İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çiziktirdim, boyadım, giydirdim…

Çiziktirdim, boyadım, giydirdim…

Elif TÜRKÖLMEZ

Desen Yayınları’ndan çıkan ‘Çiziktir, boya, giydir’ çocukların eğlenirken yaratıcılıklarını da sergileyebilecekleri harika bir kitap olmuş. Kitapta İrem ve Yaprak adlı karton bebekler için hazırlanmış yüzlerce kostüm, aksesuar ve eşya var. Size kesip boyamak ve giydirmek kalıyor!

Çocuk edebiyatına ucundan da olsa bulaşmama vesile olduğu için editörümüz Aslı Tohumcu’yu her vesilede iyilikle anardım, ama bu defa binlerce teşekkür göndermek istiyorum kendisine. Onun sayesinde bu ayki yazımı yazarken hakikaten çocukluğuma döndüm. 12 yaşında bir kız çocuğu
gibi ‘çiziktirdim’, ‘boyadım’, ‘kestim’, ‘giydirdim’.

Jessie Eckel’in hazırladığı, Desen Yayınları’ndan çıkan pembe kapaklı kitap
elime ulaştığında gözlerim kocaman açıldı ve klasik bir cümle çıktı ağzımdan, “Biz çocukken böylesi yoktu şimdikiler çok şanslı”!

Yoktu ama gerçekten de. Kâğıt bebek sahibi olmak için ya gazetenin verdiği promosyonu kaçırmayacaktınız ya da annenizin çizdiklerine razı olacaktınız. Ben kâğıt bebek giydirmeyi pek seven bir çocuk olarak gazetenin verdiği ‘Naim Süleymanoğlu’ kâğıt bebeğine elbiseler giydirdiğimi hatırlarım. Ünlü halterci Süleymanoğlu o zamanlar, şimdi hatırlayamadığım bir başarıya imza atmış, gazeteler de cep herkülünün kartondan maketini vermişti. Benden kaçar mı, giydiriverdim Süleymanoğlu’na balo elbiselerini, taktım saçına perukları.

‘Çiziktir, boya, giydir’ adlı kitapta iki tane karton bebeğimiz var: İrem ve
Yaprak. İrem ile Yaprak için hazırlanmış, size sadece boyama kısmı kalan
özel giysiler olduğu gibi, onlar için tamamen baştan yaratacağınız kıyafetler
de var. Ben bu konuda bir Coco Chanel olmadığımı, ortaya ‘eh işte’ tadında vasat bir şeyler çıkacağını biliyordum ama sonuca bakılırsa benden ya modacı olmazmış ya da çılgınları giydiren deli dahi bir modacı olurmuş. Sarılar, pembeler, yeşiller derken kafama göre giydirdim kızları.

KENDİ TASARIMINI YARAT
Yeşil elbisenin altına turuncu botlar, balo elbisesinin üzerine şnorkel derken ‘çılgın’ bir tasarımcı gibi hissettim kendimi. Çok zevkliydi! İrem’le Yaprak için hazırlanan özel dolaplar da var kitabın içinde. Çocukların ilgisini çeker belki ama ben kendi dolabını toplayamayan, ‘bırak dağınık kalsın’ felsefesine gönül vermiş biri olarak kızların elbiselerini de dolaba
kaldırmaya lüzum görmedim. Ama siz çocuklara dolap toplamayı öğretmeye buradan başlayabilirsiniz. Bu arada kitabın içinde sadece boyayarak tamamlanan ve kesilmesine gerek olmayan bölümler de var. Örneğin, ‘İrem’in şapkasını çiçeklerle tamamla’ ya da ‘Yaprak’ın eline bir kova çiz’ yazıyor ve çocuklar burada hayal güçlerini devreye sokuyor. Gerçi kitapta çocukların hayal güçlerini devreye sokmadıkları bir bölüm yok. Bir
yerde desen çiziyorlar, bir yerde boyuyorlar. Giysilerin birbiriyle uyumu, uyumsuzluğu derken insan hakikaten yaratıcı bir iş yaptığını hissediyor.

Şunu da söyleyeyim. Bu kitap sadece kız çocukları için değil. Artık şu kitaplardaki, oyuncaklardaki cinsiyetçi anlayışı kaldıralım. Erkek çocuklar da kâğıt bebek giydirebilir.

Bu iki sevimli bebeğin her ortamda giyebilecekleri yüzlerce kıyafet, aksesuar ve kullanabilecekleri eşyayı içeren ‘Çiziktir, boya, giydir’ tüm çocuklar için yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri önemli bir kitap. Çocuklar için bir kitabı dilediğince karalayıp kesmenin zevki de cabası… Geriye bir kutu boya, pul, sim gibi süsler almak ve zevkle kesip biçmek kalıyor.

Çiziktir, Boya, Giydir
Yazan-Resimleyen: Jessie Eckel
Çeviren: Yaprak Önen
Desen Yayınları / 160 sayfa
Show More