İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çocuklar büyüdükçe soruları da ‘büyür’…

Çocuklar büyüdükçe soruları da ‘büyür’…

Çağlayan ÇEVİK

Matthieu de Laubier, Marie Aubinais, Gwénaёlle Boulet ve Catherine Proteaux’tan oluşan bir uzman ekibin hazırladığı Yaman ve Onun Bitmek Bilmeyen Soruları, çocuk sorularına mantıksız yanıtlar veren yetişkinler için de iyi bir kaynak.

Zaman zaman çevrenizdeki çocukların, birbirinden tuhaf ve kesinlikle sonu gelmeyecekmiş gibi görünen sorularına tesadüf etmişsinizdir. Şöyle bir çevrenizdeki 5-6 yaşlarında olan çocukları düşünün. Ne çok soru sorarlar tek bir konuyla ilgili olarak. Bu ne, niye, ama neden, nasıl, ne zaman? Sabırla cevap verirsiniz ve tam bittiğini sandığınız anda başa dönerler; bu ne, niye…

Çünkü merak çocukların hayatı ve dünyayı öğrenmelerinin en önemli yoludur.

Zincirleme halinde gelen bu sorulara onun için mantıklı bir yanıt vermediğiniz, veremediğiniz zaman tekrar başa alınarak “neden”le devam edip sizi içinden çıkılmaz bir duruma sokabilir. Aslında bilinmesi gereken bir şey var ki, bir çocuğun sorduğu soruyu geçiştirmeden hakkıyla yanıtlamaya çalışmak gerek.

Zira verdiğiniz cevaplar onun hayatı algılamasını, dünyayı anlamlandırmasını kolaylaştıracaktır. Matthieu de Laubier, Marie Aubinais, Gwénaёlle Boulet, Catherine Proteaux’dan oluşan uzman bir ekibin hazırladığı Yaman ve Onun Bitmek Bilmeyen Soruları ebeveynlerin veya çocukların yakın çevresindeki diğer bireylerin, sonu gelmeyen bu sorulara nasıl cevap vermesi gerektiğini örnekliyor.

Eğlenceli çizimleri ve renkli içeriği sayesinde çocukların merak ettikleri/ edecekleri konular hakkında fikir sahibi olurken, aynı zamanda çevreleriyle etkileşime girmelerini de sağlayacak, onları erken yaşta hayata hazırlayacak bir kitap, Yaman ve Onun Bitmek Bilmeyen Soruları.

Hiç merak ettiniz mi çocuklar durup dururken neden, “Ben nasıl doğdum?” diye sorar. Buna hâlâ, “Seni leylekler getirdi yavrum!” cevabını veren var mı bilinmez, ama bir dönem buna inananların var olduğunu biliyoruz.

Çocuk bu metafizik soruyu aslında içgüdüsel olarak sorar ve kendisine gerçekten mantıklı bir cevap verilmediği takdirde, ileride nelere yol açacağı
kestirilemez bile. Sözünü ettiğimiz kitap buna benzer 12 ana konu başlığı ve bu başlıklara bir çocuğun sorabileceği türden örnekleri içeriyor. Bunları biraz açıklamak gerekirse; neden birbirimize benzemiyoruz konusu üzerinden insanların ve kültürlerin farklılığı anlatılıyor diyebiliriz.

YAMAN HAYATA HAZIR
Niye birbirimize vururuz konusu ile güçlü olmanın ne olduğu, gücü kötüye kullanmanın nelere sebep olacağı anlatılıyor. Nasıl dünyaya geldik sorusu ile meşhur leylek veya anne karnı ikileminin nasıl mantıklı bir şekilde ortadan kalkacağı anlatılıyor. Niye her istediğimizi yapamıyoruz sorusu ile özgürlüklerin, başkalarının haklarının ne kadar önemli olduğunun veya neleri yapabilip neleri yapabilemeyeceğimizin önemi ortaya konuyor.

Diğer konular ise sırayla; “Neden korkarız?”, “Dünya nasıl oluştu?”, “Ama bu haksızlık”, “Niye okula gidiyoruz?”, “Neden evsiz insanlar var?”, “Niye kötüler var?”, “Benim babam”, “Ölüm nedir?” başlıklarını taşıyor. Her konu başlığı için yedi ayrı soru soran Yaman’a kimi zaman annesi, kimi zaman babası, kimi zaman babaannesi, kimi zaman dedesi ve kimi zaman da öğretmeni verdikleri cevaplarla onu hayata hazırlıyorlar.

Bu sayede arkadaşlarıyla, tanımadığı insanlarla, genel sosyal çevresiyle, anne babasıyla ve doğal olarak hayatla kurduğu ilişki belli bir mantık çerçevesine oturabiliyor. Zira çocuklar sandığımızdan daha yetenekli ve zekiler. Dolayısıyla onlara verdiğimiz cevapların da bu zekâ ve yeteneğe karşılık gelmesi gerekiyor. Kitabın sonunda yer alan ebeveynlere özel bölümde ise işlenen her konu başlığının detaylı izahatı bulunuyor.

Yazar ekibi, doğru cevabın çocuklar için neden gerekli olduğunu ve hangi kelimeleri seçmenin doğru olacağını anlatıyor. Herkesin çocuk psikolojisinde uzman olmadığını kabul etmemiz gerektiğine göre, bu kitap sonu gelmeyecek gibi görünen sorulara nasıl cevap vereceğimiz konusunda biz yetişkinlere kılavuzluk ediyor.

Yaman ve Onun Bitmek Bilmeyen Soruları
Matthieu de Laubier, Marie Aubinais,
Gwénaёlle Boulet, Catherine Proteaux
Çeviren: Duygu Dalgakıran
Timaş Yayınları / 218 sayfa
Show More