu ejderhaların can yoldaşı olmaktan geçiyor. Korkunç Gıcık III. Hıçkıdık’ı dikenli dallar, taşlı yollar bekliyor…

Adının önündeki ‘korkunç gıcık’ tamlamasına bakmayın. O işin ironisi. Ne korkunç ne gıcık, lokum gibi bir oğlan. Üstelik o, ‘güçlü, cesur, mükemmel’ kahramanlardan farklı. Çoğu zaman korkak ama her zaman duyarlı, ufak tefek, sıska ama gönlü büyük… Karşınızda günahıyla sevabıyla, en kanlı canlı kahraman, sevimli Viking veleti Korkunç Gıcık III Hıçkıdık.

Korkunç Gıcık III. Hıçkıdık, İngiliz çocuk kitapları yazarı ve illüstratör Cressida Cowell’ın yarattığı naif bir kahraman. Hıçkıdık’ın serüvenlerini anlatan kitapların ortaya çıkmasının altında Cowell’ın küçükken, kız ve erkek kardeşleriyle adada yaptığı kampların etkisi büyük. Cowell bu sıralarda Vikingler’e ilgi duymaya başlamış. Hıçkıdık’ın serüvenlerinin temeli belki de o günlerde atıldı. Naif kahramanımızın maceraları tam sekiz kitapta toplanıyor. Bunlardan üçü; Ejderhanı Nasıl Eğitirsin, Nasıl Korsan Olunur ve Ejderhaca Nasıl Konuşursun, Türkçe’ye çevrildi. Kitapların en ilginç yanı, maceraların Hıçkıdık’ın kaleminden çıkmış gibi yazılması. Zaten Cowell kitap kapaklarında da ‘eski dilden çeviren’ olarak yerini alırken, yazar olarak Hıçkıdık’ı takdim ediyor. Kitaplarda buna uygun olarak bir çocuk dili hâkim. Şahane espriler ve ayrıntılarla dolu olmaları da cabası.

ÖTEKİ OLAN KAHRAMAN
Serinin ilk kitabı Ejderhanı Nasıl Eğitirsin’de Hıçkıdık, çocukluğuna ait gerçek bir öyküyü okurla paylaşarak ejderhaları anlatıyor. Hıçkıdık alışılageldik kahramanlardan farklı. İyi ki de farklı. Bir kere kahramanlara atfedilen cesur, mükemmel, güçlü gibi kalıplardan bir hayli uzak. Hıçkıdık, kelimenin tek anlamıyla ‘öteki’. Bence onu özel kılan da bu zaten. Sıska, korkak, beceriksiz… İri yarı ve barbar Vikingler düşünüldüğünde bizimki hiç de onlardan değilmiş gibi. Korkunç Hıçkıdık’ın huyu güzel ve sevgi dolu. Üstüne üstlük kendiyle de barışık: “Tek kaşını kaldırıp ejderha eğitecek türden bir oğlan değildim. Bu, bir zor yoldan kahraman olma öyküsüdür.”

Neyse, Hıçkıdık’ı övmeyi bir kenara bırakıp hikâyeye dönelim. Avanak Adası’nda yaşayan Kıllı Holiganlar Kabilesi’nin üyeleri güçlü ve korkusuz savaşçılardan oluşuyor. Kabileye girmek ise öyle kolay değil. Bir dizi eğitimden geçmek şart. Eğitimleri tamamlayamayanların sonu ise sürgün. Her savaşçının bir ejderhası olmak zorunda. Bu ejderhalar sahiplerine itaat etmeli, onlara balık tutmalı, tüm emirlerini yerine getirmeli.

Eğitimin ilk aşaması da bununla ilgili. Hıçkıdık’ın da aralarında bulunduğu on yaşlarındaki on oğlan ‘ejderha hazırlık programı’na başlıyor. Ejderhaların uyuduğu mağaraya girip kendilerine uygun bir tane seçecek ve onu eğitecekler. Temel bilgiler eğitimini ise Geğiren Kabadayı veriyor. Bu arada Hıçkıdık yaşadıklarını sadece yazmıyor, resmediyor da. Kitapta adı geçen herkesin resmi var ve altlarında da komik komik yazılar…

Hıçkıdık, öğretmenleri Kabadayı’yı geğirirken çizmiş, altına da not düşmüş: “Temel eğitimden sorumlu hödük.” Kitapta, ejderha eğitmek için Vikingler’in elindeki tek kaynak olan ve Profesör Boştagezen tarafından yazılmış bir kitabın adı da sık sık geçiyor. Hıçkıdık bu kitabın arka kapak resmini de koymayı ihmal etmemiş kitaba. Her ayrıntı gülümsetiyor. Örneğin kitabın fiyatı 1 ufak piliç, 20 istiridye. Karakterlerin isimleri de kitabın dili kadar eğlenceli; İtkokan, Otkafa, Balıkayak, Sümüklüküstah, Siğillidomuz, Çetincevizoğlu, Hızlıyumruk…

Oğlanların hepsi ejderha avına çıkacak. Diğer çocukların çoğu sabırsızlanırken bizimkinin iki kaşı çaresizlikle yukarı kalkıyor. Bu arada Hıçkıdık’ın babası Kayıtsız Zebella, Kıllı Holiganlar Kabilesi’nin reisi. Siz düşünün artık Hıçkıdık’ın üzerindeki mahalle baskısını. En görkemli, vahşi hayvanı yakalaması bekleniyor. O ejderhalar hakkında çok şey biliyor ama bir avcı olarak görmüyor kendini, doğabilimci olarak tanımlıyor hatta.

Neyse, heyecan dolu anlar başlıyor, oğlanlar sırtında sepetleri binlerce ejderhanın olduğu mağaraya dalıyor. Mağaradan hepsi sepetleri dolu çıkıyor ama Hıçkıdık’ı bir sürpriz bekliyor. Bizimkinin ejderhası diğerlerinin yarısı kadar ve sıradan bir ırktan. Dişleri de yok üstelik. Oysa kabile reisinin oğlunun en görkemli ve vahşi hayvanı alması gerekiyordu. Neyse, Hıçkıdık kaderine razı, adını Dişsiz koyduğu hayvanını eğitmek için kolları sıvıyor. Ejderhanın ufaklığı bir yana, Dişsiz tembel mi tembel. Yufka yürekli kahramanımız ejderhasına kul köle oluyor adeta. Onu yatağına bile alıyor, birlikte uyuyorlar. Eğitmek mi? Hıçkıdık’ın
sözünü geçirebildiği yok ona. Onlar sevgi dolu günler geçirirken, kabileye kabul edilecekleri, ejderhalarla birlikte marifetlerini sergileyecekleri gün de yaklaşıyor. Sonrası kitabın kahkaha ve heyecan dolu sayfalarında gizli. Üstelik süprizli bir son bekliyor okuru. Şu kadarını söyleyebilirim ki, Dişsiz’de ne marifetler varmış, Hıçkıdık da tıfıl ama harbi kahramanmış diyeceksiniz.

HIÇKIDIK BEYAZPERDE DE
Hıçkıdık maceraları, kitapların yanı sıra beyazperde de hayat buldu. Serinin ilk kitabı Ejderhanı Nasıl Eğitirsin, Dean DeBlois ile Chris Sanders’in yönettiği animasyonla vizyona girdi.

Filmde olaylar kitaptan biraz farklı gelişiyor. Ancak Hıçkıdık yine tüm kabileden farklı. Savaşçı olmak istemiyor; ejderhaları avlamak yerine onları anlamaya çalışarak iletişim kuruyor. Kahramanımızın ejderhası da kitaptakinden farklı. Dişsiz pek bir heybetli. Hıçkıdık ve Dişsiz’in yolları kesiştikten sonra birbirlerini tanımaya çalışıyorlar ve Hıçkıdık fark ediyor ki, Vikingler’in ejderhalar hakkında bildiği her şey yanlış. Bunu kabileye güç de olsa ispat ediyor. Dişsiz ve Hıçkıdık kabilenin kurtarıcısı oluyor. Şiddet uygulamak yerine karşındaki canlıyı tanımaya çalışmanın önemi ve ‘en iyi’, ‘en güçlü’ gibi genel kabul görmüş değerlerin her zaman doğru olmadığı anlaşılıyor. Özetle hem kitap hem film, esprili şekilde çok önemli noktalara değiyor.

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin
Yazan ve Resimleyen: Cressida Cowell
Çeviren: Mine Kazmaoğlu
Günışığı Kitaplığı
222 sayfa
Show More