İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Savulun ajan Cammie geliyor!

Savulun ajan Cammie geliyor!

Mehmet KARTAL

Dışardan normal bir yatılı kız okulu görünümündeki Özel Callagher Genç Kızlar Akademisi, aslında bir ajan fabrikasıdır. Cammie de bu fabrikanın en etkileyici ürünlerinden biri. Bilenler, serinin yeni kitabı Görünüşüme Aldanma Yanarsın ile hasret giderecekler. Bilmeyenler de geç kalmasın!

Seni Sevdiğimi Söyleseydim Öldürmek Zorunda Kalırdım, Yalanım Varsa Ajan Olayım, Görünüşüme Aldanma Yanarsın… İnsanın kulağına biraz agresif geliyor değil mi? Hele bunları söyleyen kişi, on dört dil bilen ve karşısındakini yedi farklı şekilde öldürmeyi becerebilen bir genç kızsa! Ama korkmaya gerek yok. Cammie Morgan’ı seveceksiniz.

Filmlerden ve casusluk romanlarından bildiğimiz ajanlar dünyası, kabul etmek gerek ki yetişkinlerin ve de özellikle erkeklerin dünyasıdır. Kahramanımız hoplar zıplar, yumruklar, dayak yer, vurur, vurulur. Arka fonda ise gözlüklü, ciddi devlet adamları ve diplomatlar, önlerinde bir yığın evrak, dünyaya çekidüzen vermeye çalışırlar. Bu maceralarda karşımıza çıkan vamp kadınların göreviyse, kahramanımızı felakete ya da mutlu sona götürmekten ibaret kalır. Kısacası, yeniyetmelere
yer yok gibidir bu dünyada, her şey fazla ciddidir. Şimdi bunları unutup, okullu bir genç kızı, on parmağında on marifet olan bir ajan olarak düşünün! Tamam işte, Cammie ile tanışmış sayılırsınız. Bu formül tutar mı diyorsanız, Cammie’nin üç macerasını da okumanızı öneririm; pişman olmayacaksınız. Ally Carter, gerçekten farklı, eğlenceli bir karakter yaratmayı başarmış seride.

AJANLIK İLMİ
Ajan kızımız için okullu dediysek, devlet lisesini kastetmedik elbette. Cammie, Özel Gallagher Genç Kızlar Akademisi’nde öğrenci. Burası bir dâhiler okulu olarak bilinse de, aslında düpedüz ajan yetiştiriyor. Müfredatı da bildiğimiz gibi değil. Tarihten, edebiyattan sıkılan kızlar hemen kayıt için başvursun. “Hacker”lık ilmi, yakın dövüş sanatı, bir bombayı etkisiz hale getirmek, makyaj yapmaya ancak yetecek kadar kısa(!) bir sürede kimyasal silahlar yapmak gibi eğlenceli mevzular onları bekliyor. İşte annesi de bir vakitler ajanlık yapmış olan “Bukalemun” Cammie, böyle bir okulun en parlak öğrencisi. Görünüşüme Aldanma Yanarsın ise, onun Türkçedeki üçüncü macerası. Kitabın ismine bakılırsa Cammie’nin hoş bir kız olduğu anlaşılıyor. Gözümüzde canlandırmamız için, ajan Salt’ın küçüklüğünü düşünmemizde bir sakınca yok. (Bu konuda kitabın kapağına başvurmayın, biraz yaratıcı olun.)

İŞ BAŞKA AŞK BAŞKA
Ama bu süper ajan kızın da bazı zaafları var. (Üzgünüm Cammie.) Erkekler işin içine girince, biraz tökezlemekte kendisi. Bu yüzden başına olmadık işler geldiği, dizinin ilk kitabını okuyanların malûmu. Demek ki, iş başka aşk başka! Gallagher Kızları dizisi elbette sadece heyecanlı olaylardan ibaret değil. Büyümek ne demek; daha sıradan bir hayat sürmekle bir ajan olmak arasında kalmak ve dolayısıyla bir seçim yapmak ne demek, gibi sorular ya da ailevi meseleler de, yan öykülerde sık sık karşımıza çıkıyor. Böylece, ilk gençliğin rengârenk dünyasını tatmaktan da geri kalmıyor okurlar.

Bu yeni macerada neler olup bitiyor, hepsini anlatmayacağım. Ama biraz ipucu vermekte fayda var. Cammie, yaz tatilinin sonunda, oda arkadaşı Macey’i ziyaret etmek üzere Boston’a gider. Macey’in babası ise ABD başkan yardımcılığına adaylığını koymak üzeredir. Derken kötü adamlar çıkagelir ve müstakbel adayı kaçırmaya kalkışır. Allahtan Cammie de oradadır da olaya müdahale eder. Sonra neler olur? O da kitaba kalsın.

Söylemeye gerek yok sanırım, Cammie’nin maceraları, genç okurlara hitap ediyor. Gençler –kız olsun, erkek olsun–, eminim Cammie’yi çok sevecek. Üstelik Görünüşüme Aldanma Yanarsın, yaz tatilinde değil de okula gidip gelirken okunması gereken nadir gençlik kitaplarından biri.

Bu arada, Ally Carter’la yapılan bir röportajı “iyikitap.net” adresinde bulabilirsiniz. Yazar bu röportajda, Gallagher Genç Kızlar Akademisi’ni nasıl yarattığını, karakterlerini nasıl kurguladığını ve merak ettiğiniz daha başka

Görünüşüme Aldanma Yanarsın
Ally Carter
Çeviren: Nursel Yılmaz
Tudem Yayınları \ 286 sayfa
Show More