İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yeni hikâyelere yelken açtıran yolculuklar…

Yeni hikâyelere yelken açtıran yolculuklar…

Umut ÖZCAN

Seza Kutlar Aksoy, Aşk Kalır adlı gençlik romanında kültürlerarası tanışıklık sağlamak için öğrenci değişim programıyla Türkiye’yi ziyaret eden gençlerin aşk ve dostluk hikâyelerini anlatıyor. İngiliz Laura ile Alman Erik’in Türkiyeli arkadaşlarıyla paylaştıkları anılar unutulacak cinsten değil.

Öğrenci değişim programıyla yurtdışından Türkiye’ye hem dil öğrenmek hem de yeni arkadaşlıklar yaşamak üzere gelen İngiliz Laura ile Alman Erik’in, İstanbul’da kesişen öykülerini anlatıyor Seza Kutlar Aksoy, Aşk Kalır adlı gençlik romanında. Deniz adlı Türk öğrencinin evine misafir olan Laura’nın, daha uçakta başlayan ev ve aile özlemine eklenen erkek arkadaşı Phil’le aralarındaki sorunlar, genç kızı, Türkiye’de kendini keşfetmesini sağlayacak bir içsel yolculuğa çıkarıyor.

Deniz’inse, Laura’nın Türkiye’ye gelişinin kızının İngilizcesini geliştireceğini düşünen, kendine güvenli ve güzel bir kadın olan annesinin anlayamadığı başka sorunları var.

Yalnızlık, bunalım ve özgüvensizlik gibi ergenlik çağının getirdiği türlü problemin yanı sıra, Laura’yla konuşacak kadar İngilizcesi olduğuna inanmaz Deniz. Annesinin kendisinden daha uygun olacağını düşünür bu konuda. Ergenlik çağında, anne-kız arasında yaşanan iletişimsizliğe iyi bir örnek olarak, ‘yabancı dil bilgisinin yetersizliği hissini’ verir yazar.

Romanın başında Deniz’in, yabancı konuğunun gelişinden hemen önceki tedirginliği, tamamen bu örnek üzerinden anlatılır. Ancak gerçek tabii ki bambaşkadır. Kültürlerarası etkileşimin sağlayacağı tüm duygusal ve pratik zenginliğin ötesinde, gündelik dilde yabancı addedilen kimselerle gerçekleşecek ilk buluşmanın verdiği muazzam bir tedirginlik hissi kaplar insanı. O kişi hele de gençse, tedirginliği daha da artar. Kendi dilinde gerçekleşmeyen bir buluşma, salt bir eğitim öğretim aracına dönüştüğünde yaşanılacak sürprizler bilinmez.

Seza Kutlar Aksoy da Aşk Kalır’da tam da bu tesadüfî, sürpriz dostluklara değiniyor. Korkulan, karın ağrısı, yürek sancısı çektiren ‘yabancı dil öğrenmenin aracı’, ‘gerçek yabancının’ hiç de korkulacak bir varlık olmadığını anlatıyor genç okura. Sizi sınava sokmayacak, dil bilginizi ölçmeyecek ve her kelimenizde kusur aramayacak kişidir o.

UFUKTAKİ SÜRPRİZ AŞKLAR
Gerçek bir tatil keyfinin ve dostluğun habercisidir aslında, değişim programıyla gelen bu yabancı. İşte Deniz’lerin, önce Boğaz’a nazır dubleks apartman dairelerine, ardından sofralarına ve nihayet Deniz’in cıvıl cıvıl döşenmiş odasına misafir olan Laura, Deniz için tam da böyle bir insandır. Laura ise Türkiye’deki ilk gününde, Deniz onunla konuşmaya çekindiği için annesinin ağırladığı yabancı ve değerli bir misafirdir.

Uçaktan itibaren taşıdığı, ‘tanımadığı insanlar arasında ne yapacağını bilememe’ duygusu Deniz’in az konuşan, otoriter babasıyla pekişir. Kendi kaygılarını, kültürel farklılığın ve misafir olmanın verdiği özgüvenle aşan Laura, ilk günün rehavetinin ardından, ertesi sabah Deniz’e yaptığı küçük bir şakayla aralarındaki gerginliği sona erdirir. Böylelikle Deniz’in de İngilizcesinin hiç fena olmadığı anlaşılır!

İstanbul’daki tarihi, turistik ve sanatsal mekânları birlikte gezen ikili kısa sürede çok iyi anlaşır. Pera bölgesine ve polisiye romanların kraliçesi Agatha Christie’nin kaldığı Pera Palas Oteli’ne karşıysa ayrı bir merak ve heyecan duyar Laura. Ünlü yazarın gizemli aşk öyküsünü de öğrenir. Asıl sürpriz ise Laura, Deniz’in erkek arkadaşlarıyla tanıştıktan sonra gerçekleşir ve yeni aşklar, flörtler başlar. Ama Laura’yı İstanbul’da aşkla tanıştıran şey, klasik Türk musikisidir. Büyük bir hayranlıkla, Boğaz gezintileri eşliğinde, eski şehrin güzelliklerini musikiyle tanır Laura.

GENÇLER BULUŞUYOR
Diğer taraftan, Laura’nın uçakta tanıdığı kaba, kılıksız görünüşlü, ama iyi niyetli Alman genci Erik de, İzmir’de misafir olacağı Bahri ve Umut kardeşlerin evine varmıştır. Ama kısa bir süre sonra üç genç, İstanbul’u gezmek için yola çıkarlar. Bahri’nin babasının tuttuğu küçük ve şirin evde yaşayacak üçlünün aklı şehrin gece hayatındadır. Erik’in uçakta telefon numarasını aldığı Laura’yı aramasıyla nihayet tüm misafir öğrenciler İstanbul’da buluşur.

Umut’la Laura arasında başlayan aşk tatilde kısa sürse de ülkelerine döndükten sonra görüşmek üzere sözleşirler. Deniz ve Erik de bu aşkla başlayan etkileşimden nasiplenir. Zorunlu başlayan kültürlerarası bir yolculuk, bu gençlerin birbirlerini aşkla tanımalarına sebep olur. Kültür ve dil de en iyi aşkla öğrenilir denmez mi?.. Romanın son sürpriziniyse Laura yapar: Tüm yaşadıklarını bir romana dönüştürür.

Aşk Kalır
Seza Kutlar Aksoy
Tudem Yayınları / 208 sayfa
Show More