İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir dost ki kardeşten öte!

Bir dost ki kardeşten öte!

Nareg BARAN

Bugün Bir Şey Öğrendim: Arkadaşlık adlı kitap, çocuklara arkadaşlık kurma yolunda kılavuzluk edecek kilit başlıklar içeriyor. Kitapta, “En iyi arkadaş nedir?”, “Bazen neden arkadaşına hayır demek gerekir?” gibi sorulara yanıt olacak resimli hikâyeler var.

Mahallede ip atlayıp, top sektiren mutlu çocuklardan olamadım… Gerçi apartman boşluklarında evcilik ya da camdan sepet sarkıtıp bakkalcılık oynamak gibi müstesna hoşlukları tatmadım değil, ama aileniz biraz fazla koruyucu mizaçtaysa, sizi sokakta başınıza gelebilecek korkunçluklardan koruyabilmek için hep içerde ve yalnız başınıza tutar. Varsa evin diğer kardeşleri oyun arkadaşı açlığınızı biraz giderebilse de, sonunda daha büyük olan diğerinden sıkılır ve kaçınılmaz yalnızlığınıza geri dönüp kendinize hayali arkadaşlar yaratmak zorunda kalırsınız.

DOSTLUKTA KİLİT HATALAR
Ve okul yılları kapınızı çaldığında, matematik ve fenin yanındaki en ağır dersi öğrenmekle cebelleşirsiniz: Arkadaşlık!

İtiraf edeyim, bu dersten çoğu kez çakmış biri olarak Bugün Bir Şey Öğrendim: Arkadaşlık adlı kitap âdeta dimağımı açtı ve yüzümü güldürdü, çünkü şimdiki çocukların kitaptaki hikâyeleri okuduktan sonra kurabilecekleri sağlam ve gerçek dostlukları hayal ettim. Burada sağlam ve gerçek kelimelerinin altını çizmekte fayda var; çünkü arkadaşsızlıktan muzdarip bizler, geçmiş denemelerimizdeki hatalarımızın ceremesini çekmekteyiz… O hatalar, kendin olamamak, arkadaşının gerçekten ne istediğini düşünmeden hareket etmek, yeri gelince ona hayır diyememek, kaybetme korkusuyla anlamsızca kendinden uzaklaştırmak ya da açgözlüce hep yanında tutmayı istemek! İşte elimdeki kitap bu kilit hatalara eğiliyor ve keyifle okunacak masallar ışığında, çocuklar için önü açık bir yol çiziyor.

Susam, Nane, Badem ve Üzüm isimlerindeki dört ufak kuşun arkadaşlıklarına dair başlarından geçenler, hareketli ve renkli çizgilerle bezenmiş, içi mesaj yüklü masalların kapısını aralıyor. Örneğin Prens’le ormanda tanıştığı yabancı adamın bir kavga sonucu başlayan arkadaşlıkları, birbirlerini kaybetme korkusuna kapıldıkları bir kardeşliğe kök salıyor.

Ya da ormanda ağaçlara olduğu gibi hayata da kol kola tutunan Rimpi ve Sampi adındaki iki maymun, yine beraber düşledikleri hayallerini gerçekleştirmek için, günün birinde ayrılacak olsalar bile diğerinin o hayallerin peşinden gideceği üzerine dostluk yemini ediyorlar.

Kitap sadece sonsuza dek iyi geçinen iyi dostlardan da bahsetmiyor üstelik. Iku ile Yoko’nun uzun süreden sonra birbirlerinden uzaklaşmalarının nedeninin sadece ufak kaprisler olduğunu keşfetmeleri, belki de öncesine göre daha duyarlı ve düşünceli insanlar haline gelmelerine yol açıyor.

Ya da arkadaş delisi kediciğin, sırf kendini sevsin diye kafeste kapalı tuttuğu arkadaşı kuşun, hikâyenin sonunda, “Bir dahaki sefere bir arkadaş edindiğinde biraz da onu düşün. Onun gerçekten neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalış,” demesi bizim arkadaş arsızı kediciğe iyi bir hayat dersi veriyor.

Arkadaşlık belki de öğrenilebilecek bir şey değil, yaşarken edindiğimiz tecrübeler bize doğruyu yanlışı gösteriyor. Hatalarından ders çıkarıp arkadaşlıklarını geleceğe taşıyabilenlere ne mutlu, ancak çıkaramayanlar da en mutsuz anlarında ya da başları sıkıştığında yaslanacak sıcak bir omuza muhtaç, mutluluktan havalara uçtuklarında ya da öylesine, o gün sadece güneş parlıyor diye gülümsemelerini paylaşacak bir arkadaştan ömür boyu mahrum kalabiliyor.

O yüzden Bugün Bir Şey Öğrendim: Arkadaşlık’ı çocuklara okumak, bilyeler, kokulu kâğıtlar biriktirirken iyi dostlar biriktirmeyi de unutmamaları gerektiğini onlara öğretecektir… Çünkü bir Mısır hiyeroglifinde de yazıldığı gibi, insanın dostu olması tam da şöyle bir şeydir: “Özel birini bulmak bir dakikanızı alır, onu değerlendirmeniz bir saat içinde olur, onu sevmek için bir gün yeter, ama sonra onu unutabilmek için bir ömrün geçmesi gerekir…”

Bugün Bir Şey Öğrendim:
Arkadaşlık
Marie-Agnes Gaudrat
Resimleyen: Charlette Roederer
Çeviren: Duygu Dalgakıran
Timaş Çocuk / 132 sayfa
Show More