İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Rita’ya nasıl bir son yazardınız?

Rita’ya nasıl bir son yazardınız?

İnci ÖZGÜR

Çocuk yazarımız İnci Özgür bu ay, Gianni Rodari’nin Masallar ve Kurgu Masallar adlı kitabı ile Jean Bernard Pouy’un Haylazlar Kitabı’nı anlatıyor. Yazarımız, ayrıca yaz tatilinde gezilebilecek güzel bir mekân olarak ise ziyaret ettiği Arkeoloji Müzesi’ni öneriyor! Gelin, ona kulak verelim…

Kocaman bir yazın bittiğine inanamıyorum. Eylül de yazdandır diyenlere, hava çok sıcak olduğu için inanıyorum elbette, ama eylül demek bana okulların açılmasıyla ilgili hazırlıklar demek gibi geliyor. Ders kitapları, defterler, forma, eşofman… Bunları yazdığım için okulu sevmediğimi düşünmeyin (zaten bütün yıl okulumu sevdiğimi yazmıştım). Sadece yapacağım daha çok şey vardı diye düşünüyorum. Annem ve babam hâlâ izne çıkamadıkları için biz de kardeşimle hep İstanbul’da kaldık.

Yaz boyunca İstanbul’da yapacak çok şey vardı, pek çok müze gezdik. Gezdiğimiz müzeler içinde Arkeoloji Müzesi çok etkileyiciydi. Müzenin bir çocuk bölümü de var ama maalesef kapalıydı. Ben de internetten bir araştırma yaptım. Çocuk Müzesi’nde çocukların içine girip oynayabilecekleri bir Troya atı varmış. Ayrıca beş bin yıl önce yaşamış Sümerli çocukların, çivi yazısını öğrenebilmek için kil tabletlere yaptıkları yazı alıştırmalarını da sergiliyorlarmış. Müze yetkililerinden ricam, bu bölümü en kısa zamanda açmaları.

Okuduğum kitaplar arasında beni çok etkileyen birini size anlatmak istiyorum: Gianni Rodari’nin Masallar ve Kurgu Masallar’ı. Masallar içinde özellikle Altın Saçlı Kız Çocuğu oldukça etkileyici. Saçları ince altın tellerden oluşan sarışın Rita’nın öyküsü. Düşünün bakalım, saçlarınız altın olsaydı başınıza neler gelirdi! Önce çok iyi bir şey olduğunu düşünürdünüz değil mi? Masalda da aynen böyle oluyor, Rita’nın annesi ve babası kızlarının saçı sayesinde günden güne zenginleşiyorlar.

BİRAZ ANLAYIŞ LÜTFEN!
Ama her zenginlik gibi bunun sadece kendilerine ait olmasını istedikleri ve kızlarının başına bir şey gelmesinden korktukları için, Rita’yı eve kapatıyorlar. Masalda söylendiği gibi kızın güzel altın saçları onun kafesi olmaya başlıyor böylece. Masalın devamını anlatmayacağım. Siz tahmin edin, ama mutlu bir sonu olduğunu söylesem, acaba Rita için nasıl bir son yazardınız?

Kitapta ayrıca babalarının vasiyeti üzerine bir yıl birbirlerine bir iple bağlı yaşamak zorunda olan üç erkek kardeşin başından geçenleri anlatan bir masal var: Birbirine Bağlı Üç Kardeş. Bu masalı annem okusa, “Ben size birbirinize bağlı kardeşler olmanızı boşuna öğütlemiyorum,” diyecektir eminim. Oldukça değişik bir hikâye. Biraz akıldışı, ama okudukça akıldışı oluşuyla değil de, kardeşlerin birbirlerine neden bağlı kalmaları gerektiğiyle ilgilenmeye başlıyorsunuz. Zaten masalın sonunda onlar da, babalarının öğüdünü dinlemedikleri için çok pişman oluyorlar.

Okuduğum kitaplar arasında anneme en çok göstermek istediğim ise Haylazlar Kitabı. Alt başlığı Söz dinlemezler ve öteki dâhilerin anıları. Bugün pek çok şeyin mucidi ya da en iyisi olduğunu bildiğimiz insanların çocukluk öyküleri anlatılıyor bu kitapta. Kimler mi var; Napoleon Bonaparte, Charlie Chaplin, Agatha Cristie, Gustave Flaubert, Pablo Picasso. Bu kitabı anneme neden okutmak istediğim çok açık değil mi? Ondan yaramazlıklarıma biraz anlayış göstermesini istiyorum da ondan. Sürekli bir şeyler merak ettiğim için sorularımdan bunaldığını biliyorum ama ya ben de onlar gibi biri olacaksam…

Kitap ayrıca düzenlemesiyle de övülmeye değer, resimleri ve çizimleri tek kelimeyle muhteşem. Acaba Türkiye’nin ünlü ve dâhi insanları için böyle bir kitap yapılamaz mı? Size sorayım böyle bir kitap yapılacak olsaydı, sizce kimler bu kitapta yer alırdı? Benim aklıma gelen birkaç isim var: Hezarfen Ahmet Çelebi, ressam Osman Hamdi Bey, romancı Fatma Aliye Hanım, matematikçi Cahit.

Cevaplarınızı bana yazın olur mu?

Gianni Rodari
Masallar ve Kurgu Masallar
Resimleyen: Sedat Girgin
Çeviren: Eren Cendey
Can Çocuk / 96 sayfa
Jean Bernard Pouy
Haylazlar Kitabı
Resimleyen: Serge Bloch
Çeviren: Anne Blanchard
Marsık Yayıncılık / 128 sayfa
Show More