İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Modern, perili bir Pollyanna öyküsü

Modern, perili bir Pollyanna öyküsü

Umut ÖZCAN

Canan Tan, Beyaz Evin Gizemi adlı romanında yaz tatilini aileleriyle birlikte Dostlar Sitesi’nde geçiren bir grup çocuğun öyküsünü anlatıyor. Sitenin yakınındaki duvarlarla örülü, görkemli beyaz evin sırrını çözmeye çalışan çocukları sımsıcak bir dostluk macerası bekliyor.

“Yemyeşil çimenler, mis kokulu rengârenk çiçekler ve masmavi bir havuz…” Bu cennetimsi güzelliğin içine serpiştirilmiş yirmi tane minnacık, masal evinden oluşan Dostlar Sitesi’ne hoş geldiniz! Şehrin kir pasından ve gürültüsünden uzakta, mütevazı bir yazlık öğretmenler sitesi Dostlar Sitesi. Eray ve ablası Nilay, okullar kapandıktan sonra yeni taşındıkları evlerinde, anne ve babalarıyla, ilk defa yaz tatillerini geçiriyorlar. Babalarının okuldan çalışma arkadaşı olan Nihat Bey Amca’nın da, eşi Güler Hanım ve oğulları Korhan’la birlikte yan evde oturuyor olması çocuklara kalabalık ve neşeli bir tatil geçirme fırsatı veriyor.

Taşınma telaşının ardından Güler Hanım’larda yenen mantılı ve cevizlihelvalı yemeğin lezzeti ise tatil keyfine ayrı bir tat katıyor. Kısa bir dinlenmenin ardından, akşamüstü, Nilay, Eray ve Korhan diğer site komşularının çocukları Burak, Burcu, Levent, Zeynep ve Sinem’le birlikte site turuna çıkıyorlar. Çocukların, bu tur sırasında keşfettikleri ‘beyaz ev’ tüm tatillerini gizemli bir maceraya çeviriyor! Sitenin yamacına kurulu olan ve geceleri tüm ışıkları yanan muazzam büyüklükteki ışıl ışıl beyaz ev; yüksek duvarlarla örülü, etrafı demir parmaklıklarla çevrili, bahçesinde iki azman köpeğin beklediği adeta perili bir ev.

Bir gün sitenin dışında bisiklete binerlerken, farkında olmadan beyaz eve yaklaşan çocuklar, evin önüne yanaşan koyu renk bir arabadan inen takım elbiseli, kara gözlüklü, elinde kahverengi deri bir çanta taşıyan bir adam görüyorlar. Tam o sırada havlayan köpekler, bu esrarengiz olaya iyiden iyiye gizem katıyor. Beyaz ev hakkındaki endişeleri iyice artan kafadarlar, bu küçük sırlarını anne ve babalarıyla paylaştıklarında ise, alaycı tebessümlerden başka bir yanıt bulamıyorlar.

GİZEM ÇÖZÜLÜYOR
Dedektifçilik oynamaları yasaklanan çocuklar, bir süreliğine tatil keyfine dalıyorlar. Bu arada, sitenin tonton ‘Şeker Bakkal’ından bisküvi ve gofret alışverişi yaparken, Türkçe kurallarına riayet etmeyi de öğreniyor Korhan ve Eray! Göbekli ve şirin bakkal amca, çocukların neden dükkânına market yerine bakkal dediğini sorması üzerine, ‘market’ kelimesi Türkçe olmadığı için tabeladaki ‘Şeker Bakkal’ yazısını asla değiştirmeyeceğini söylüyor. Yazar, bu örnekle Türkçe olmayan bir kelimenin dilimizi kirletmesini kıyasıya eleştiriyor.

Çocuklar, muhteşem güzellikteki sitede havuz, uyku, bisiklet turları, futbol, kitap okuma ve dinlenme saatleri derken bir süreliğine beyaz evin sırlarından uzaklaşıyorlar. Bir gün yine sitenin uzağında futbol oynarlarken, topları beyaz evin bahçesine kaçınca bu gizemli ev yaşamlarına olanca hızıyla geri dönüyor. Topu almak için gittikleri bahçede karşılaştıkları sarışın güzel hanımsa Eray’ı büyülüyor. Birkaç gün sonra aynı hanımla bakkalda karşılaşan Eray, onun beyaz evin sahibi olan İpek Hanım olduğunu öğreniyor.

Bir süre sonra, İpek Hanım’la tekrar karşılaşan Eray, onun daveti üzerine beyaz evi ziyaret ediyor. Evin güzelliği karşısında çok şaşıran Eray, perili bir ev yerine son derece konforlu ve normal bir ev buluyor karşısında! Ama beyaz evin sırrı bununla bitmiyor. Beyaz evin kocaman bahçesinde geçen bir başka ziyaret sırasında iki kafadar, İpek Hanım’ın bir araba kazası sonrası yürüyemeyen oğlu Murat’ı keşfediyorlar. Asıl sır ise, kazadan sonra yaşama küsen Murat’ın, ailesinin ve doktorlarının tüm ricalarına rağmen korkudan ameliyat olmayı reddetmesi.

Çocuklar, bu sırrı öğrendikten sonra sıklıkla Murat’ı ziyarete gidiyor. Ve Eray, küçük bir tartışma esnasında Murat’a, korkmak yerine hayatta ameliyat olmak gibi bir şansa sahip olduğu için sevinmesi gerektiğini söylüyor. Kısa süren bir küskünlükten sonra bir gün, Eray’ların kapısını çalan Murat yaz sonunda ameliyat olacağı müjdesini veriyor arkadaşına.

Canan Tan’ın, modern bir Pollyanna öyküsü olan kitabı, sıcak yaz günlerinde çocuklara yaz tatilinin yanı sıra tatillerde gelişen sürpriz dostlukların, unutulmaz mutluluklarını hatırlatıyor.

Beyaz Evin Gizemi
Canan Tan
Resimleyen: Gözde Bitir Sındırgı
Altın Kitaplar / 110 sayfa
Show More