İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kendisinin kahramanı olan bir çocuk…

Kendisinin kahramanı olan bir çocuk…

Onat BAHADIR

Charlie Higson’ın yeni bir yorum getirdiği Genç Bond serisinin ilk kitabı Gümüşyüzgeç, ünlü ajanın yetişkinlik öncesi yıllarını anlatıyor. Gözü pek kahramanımızın büyüme yılları da olgunluk çağı gibi hayli gizemli ve maceralı! Genç Bond, Eton’da işlenen bir cinayetin izini sürüyor!

Hemen hepimizde var olan macera duygusunun evrensel bir dil yarattığını ve bunun bazen bir hikâyeyi yaşamak, bazen dinlemek, bazense yazmakla dışarı vurulduğunu söylemek yanlış olmaz. Masallar örneğin, hangi dilde yazılmış olurlarsa olsunlar, herkesin kolaylıkla anlayabileceği bir dünya sererler önümüze. Türlü tehlikelerden geçerek kötülüğü yenecek gözü pek bir kahraman olmayı, yahut böyle bir kahramanın heyecan dolu öyküsünü dinlemeyi reddedecek fazla kişi olmasa gerektir. Aslında karmaşık bir kurgu ya da bizi derin düşüncelere salacak olaylar sahnelenmez bu öykülerde. Yine de gözümüzü bir an olsun ayıramadan okuruz onları.

Ian Fleming’in 1952 yılında yarattığı James Bond karakteri kastettiğimiz türden bir kahraman ve hikâyedir. Bond, açgözlülüğü ve hırsları yüzünden insan hayatını gözden çıkaran kötücül karakterleri gözü pekliği ve eğitilmiş yetenekleri sayesinde alt eder. Evet, bir devlet ajanıdır. Fleming onu İngiliz bir casus olarak çizmiştir. Ancak mücadele verdiği suçlular tüm dünyayı tehdit eder. Öyle zor görevlere atanır ki Bond, her seferinde büyük bir zekâ oyununun ve çeviklik sınavının tam ortasında kalır. Defalarca sinemaya uyarlanmasının altında bu aksiyon başarısı yatar. Fleming öldüğü 1964 yılına kadar, Bond karakteri etrafında birçok roman ve hikâye yazmıştır. Fakat bugün elimizdeki Bond hikâyeleri sadece onunkilerle sınırlı değil!

GENÇ BOND ETON’DA
James Bond, yaratıcısı Ian Fleming’ ten sonra da kurgulanmaya, yazılmaya devam etti. Kingsley Amis, John Pearson, John Gardner, Raymond Benson sonraki yıllarda yeni Bond hikâyeleri üreten yazarlar oldular. Ancak Charlie Higson’a kadar, yetenekli ajanın çocukluğuna dair kapsamlı bir fikrimiz yoktu. Nasıl bir çocukluk geçirmişti? Çocukken de bu kadar cesur muydu? İçine mi kapanıktı, yoksa sosyal bir kişiliği mi vardı? Anne ve babası nasıl insanlardı? Tüm bu ve benzeri sorular, Bond hayranları için elbette hayal ve merak konusuydu.

Higson, kaleme aldığı Genç Bond serisiyle, belli ki hem kendisinin hem de Bond hayranlarının merakını gidermeye karar vermiş. Yazarın şimdilik dört kitaba tamamladığı serinin ilk kitabı Gümüşyüzgeç nihayet Türkçe’de yayımlandı.

Peki Charlie Higson nasıl bir Genç Bond yaratmış? “Eton”, “İskoçya” ve “Şato” adlı üç bölümden oluşan Gümüşyüzgeç, Sudaki Kan isimli kısa bir hikâyeyle açılıyor. Bir oğlan çocuğunu, özel bir mülkün etrafını çeviren aşılması güç bir çitin önünde görüyoruz. Çocuğun oraya ilk gelişi değil. Çitin üstünde büyük harflerle, “Uzak Durun! Özel Arazi. İzinsiz Girenler Vurulur.” yazısı görülüyor. Tabelanın hemen altına ise öldürülüp çite asılmış, çürümekte olan tavşan, tilki ve kargalar var. Ancak çocuk pek oralı görünmüyor. Az sonra yanında balık tutmak için olta getirdiğini anlıyoruz.

Akşam saatlerine doğru içeri giriyor ve gölde avlanmak için kuytu bir kaya dibi arıyor. Zira etrafta elinde silahla dolaşan nöbetçiler var. İlk balık kancaya takılana kadar her şey yolunda… Ancak sonrası biraz trajik! Neyin nasıl olduğunu, çocuğun neden gölün sularına gömüldüğünü anlamamıza izin vermiyor yazar. Ve ilk bölüm “Eton”u okumaya, aklımız bu çocuğa takılı başlıyoruz.

Eton, İngiltere’nin en eski ve disiplinli kolejlerinden biri. Genç Bond bu kolejin koridorlarında çıkıyor karşımıza. Henüz ilk günü okulda… Günler geçtikçe alışıyor ama başı biri büyük, biri küçük iki belaya giriyor. Küçük olanı, okulun sınırları içinde çözmesi mümkün, ama büyük olan için yazar bizi başa döndürüyor ve Genç Bond’un çitin içindeki Şato’ya ve göldeki gizemli tehlikeye meydan okumasını sağlıyor. Elbette bu olana kadar onun hakkında daha birçok şey öğreniyoruz…

Higson’ın yarattığı merak duygusunun katili olmamak için daha fazla söz etmek istemiyorum romandan. Ancak Bond maceralarına giriş yapmak ya da kaldığı yerden değil de sürprizli bir yerden devam etmek isteyen genç yaşlı herkesi Gümüşyüzgeç’i okumaya davet ediyorum.

Genç Bond 1 – Gümüşyüzgeç
Charlie Higson
Çev: Niran Elçi
Tudem Yayınları / 392 sayfa
Show More