İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Duydun mu arkadaş: Ayı ayıdır!

Duydun mu arkadaş: Ayı ayıdır!

Aslı TOHUMCU

Tek başına oynamaktan sıkılan küçük kutup ayısı Lars’ın, arkadaş edinme macerası bir kaçırılmayla birleşince, gerilimli ve sevecen bir öykü çıkıyor ortaya. Dört yaş ve üstü okurları öyküsüyle olduğu gibi çizgileriyle de fethedecek bir resimli kitap Küçük Kutup Ayısı Arkadaş Ediniyor!

Çok minnoş bir kutup ayısı Lars. Günlerini uçsuz bucaksız denizi seyrederek geçiriyor. Biraz üzgün, çünkü hiç arkadaşı yok ve tek başına oynamaktan sıkılıyor haklı olarak. Ancak sabretmekten başka yapacak bir şeyi de yok. Lars sabrederken, kötü şans devreye giriyor ve küçük kutup ayısının hayatını beklenmedik bir güzellikte değiştiriyor. Kutbun ortasında bir tuzağa düşen Lars, kendini bir tür Nuh’un gemisinde buluyor. Tek farkla; bu geminin yolcuları kendi arzularıyla çıkmamışlar bu yolculuğa.

DÜNYANIN TÜM HAYVANLARI
Dünyanın dört bir yanından toplanıp sandıklara kapatılmış bir dolu hayvanla birlikte, bir uçağın kargosunda, varış noktası belirsiz, dolayısıyla endişeli bir yolculuğa çıkıyor Lars. Deniz aygırıyla birlikte hayvanları teker teker kurtarıyorlar ahşap hapishanelerinden; sincaptan kokarcaya, geyikten tavşana, tilkiden baykuşa hangi hayvanı ararsanız var. Ve uçağın tekrar yere konmasıyla birlikte soluğu dışarda alıyorlar.

Hans de Beer’in yüreği elvermediğinden ya da okuyucusuna kıyamadığından olacak, kimse bizim kaçakların peşine adamakıllı düşmüyor. Lars, deniz aygırı ve Lea adındaki kahverengi bir kız ayıyla birlikte yakındaki ormanda saklanıyor. Gece gelecektenduydukları korkuyu, gündüz açlıklarını yatıştırmayı, ardından yabancı bir dünyada yollarını bulmayı elbirliğiyle başarıyor ve nihayet Kuzey Kutbu’na varıyorlar. Deniz aygırı vedasını edip kendi yoluna gidiyor, ailesinin yanına. Lea ise başta dışlanmaktan korksa da, Lars ve ailesiyle birlikte mutlu bir yaşama adım atıyor. Lea yeni bir aileye, Lars da iyi bir arkadaşa kavuşmuş oluyor böylece.

KARA GÜN DOSTU
Tuhaf ve belki zor yoldan bir arkadaş edinme hikâyesi anlatıyor Küçük Kutup Ayısı Arkadaş Ediniyor! Bunu yaparken de, arkadaşlığın ne olduğu üzerine düşündürüyor. İyi kötü herkesle oyun oynayabilir insan, önemli olan kara gün dostu edinmek!

Yine de, hikâyenin bence en önemli mesajı kahverengi olduğu için yadırganmaktan, dışlanmaktan çekinen Lea’nın, Lars’ın ailesi tarafından sevecenlikle karşılanması… Baba kutup ayısının, Lea’nın çekincesine yorumu ise şahane: “Ayı ayıdır!” Bu cümle biz yetişkinlerin aklına başka şeyler getirebilse de, kitabı çocuklarıyla birlikte okuyan ebeveynlerin bu mesajın, dolayısıyla insanın hangi ırktan ya da hangi dinden olursa olsun insan olduğunun altını çizmesi ne güzel olur! Hans de Beer’in sade, pastel tonlardaki çizimleri, Lars ve Lea’nın gerek uçağın kargo bölümündeki, gerek dış dünyadaki cesaretlerine tezat küçücük duruşları ya da popolarını dönmüş Lars’ın anne ve babasıyla yeni hayatlarına doğru yürüyüşleri bir içim su tadında! Hans de Beer’in, hikâyesini, kelimelerle olduğu kadar, çizimlerle de ustalıkla anlatmayı bildiğine şüphe yok.

Benim geç keşfettiğim küçük kutup ayısının yayımlanmış bir dolu macerası varmış. Yardımsever ve barışçıl Lars her macerasında yeni bir arkadaş edinerek takım çalışmasının, yardımlaşmanın ve dostluğun kıymetini göz kamaştırıcı kutup çizimleri eşliğinde vurguluyor. Ben, bu seriye bir göz atın derim. Hayal kırıklığına uğramayacaksınız!

Küçük Kutup Ayısı Arkadaş Ediniyor!
Yazan ve Resimleyen: Hans de Beer
Çeviren: Saadet Tomak
Beyaz Balina / 28 sayfa
Show More